Poker

Poker

Er det greit for kristne å spille pengepoker?

Det er et spørsmål mange kristne gutter (og kanskje noen jenter?) stiller seg. I Norge er det ikke ulovlig å spille poker med små pengeinnsatser sammen med noen kamerater, men dette med poker har likevel et «fy-fy-stempel» i kristne kretser. Hvorfor er det slik?

Jeg tror grunnen  er todelt. For det første har pokerspilling en meget grumsete fortid, og til en viss grad nåtid. Det er ikke få som har spilt fra seg absolutt alt de eide, ofte i et forsøk på å rette opp et lite økonomisk tap de hadde fra et tidligere spill. På denne måten kan ordet «poker» vekke svært dårlige minner hos mange som har hatt en far eller en ektemann som har ødelagt store deler av livet for dem, bare på grunn av et lite kortspill.

Jesus advarer oss mot å samle skatter på jorden

For det andre  kan «problemene» knyttet til pengepoker relateres til det som står i Bibelen, som skal være «veikartet gjennom livet» for oss kristne. Det fantes nok ikke poker for 2-3000 år siden, så du finner ingen treff om du søker etter dette kortspillet på bibelen.no. Det du derimot finner er flere advarsler om å jage etter rikdom i form av penger. Blant annet skriver Paulus at «Kjærligheten til penger er roten til alt ondt» (1. Tim 6,10), og Jesus advarer oss mot å «samle skatter på jorden» (Matt 6,19). Vi vet også at den bortkomne sønnen i Lukas 15 «sløste bort formuen sin i et vilt liv» (v13), og det er som nevnt mange pokerspillere som har sløst bort hele sin formue, og ofte enda mer. I tillegg advarer Bibelen mot å føre andre mennesker vill, noe vi kan gjøre ved å være dårlige forbilder for de vi har rundt oss.

Men kan ikke de samme bibelversene benyttes til å stille spørsmålstegn ved kristne som tipper på oddsen? Eller kristne som leverer lottokupongen sin i håp om å bli millionær? Eller hva med dem som kjøper flaxlodd og spiller på automat? Er poker verre enn alt dette? Jeg tror ikke det. Jeg tror at de tingene jeg nå har nevnt kan være like farlige, og like avhengighetsskapende som poker. Men det faktum at mange kristne mener at andre pengespill er OK, kan på ingen måte benyttes som et argument for at poker må være greit. Det er ikke menneskers oppfatninger som skal styre våre valg, det er det Bibelen som skal gjøre.

For dersom alle kristne skulle forsøke å avstå fra alle områder i livet som kan være farlige, burde vi låst oss inne på en glattcelle hver, og blitt der

Så da er  det bare å konkludere med at vi som er kristne skal holde oss borte fra alle former for spill som involverer penger, fordi det er mange farer knyttet til disse spillene? Jeg tror ikke svaret er så enkelt. For dersom alle kristne skulle forsøke å avstå fra alle områder i livet som kan være farlige, burde vi låst oss inne på en glattcelle hver, og blitt der. Det er vi ikke kalt til å gjøre. Vi er kalt til å følge Jesus, og «fiske mennesker» for Han og i Hans navn.

Paulus forteller at i sin iver etter å få flere med seg til himmelen, tilpasset han seg menneskene og kulturen han var i (1. Kor 9,19-23). Ikke på en slik måte at han la Guds ord til side, og gjorde som han selv ville, men slik at han oppførte seg annerledes, og gjorde andre ting, alt avhengig av hvilke mennesker han var sammen med. Pengespill er ikke nødvendigvis galt. Kjærlighet til penger er galt. Å føre mennesker vill er galt. Å samle seg skatter på jorden er galt. Men pengespill trenger altså ikke å være galt. Slik jeg ser det, kommer det an på situasjonen du befinner deg i. Er du sammen med noen som kan bruke din pokerspilling som en unnskyldning for sitt eget usunne pokerspill? Hva er motivasjonen din for å spille? Kan du gjøre dette i Jesu navn?

Jeg tror altså  at spørsmålet om poker og pengespill til syvende og sist må bli en sak mellom deg og Gud. Han har en egen plan for hver og en av oss, noe som gjør at ikke alle kristne er like, og gjør nøyaktig de samme valgene i livet.

PS! Ved enkelte anledninger spiller jeg poker selv. Oftest er det så mye heder og ære på spill, at vi ikke spiller om penger i det hele tatt. Andre ganger blir alle som deltar med og spleiser på en liten premie (f.eks noen sjokolader), som vinneren får til slutt. Ut over dette satses ingen penger under selve spillet. På denne måten kan ingen bli «revet med» og tape store pengesummer, men alle er gira på å vinne premien:)

Foto: Michael Scott på Flickr

 

En torsdag i måneden blir det guttesnakk, da med Håvard Østhus her på iTro.

Like ofte blir det jentesnakk.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Håvard om kan du sende en epost til iTro@nlm.no setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!