Slik leser jeg Bibelen

Slik leser jeg Bibelen

Terje leste Bibelen på ett år. Og han deler gjerne noen tips om hva som funker best når han leser.

Mange synes dette med bibellesing er vanskelig. Derfor fokuserer iTro for tiden på nettopp dette, der forskjellige mennesker i forskjellige livssituasjoner deler noen tanker og tips rundt bibellesing.

Terje Flaten (18) går i 3. klasse på Kvitsund Gymnas i Telemark.

– I fjor tenkte at jeg hadde lyst til å lese hele Bibelen, begynner Terje, – Så da jeg leste fire kapitler hver dag, og kryssa av i et skjema jeg hadde lagd for hver bok jeg leste.

Terje hadde fire realfag ifjor, og dermed veldig mye skolearbeid. Dermed var han avhengig av gode rutiner for skolejobbinga, noe som også smittet over på bibellesinga. Til å begynne med gikk bibellesinga veldig lett, noe han tror var fordi han spredte lesinga utover hele dagen.

– Jeg kunne for eksempel stå opp 10 minutter før for å lese et kapittel, jeg kunne lese ett kapittel i lunsj-friminuttet, ett mellom middag og kveldsmat og ett rett før jeg la meg.

Det bidra hele tida til å holde troen min oppe

Når han ikke  hadde denne rutinen, og endte opp med å lese alt om kvelden, merket han at det ble tyngre og at det fort kunne bli en byrde. Og det var heller ikke alltid han følte han satt igjen med så mye konkret fra bibellesinga. Særlig gjaldt det når han bare leste fra GT.

– Av og til ble det bare tekst, ikke «levende tekst» for meg. Først noen uker etter jeg hadde lest ut Bibelen, merket jeg hvor stor betydning det likevel hadde. Selv om jeg ikke følte noe der og da, så bidro det sterkt til å holde troa mi oppe, selv om det ofte bare var «kjedelige historier» i GT. Og dette er noe jeg ser hos andre også.

Noen uker før slutten av 2. klasse hadde Terje lest hele Bibelen. Men derfra opplevde han at det gikk nedover.

– Jeg følte veldig at jeg ble «ferdig» med Bibelen, og la den fra meg, og har lest ganske lite etter det.

Bibelgrupper er både sosialt og åndelig oppbyggende

Når Terje har  slitt med å prioritere bibellesing har det vært til hjelp å ha to andre å ta et kapittel sammen med iblant.

– Bibelgrupper er veldig bra, sier han, – Da får man tenkt mer over hva man leser, og det er både sosialt og åndelig oppbyggende.

Terje har også  flere tips til andre som vil lese i Bibelen, blant annet bruk av en markeringstusj.

– Da det blir lettere å finne tilbake til det du har funnet, og du får i tillegg med deg mer når du leser! Og du får mer med deg både fordi du sitter og «leter» etter noe bra å markere, og når du leser slik leser du på en måte det som er bra en gang til!

Og selv om Terje liker å lese kronologisk, mener han ikke at dette nødvendigvis er den beste løsningen.

Han mener også det kan også være smart å starte i NT, hvis du skal begynne å lese i Bibelen, og gjerne ”hoppe litt” fram og tilbake.

– Jeg vil anbefale for eksempel å lese «brev – evangelium – noen brev – evangelium», fordi det kan bli litt ensformig å lese «det samme» fire ganger på rad i evangeliene. Og skal man lese hele Bibelen kan man for eksempel lese ett eller to kapitler både fra NT og GT hver dag, hvis man vil det.

Foto:still searching…på flickr

_________________________________________________________________

Har du noen erfaringer med bibellesing? Kom gjerne med tipstil de andre iTro-lesernei kommentarfeltet under.

_________________________________________________________________