Russetid å være stolt av!

Russetid å være stolt av!

Fred Even Hellenes er russ i år, og har gjort seg noen tanker om hvordan man kan være kristen russ på en god måte.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Fred Even Hellenes er russ i år, og går på Thor Heyerdahl vgs i Larvik.

Nå kommer russetida for fullt, med alt den inneholder. Russetida er for mange noe veldig gøy, men mange synes også det er utfordrende fordi man møter et helt annet miljø, med helt andre verdier enn det man er vant til.

I russetida finnes det mye drikkepress og sexpress dessverre, men også mange muligheter til å oppleve hyggelig felleskap, finne på sprell og snakke med andre om livet og tro. Jeg er russ i år, og har allerede rukket å fullføre ett russetreff, og har noen tanker om hvordan en kan ha en russetid som både kroppen, sjela og samvittigheten kan leve godt med.

Man bør bestemme seg for hva man skal gjøreFØRman står midt oppi det men en ølboks foran nesa

Bestem deg for hva du ønsker å oppnå med russetida.

Dette er vel ikke noe nytt, men om man ikke har noe tanker om hvor man ønsker å komme, kan man fort ende opp på steder en ikke ønsker å være. Kommer du frem til at du vil sprenge flest mulige grenser, velger du på en annen måte enn om du ønsker å bevare deg selv og andre fra kjipe ting. Jeg har funnet ut at russetida er en gylden anledning til å gjøre gøy ting, kle meg harry, hjelpe andre, fortelle andre om Jesus, og fortsatt prestere på skolen!

For å oppnå dette tror jeg at det for eksempel er lurt av meg å ikke drikke alkohol. Fordi det pleier jeg ikke å gjøre ellers, og måten det drikkes på i russetida er på mange måter destruktiv og veldig ofte en unnskyldning for å sprenge grenser og endre personlighet. Jeg har funnet ut at for meg vil det være lettere å ta bra beslutninger edru, jeg vil lettere kunne se andre folk og deres behov, jeg kan være med å motvirke drikkepresset mange føler på og jeg vil nok også kunne dele min tro på Jesus mer forståelig.

Andre ser det kanskje annerledes, og velger å drikke litt, det er greit det også, men jeg tror det er vanskeligere å gjennomføre. Det viktigste poenget mitt er i alle fall at man bør bestemme seg for hva man skal gjøre FØR  man står midt oppi det men en ølboks foran nesa. De beste beslutningene blir ofte gjort på forhånd tror jeg.

Stå sammen med andre.

Det er utrolig mye enklere om man har bare en person å stå sammen med og som backer deg på dine valg. Jesus sendte disiplene ut to og to, og det er det nok en grunn til. Jeg er med i kristen-russen, jeg er helt vanlig russ altså, men gjennom at jeg er medlem der har jeg blitt kjent med andre russ som også er kristne og sammen kan vi dra på russetreff osv. Det er så mye lettere om man kan gå sammen om å gå sammen med Jesus i russetida tror jeg.

Ha respekt for andre kristne som velger annerledes enn deg også

Vær stolt over ditt valg.

Dette forutsetter jo at du har tenkt gjennom hva du står for og er tydelig på det. Det gjør ting enklere også, jeg har møtt minimalt med negativ respons på mine valg, de fleste synes faktisk det er konge!

Ha respekt for andre.

Det at andre respekterer mitt valg er også fordi jeg respekterer deres valg. Det er viktig å ikke være frekk eller snakke ned andre selv om man er uenig med deres valg. Det kan bety at man ikke henger ut folk i etterkant av fester.

Det er selvfølgelig lov å ha humor å le av det folk sier, men det er nok ikke bra å bli kjent som han kristne som alltid skal gjengi alt det dumme folk gjør i fylla. Da mister andre tilliten til deg rett og slett. Ha respekt for andre kristne som velger annerledes enn deg også, det er ikke bra å skape et a og b-lag blant kristne, men kanskje det kan være en ide og ta en prat med personen om du har en venn som du tror gjør ting som er destruktive for seg selv.

Bevar hjertet, og bruk samtidig muligheten til å møte folk på en annerledes måte!

Prat med Jesus.

Ikke glem å be og lese i bibelen selv om det skjer mye. Det kan være bra og spørre om andre kan be for en i russetida og be sammen med andre russ. Dette tror jeg er viktig, i hvert fall om man ønsker å dele Jesus videre til andre.

Vær deg selv.

Selv om en er russ er det viktig å være den man er! Ikke prøv å være noen andre, det funker så dårlig. Samtidig kan det være en fin mulighet til å gjøre litt utradisjonelle ting, faktisk synes jeg mange russeknuter er veldig morsomme, selv om mange er veldig umorsomme. Og vi kan ha godt av å gå litt utenfor komfortsona vår. Jeg ønsker alle en bra russetid til å være stolt av. Bevar hjertet, og bruk samtidig muligheten til å møte folk på en annerledes måte!

 

Hilsen
Fred Even Hellenes
RUSS 2014!

 

Foto: Sesse / Wikimedia Commons