Drøm større

Drøm større

Hva er linken mellom drømmer og bønn? Tør du be stort? Får du bønnesvar som betyr mye, fordi du nesten ikke turte å drømme så stort.

Johannes Vedelden er en sånn en, som drømmer stort, og ber store bønner. Det fikk han til å flytte til Os, utenfor Bergen.
– Jeg tror Gud legger ned i oss drømmer. Ut fra drømmene kommer forventningene. Ikke til hva jeg skal få til, men til hva Gud skal gjøre gjennom livet mitt, sier han.
På Os bor Johannes sammen med noen venner.. De flyttet dit for å plante en husmenighet for ungdom, og det er et resultat av en drøm og en lengsel Gud la ned i dem, og av mye bønn.
– På Os bruker vi ca to timer hver dag med bibel, lovsang og bønn. Vi fyller oss med Guds ord for vi vet at der blir vi bedre kjent med han som er Veien, Sannheten og Livet. Og vi lovsynger Jesus fordi vi ønsker å ha blikket festet på han. Også bruker vi mye tid på å be, for arbeidet, om Guds ledelse, om gjennombrudd for Guds rike, om enhet og beskyttelse, og kanskje viktigst av alt; at mennesker skal få et livsforvandlende møte med Jesus, forteller Johannes.

Troen går mye hånd i hånd med hvor godt du kjenner Jesus, Faderen og Den Hellige Ånd

Johannes tror det er en sammenheng mellom hvordan vi ber, og hvilke drømmer, forventninger og lengsler vi har.
– Spørsmålet blir hva tror du Gud kan gjøre? Har vi en liten Gud ber vi små bønner, har vi en stor Gud tør vi be større bønner. Troen går mye hånd i hånd med hvor godt du kjenner Jesus, Faderen og Den Hellige Ånd. Derfor er jeg ganske sikker på at når vi setter Jesus i sentrum, og nærmer oss han – da endres bønnelivet og livet generelt. Vi blir mer frimodige, får større tro, ber mer konkret og ber generelt mer. Det er en enorm kraft i bønn!

Vi har lært at hvis du ber konkret, får du konkrete svar

Da Johannes og vennene skulle flytte til Os ba de om å få et sted og bo, og en bil de kunne brule.
– Vi har lært at hvis du ber konkret, får du konkrete svar, så vi ba frimodig om å få bo i et hus med god utsikt, og en veranda med grillplass. Jeg ble litt skuffet da vi endelig fikk et sted å bo, det var et halvt hus, uten utsikt og veranda, sier han.
Like etter at Johannes hadde flyttet tingene sine inn fikk han beskjed av husverten at det hadde skjedd en feil og huset allerede var leid ut. Derfor ble de tilbudt et annet hus, som lå på en høyde, hadde god utsikt og – du gjetter riktig – veranda med grillplass.
– Vi hadde også behov for en bil, og det ba vi om før vi flyttet til Os, og med jevne mellomrom i tiden etter. I vår ringte en kamerat fra Jørpeland meg, han hadde ikke hatt penger til å reparere bilen sin, og hadde kjøpt en ny. En kristen bilmekaniker hadde fått det for seg at han skulle reparere den gamle bilen helt gratis, og plutselig stod kameraten min der med to biler. Han leste om oss i avisa, ringte meg og ville gi oss en Nissan Almeira. Gud svarer på bønn, sier Johannes.

« Vi lengtet begge etter at Gud skulle bli en større del av livet, og at vi skulle bli mer lik han«

For Johannes startet det for fire år siden, da han og kameraten Arnt Jakob (en av dem han bor med) begynte å møtes hver morgen før skolen, for å be.
– Vi lengtet begge etter at Gud skulle bli en større del av livet, og at vi skulle bli mer lik han. Gud gjorde mer i livet mitt det neste året enn jeg noen gang har opplevd. Jeg forstod at bønn ikke bare dreide seg om å fortelle Gud om mine behov, men også å be for andre mennesker og lytte til hva Gud sier til meg. Det har gjort livet mitt så ufattelig mye rikere, mer spennende og utfordrende. Nå vet jeg at fellesskap med Jesus er det viktigste i livet mitt.

« Det er et nært fellesskap med Jesus som er veien til en spennende liv«

Johannes er ærlig på at det ikke alltid er enkelt å prioritere bønn, og han tror alltid det kommer til å være en kamp.
– Men når jeg lever nær Jesus endrer livet mitt seg gradvis, og han får stadig flere muligheter til å gripe inn. Livet mitt har beveget seg fra å være bygget på alt jeg kan fikse selv, til å bli mer og mer bygget på Jesus. Jeg ønsker å leve et liv som er bygget slik på Jesus at hvis han forsvinner fra livet mitt så raser alt sammen.
– Til deg som lenger etter Jesus og som har Han som Herre i livet ditt. Be til Gud om at han må vise deg hva som hindre deg i komme nærmere Han. Det er et nært fellesskap med Jesus som er veien til en spennende liv. Det er Han som gir frimodigheten til å be spennende bønner, det er han som erLivet . Det har kostet meg mye å følge Jesus og det vil sikkert koste deg også mye, men det er verdt det. Friheten han vil gi deg er så mye mer verd enn alt vi tviholder på. Gled deg i Herren alltid, igjen vil jeg si gled dere!

Foto: Marie Gilje

Mitt Vitnesbyrd er spalten hvor ulike mennesker får fortelle om noe sitt forhold til Jesus, til glede og oppbyggelse for alle oss som leser iTro.

Denne gangen har vi tatt en prat med Johannes Vedelden.

Har du et vitnesbyrd du vil dele med andre? Ta gjerne kontakt via kontaktskjemaet som du finner i menyen øverst.