Skaper negative kroppsbilder

Skaper negative kroppsbilder

- Jeg holder meg borte fra jentemagasiner. De har en negativ påvirkning for hvordan jeg ser på kroppen min, sa Maria Nødland Torset på Tabutorsdag.

Rundt 100 ungdommer møtte opp på forrige Tabutorsdag under temaet “Kropp og utseende”. Det tverrkirkelige Oslo-konseptet er snart to år gammelt, og tar månedlig opp temaer med hensikten å bryte ned usunne tabuer for å bygge sunne menn og kvinner. Andre temaer som har blitt tatt opp er samboerskap, helvete, porno, onani, skam, alkohol, mannsbilde og “dating”.

Tabusjef Morten Eikli  ville sette tydelig fokus på hvordan kristne skal forholde seg til dette, og hva vi kan gjøre for å møte denne utfordringen.

– Jeg håper at denne kvelden kan bidra til at ungdommer tørr å snakke om temaet i vennegjengen, og at venner blir mer ærlige med hverandre om hvor skoen trykker, sa han.

Selv om jeg ikke ventet revolusjonerende nyheter, var jeg spent på hva gjestene Vegard Tennebø og Maria Nødland Torset hadde å si om temaet. Det er jo ikke første gang dette snakkes om i kristen sammenheng, i alle fall ikke med rettet mot jenter. Statistikkene og appellen til begge kjønn gjorde kvelden annerledes enn mye jeg har hørt før.

Usunn påvirkning på unges selvbilde

Morten fortalte at  nettsider og TV-serier har en veldig usunn påvirkning på unges selvbilde.

– På nettstedet deiligst.no sender jenter ned i 12årsalderen nakenbilder av seg selv som medlemmene kan gi poeng til. De som får mest stemmer, havner på topplisten over fineste kropper, fortalte Morten.

Det er naturlig at mottakeren av budskapet begynner å speile seg i det man ser i media.

– Når idealmannen fremstilles som både barsk, perfekt og muskuløs, blir mange gutter usikre på egen kropp. Media fungerer som en lupe som skaper bilder og ideal som vi vurderer oss ut fra, sa Vegar Tennebø.

Det kan ikke  være noe å lure på. Dette er en utfordring som må møtes på en skikkelig måte, og noe som må tas opp i større og mindre felleskap. Maria Nødland Torset tror det er viktig å sette ord på usikkerheten, og få utfordringene frem i lyset.

– Finn en person du stoler på som du kan vrenge sjela sammen med. Når trollet får lys, sprekker det, sa hun.

– Ta av deg fikenbladene. Vi har behov for å ikke bli avvist når vi “kler oss helt nakne” og forteller andre hva vi sliter med. Får dette skje, vil vi oppleve en indre helbredelse, sa Vegard

Maria pekte på  at vi er skapt i Guds bilde, og at man må bli den beste versjonen av seg selv.

– Pass på hva du ser på og hva du fyller deg med. Personlig må jeg holde meg borte fra jentemagasiner, for jeg vet hvor negativ påvirkning det har på hvordan jeg ser på kroppen min.

Det ble en viktig tabutorsdag. Og det gjorde inntrykk å se blanke øyekroker hos både gutter og jenter når temaet ble berørt.

Ill.foto:  Marc Wilson-Blackburn på Flickrog Bård Kristian Bøe

Sex &sånn

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.

Statistikker viser at 50 % av alle tenåringsgutter, og 80% av alle tenåringsjenter er misfornøyd med utseendet sitt. 

Lurer du på noe? FlereSpørsmål & Svar finner du under Påfyll.

Vil du sende inn ett spørsmål gjør du det under Kontakt Oss.