Realitetsorientering

Realitetsorientering

Er det livet du har som er feil, eller er det kanskje forventningene du har til det som er urealistiske?

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.

Jeg vil forsøke meg med en liten realitetsorientering.

Har du noen gang kjent at det er et sprik mellom slik livet er, og slik du tror livet det bør være. Eller slik du vil det skal være. Jeg tror mange jenter kjenner seg igjen i dette!

Slo-mo

Tenårene er en tid for vekst. De fleste av dere som leser denne teksten er sannsynligvis i tenårene akkurat nå. Du er i ferd med å bevege deg sakte fra å være barn til å bli voksen. Fra en tid der andre har hatt ansvaret for deg, til en tid der du selv er ansvarlig. I løpet av disse årene blir du kjent med deg selv på nye måter. Sannsynligvis vil du bli overrasket og oppdage spennende ting, og noen ting som kan være vanskelige for deg. Du skal prøve og feile, lære og vokse.

Ikke helst som du trodde?

Som barn og ungdom kan man ha en forestilling om at alt blir enkelt – bare man blir voksen. Da forsvinner problemer og utfordringer en måtte ha. «De voksne vet jo alt, de er ikke redd for noe, de slipper å være usikre, slipper humørsvingninger og de slipper å ta så mange valg». Så kommer tenårene, og du blir etterhvert mere voksen selv. Kanskje oppdager du at det du trodde ikke helt stemmer.

«Jeg innrømmer at jeg var litt skuffet – over meg selv.»

Slik tenkte jeg ofte da jeg var yngre. Jeg trodde for eksempel at når jeg ble 19 år, da skulle alt bli greit.  For da skulle jeg jo slippe å lure på hvem jeg er, slippe all usikkerhet og alle sånne kjærestegreier skulle ikke være flaut lengre. Så kom den 19. bursdagen, men flere av tingene var fortsatt ikke endret. Jeg innrømmer at jeg var litt skuffet – over meg selv.

Store skuffelser

Vi jenter har lett for å ville så mye. Vi vil være så gode. Så greie, så trygge, imøtekommende, og så flinke! Det er utrolig lett å gå rundt med forestillinger og forventinger i hodet om hvordan livet skal være. Men spør vi oss selv, så vet vi nok alle at de av og til kræsjer med det livet vi har. Skuffelsen kan være stor.

Stopp en hal

Men vent litt. Det er noe som ikke stemmer her? Er det livet du har som er feil eller er det forestillingene i hodet ditt som ikke er realistiske? Jeg tror det siste. Det er nemlig slik at vi er mennesker. Hele jorden er full av mennesker. Det er 7 milliarder av oss her, men ikke en eneste av oss lever uten utfordringer og svakheter. Det vil si at det er menneskelig å feile. Det er menneskelig å streve. Det er menneskelig, og du er menneskelig.

Jesus elsker deg

Kanskje har du hørt det før. Men jeg vil si det til deg igjen: Jesus kom til jorden for å elske syndere. Og hva er vi? Vi er syndere! Hvem er det Jesus elsker? Han elsker oss. Han elsker deg, du som strever.

Det er en løgn at som kristen skal man ha et liv uten utfordringer. Det har vi alle! Noe Jesus visste da han valgte oss. Vi er alle ulike. Vi har våre ulike greier som vi strever med. Men i stede for å dekke over dem, i stede for å late som om de ikke finnes – vil jeg oppmuntre deg til å være ærlig. Først og fremst med deg selv! Prøv å akseptere alt du er – på godt og vondt. Snakk med Jesus om det, fortell til ham hvordan du har det. Vurder gjerne å snakke med noen om det. En venn, et familiemedlem eller en profesjonell. For Jesus ønsket ikke at du skulle bære byrdene dine alene.

Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. Matteus 11:28

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.