Pay it forward

Pay it forward

Jeg har lært mye gjennom media, også om kristne temaer. Fra filmen Pay it forward lærte jeg at noen ting kan vi ganske enkelt ikke betale tilbake.

Leder

Ukas leder er skrevet av Nils Kåre. Han er redaktør for iTro. Temaet for iTro i juni er «Media».

14 år etter at den kom ut er filmenPay it forwardfortsatt trygt inne på Topp 10-filmlista mi. Ikke bare er det en god film, men den har også lært meg noe viktig om det Jesus har gjort for meg, og om det å drive misjon.

Første skoledag i  sjuendeklasse får elevene på en skole i USA en hjemmelekse. De skal komme opp med en idé til hvordan de kan forandre verden, for så å sette den ut i livet.

En grei lekse å få for en 12-åring første skoledag, og læreren,Mr Simonet(Kevin Spacey) hadde neppe store forventninger om at dette ville forandre verden.

Han vil finne tre personer som trenger hjelp, og hjelpe dem

Og de fleste elevene foreslår løsninger som ikke akkurat flytter fjell, som for eksempel å opprette en nettside på kinesisk der alle kinesiske barn blir bedt om å hoppe opp og ned samtidig, sånn at jordkloden går ut av banen sin.

MenTrevor(Haley Joel Osment) kommer likevel med en noe mer fruktbar idé, som Mr Simonet ikke har vært borti noe sted når han har gitt denne oppgaven tidligere.

Han vil finne tre personer som trenger hjelp, og hjelpe dem på en måte de ikke kan hjelpe seg selv. Og når han har gjort dette sier han til disse at de ikke har lov til å betale ham tilbake. De skal betale det videre,pay it forward, til noen andre som trenger hjelp. Og slik skal dette fortsette, og spre seg utover.

Læreren har ikke særlig tro på dette litt naive prosjektet, men etter hvert ser vi hvordan samfunnet så smått endres på grunn av ideen til Trevor.

a name=»eztoc30609_2″ id=»eztoc30609_2″>

Vi har fått samme oppdrag, å gi budskapet om Jesus videre til andre

Og ideen minner litt om det Jesus startet da han levde på jorda.For vi har jo også blitt hjulpet ut av en situasjon vi ikke kunne kommet oss ut av på egenhånd (Joh 3,16), og er på den måten i en lignende situasjon som menneskene i filmen.

Og vi har også fått et lignende oppdrag, å gi budskapet om Jesus videre til andre (Misjonsbefalingen).Og i Luk 10,27 sier Jesus at vi skal elske våre neste som oss selv, og vi skal tjene våre neste. På denne måten tjener vi Gud. Å elske Gud innebærer å elske våre neste (Matt 25,35-40).

Så selv om denne ideen kanskje var ny forMr Simonet, skjønner vi at dette likevel ikke enheltny idé…

Foto: Filmweb