Oh baby, you’re so cruel

Oh baby, you’re so cruel

17 saker og ting som kan være greit å vite hvis hjertet ditt blir knust.

1  – For det første, kjærlighetssorg er nesten uunngåelig, begynner Gunnar. – Det ser ut som om det å finne noen ikke er så lett. En vet lite om et menneske før en har vært sammen. En vil alltid bli overrasket. Og det er ganske stor sannsynlighet for at en ikke passer sammen.
2  – Vi har en del bilder inni oss av drømmejenta eller –gutten. Når vi blir forelsket er det fordi vedkommende passer til disse bildene inni oss. Kjærlighetssorg er sunt, fordi det tvinger oss ut av de urealistiske rammene.
3  – Kjærlighetssorgen gjør vondt. Det er viktig at sorgen får lov til å gjøre vondt, forklarer Gunnar. – Sorgen har nemlig en egen evne til å lege seg selv. Det er aldri god hjelp å hjelpe for fort.
4 – Kjærlighetssorg går på selvfølelsen løs. Hva er galt med meg? Ikke nødvendigvis noen verdens ting. Dere passer bare ikke sammen.
5  – Er ikke ”vi passer bare ikke sammen” en hvit løgn? – Jo, selvsagt kunne forholdet muligens vart dersom du var en annen. Men jeg synes ikke en skal forandre seg av den grunn. Da vet man i alle fall ikke hva man får. Dessuten er det umulig å slappa av på det viset. Hvis noen begynner å si noe sånt som at ”Hvordan vil du jeg skal være?” bør det lyse en rød lampe for det forholdet.
6  – Sorgen er alltid mye sterkere for den som blir forlatt. Enkelte spekulerer i det der. Stikker av fordi man blir redd for å bli forlatt selv. Feigt, syns Gunnar.
7  – Enkelte tør derimot aldri å slå opp. Redd for at kjæresten skal bli knust. Men det går ikke an å bli i et forhold av hensynsfullhet. – Heller ikke for en kristen? – Nei, heller ikke for en kristen.
8  – Noe av det vanskeligste er likevel når noen sier ”dersom du går fra meg, orker jeg ikke leve lenger”. Hvis en sånn trussel kommer fram, har vedkommende et langt større behov for hjelp enn en kjæreste kan dekke i alle fall. Ikke fortsett en forlovelse på grunn av trusler, er rådet fra Gunnar, som tror nettopp denne varianten er svært utbredt i ungdomsmiljøer.
9  – Så det er ikke synd å slå opp? – Det er veldig OK å slå opp. Vi ser mange tegn på at de som opplever problemer i forholdet før de gifter seg, opplever enda flere etterpå. Ingenting løser seg ved å gifte seg. Det funker bare ikke.
10  – Men er ikke det å heie fram slike som tror at det å bli sammen med folk er en OK pubertetssport? – Hvis du binder noen til deg, gir forhåpninger for lettvint, legger opp til at noen skal bli forelsket i deg, og lever slik at mange blir skuffet, da må du skjerpe deg. Leke med andres følelser for å bygge opp din egen selvfølelse, styrke deg selv ved å såre andre, det er råttent altså.
11  – Sorg og kjærlighet hører sammen. Alle bånd som knyttes må en gang slites, slik er det. Før eller senere. Det gjør vondt, men det hjelper oss samtidig til å knytte nye bånd. Den som tar sorgen lettvint, knytter usikre bånd neste gang. Slo opp i går, forelsket igjen i dag, da bør man være skeptisk. Hvis det er så lett å skille lag er det sannsynligvis ikke så vanskelig å forlate deg heller. Saken er vel den at vedkommende bare ikke greier å være alene.
12  – Enkelte vil dyrke sorgen fordi de er usikre på seg selv. Ikke lev i fortiden, er rådet fra Gunnar.
13  – Men hva med de som har kjærlighetssorg selv om de aldri har vært sammen med noen? – Det er ikke unormalt å ikke ha hatt noe forhold som tenåringer. Det er media som har rota det til. Det som teller på TV er hvem du er sammen med. Særlig i en del jentemiljø, men også blant gutter, er det hard konkurranse om å være sammen med de rette.
14  – Bibelen har ikke noe konkret løfte om å utpeke ektefellen for oss. Gud har overlatt det til oss å prøve og feile før vi går inn i ekteskapet. Bare en gang, muligens to, ser vi at det skjer helt av seg selv i Bibelen. Isak fikk Rebekka, og Gud leder Rut. I Tessalonikerbrevet står det at vi skal vinne vår ektefelle. Det er du som skal gjøre det.
15  – Men mange ber jo til Gud om å finne den rette?¬ – Ja, det er vanskelig. For man blir desto mer skuffet når man har bedt sammen. Når det blir brudd går det på troen løs. Men kristne må også regne med smertelige brudd.
16  – Men hvis man vil, så går det jo, gjør det ikke? Gunnar er ikke helt enig. – Jo, det er veldig viktig å si til mennesker som er gift at det handler om en god porsjon vilje. Men jeg er livredd for å si til kjærestepar at ”nå er det bare viktig at dere vil!” Hvis man allerede før man er gift må bruke masse viljestyrke for at det skal gå, da syns jeg kanskje ikke at dette er noe å satse på uansett.
17  – Kom til meg dere som har tungt å bære og jeg vil gi dere hvile. (Matt 11,28)
Foto: Miss Loisy on Flickr

Sex & sånn

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.
Gunnar Elstad er 63 år og har aldri vært gift, men han har god peiling på å prate med folk, og er en klok mann. Vi snakket med ham om kjærlighetssorg, og kom fram til 17 saker og ting som kan være greit å vite hvis hjertet ditt blir knust.