– Radikal, jeg?

– Radikal, jeg?

Jeg synes det er kult at ordet "Radikal" brukes om meg og mitt liv. Og jeg har jo tatt noen radikale valg i livet mitt.

Under en ferie i Peru fikk jeg spørsmål om jeg kunne tenke meg å flytte hit for å jobbe her. De trengte folk, og jeg har en utdannelse som kan være nyttig i arbeidet her. Dette medførte riktignok at jeg gikk ned nesten 50% i forhold til den lønnen jeg hadde i min norske jobb. Jeg måtte selge leiligheten, og forlate familie og venner.

I tillegg var jeg singel, så det å si ja til jobben ville kanskje bety at muligheten for å bli giftog få unger minsket ganske kraftig. Men jeg sa likevel ja til en dårlig betalt jobb i et annet land, og jeg reiste uten følge. Det er jo et radikalt valg det burde stå respekt av.

Jeg valgte egentlig det enkleste og minst radikale

Men du kan  jo se samme historien på en litt annen måte. Jeg var en litt lei 30-åring som fikk et spørsmål om å reise til Peru. I dette landet visste jeg at jeg ville være relativt rik, og jeg ville ha råd til hushjelp og et greit hus. Jeg ville få en godt betalt jobb (i hvert fall i forhold til dem jeg jobber sammen med). Det innebar også å flytte til en by i stor økonomisk utvikling, hvor man får tak i det meste man trenger på store kjøpesentre.

Jeg må vel kunne være så ærlig å si at jeg heller ikke har hatt spesielt mye flaks med det annet kjønn, så kanskje det å reise ut kunne være en grei ”unnskyldning” for at jeg forble ugift… Så jeg valgte egentlig det enkleste og minst radikale.

Jeg vil være en disippel, og det er ganske radikalt…

Det jeg forsøker  å si med disse to historiene er at et radikalt liv ikke nødvendigvis handler om hva man gjør, men hvilken innstilling man har til det man gjør.

Som kristen er jeg kalt til å være disippel, og det er i sin betydning et radikalt liv fordi det leves i etterfølgelse av Jesus. Han var radikal. Hans innstilling til livet viser at han handlet med integritet og radikalitet. Han gav sitt liv for oss, og ønsker at vi skal gjøre det samme for ham. En disippel lever altså ikke bare for seg selv, men lever det for Jesus.

Jeg er trygg  på at Jesus vil ha meg i Peru, og jeg forsøker å ha en radikal innstilling til livet her, men det er ikke alltid så mye lettere enn det var da jeg var i Norge. Men jeg vil være en disippel, og det er ganske radikalt…

Foto: Christian Ghe på flickr

Temaet på iTro i oktober er «Radikal».

Helge Dagsland reiste i fjor sommer til Peru som misjonær, noe mange vil kalle radikalt. Han hadde misjonærinnvielse på UL 2010. Helge har dessuten en ekte misjonærblogg.