Verdifull

Verdifull

Smak på det ordet. Det er ditt ord nemlig, det beskriver deg.

Tema

Tema for iTro i november er Skapt.

1 Mos 1,27-31:

Og Gud skapte mennesket i sitt bilde,  i Guds bilde skapte han det, som mann og kvinne skapte han dem. Gud velsignet dem  og sa til dem: «Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden og legg den under dere! Dere skal råde over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over alle dyr som det kryr av på jorden.» Og Gud sa: «Se, jeg gir dere  alle planter som setter frø, alle som finnes på hele jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. Det skal dere ha å spise. Og til alle dyr på jorden og til alle fugler under himmelen og til alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter å spise.» Og det ble slik. Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var svært godt!

Etter å ha skapt en helt perfekt jordklode, med lys og land og vann og blomster og dyr og alt det vi trenger, så skapte Gud mennesket. Prikken over i´en, toppen av kransekaka, rosinen i pølsa. Det er du det!

Det mest naturlige  spørsmålet i verden å stille er: Hvem er jeg? Alle mennesker gjør det. Vi trenger forklaringer, vi trenger å bli sett, få bekreftelse på at det vi gjør er bra, høre at vi betyr noe for noen, at noen er glad i oss. Vi trenger at noen har et svar å gi oss. Hvem er vi? Eller med andre ord, hva er identiteten min? Hva gjør at jeg er verdt noe? Er jeg verdifull?

Hvordan sjekker du om du er bra nok?

Svaralternativene er mange. Og du kan basere svarene dine på forskjellige ting.

Prestasjoner . Jeg betyr noe fordi jeg får best karakterer i klassen, er leder i elevrådet, og er dritgod i fotball.

Eiendeler . Jeg har verdi fordi jeg har riktige klær. Det betyr mye for meg at folk legger merke til den nye buksa mi, eller at jeg alltid får den nyeste iPhonen når den kommer.

Opplevelser . Jeg blir sett fordi jeg alltid kan fortelle om noe nytt jeg har gjort, et nytt land jeg har vært i, eller filmpremieren jeg var på igår.

Relasjoner . Jeg betyr noe fordi jeg henger med de mest polulære på skolen. Jeg er i den rette gjengen, og hadde jeg ikke vært det hadde jeg følt meg som en taper.

Utseendet . Jeg har verdi fordi jeg følger trendene, og ser så bra ut som mulig.

Hvordan sjekker du om du er bra nok? Det er vel fare for at du er innom disse punktene her.

Hvem er du egentlig hvis du tar bort alt det du pynter på fasaden med?

Men du er  så mye mer enn det du presterer, eier og opplever. Du er så mye mer enn hvordan du ser ut og hvilke venner du har. Og hvem er du egentlig hvis du tar bort alt det du pynter på fasaden med. Hvem er du uten venner, klær, penger, opplevelser og gode karakterer?

Hvis du hadde  sittet i samme sofa som meg nå, ville du kanskje spurt: Hvem er du til å fortelle meg hvem jeg er? Og da kunne jeg for eksempel svart:

Jeg tror at Gud har skapt verden, og at Gud har skapt deg og meg. Når vi leser i Bibelen så lærer vi at mennesket er det beste Gud har skapt, fordi vi er skapt i hans bilde – vi likner på han!

Og gjennom hele  Bibelen viser Gud at han elsker menneskene. Han sier det på forskjellige måter, for eksempel: Du er skapt på underfullt vis (Sal 139,14), du er dyrt kjøpt (1 Pet 1,18-19), han elsker deg med en evig kjærlighet (Jer 31,3) og han jubler over deg (Sef 3,17).

Det er så utrolig viktig at vi går til Gud med spørsmålet

Gud elsker deg!  Og fordi han har skapt deg, er det han som bestemmer om du er verdifull eller ikke. Det er ingen tvil om at du er viktig, du er dyrebar og umistelig for Gud. Han lengter etter at du skal stille spørsmålet riktig sted, sånn at han kan gi deg svaret på hvem du er.

Det er så utrolig viktig at vi går til Gud med det spørsmålet. For det gir oss det vi trenger for å leve bedre. Når Gud får fortelle deg hvem du er, da slipper du jakten etter å alltid være penere, mer populær, ha mer penger, oppleve de riktige og viktige tingene. Når Gud får definere deg ser du at du er nok, du er bra nok. I massevis. Også slipper du fri fra alt det som binder deg, fri fra jaget og stresset. Du får hvile i at ´jeg er god nok fordi Gud har skapt meg´.

Takk og lov og halleluja for at det er Gud som har designa oss!

Dagens sangtips:  Betingelsesløs

PS.  Noen syns det er en vanskelig å tro at Gud syns vi er perfekt skapt, samtidig som vi er syndere og gjør ting som er i mot hans vilje. Da må vi klare å ha to tanker i hodet på en gang. Det at vi synder opphever ikke kjærligheten hans til oss. Gud elsker deg, og nettopp fordi han elsker så høyt, sendte han sin egen sønn Jesus, for å ordne opp i det vi ikke klarte sjøl. Når vi tror på Jesus kan vi ha et perfekt forhold til Gud.

De fem svaralternativene er henta fra en veldig bra artikkel som heter «Guds blikk og dei mange blikkfanga», av Margunn Serigstad Dahle.

Ill.foto:  Kevin N. Murphy på flickr

____________