Snapchat

Snapchat

Har du Snapchat? 

Guttesnakk

En gang i måneden er detguttesnakkmedHans Arne Sannaher på iTro.

Like ofte blir detjentesnakk, med Elisabeth Ludvigsen.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre Hans Arne eller Elisabeth om kan du sende en epost tiliTro@nlm.no, såsetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

I så fall  er du en av veldig mange som er en del av den store app-snakkisen i 2013.

Nye mobilapper kommer og går fortere enn jeg klarer å snu meg. Snapchat er egenlig gammelt nytt og har vært en greie lenge. Men litt fakta om verdens mest hurtigvoksende bildedelefunksjon kan ikke skade noen.

Jeg tipper du allerede har hørt masse om snapchat og at du kanskje er en bruker også. Men om du ikke skulle ha peiling på hva Snapchat er, så kommer en rask innføring her.

Snapshat har tatt helt av

Fakta. Snapchat er en mobilapp for iOS og Android, der man deler bilder og filmer. Du bestemmer selv hvor lenge et bilde skal vises (opp til 10 sekunder), så forsvinner de fra skjermen. Snapshat har tatt helt av og hver dag deles det opp til 50 millioner bilder mellom telefoner. Bildene kan du enten sende til én person eller til flere du selv velger ut. De som bruker Snapchat mest er ungdom mellom 13 og 24 og mest av alt jenter (kanskje fordi vi gutta henger litt etter?).

Hva er poenget?

Da Snapchat kom i 2011 mente mange at dette var døfødt. Hvem gidder å få bilder man kun kan se i noen sekunder? Det er jo latterlig. Folk tok feil og nå vokser tjenesten superraskt. Hvorfor?

Der Instagram er en form for skjønnhetskonkurranse, der vi tar bilder av den feteste bilen eller kuleste grafittien, så er Snapchat mer privat og intim. Den blir mer som en samtale mellom 2 kompiser. Her kan vi vise hverandre fete øyeblikk, grimaser, en kompis som tryner på ski eller stygge frisyrer. Kanskje passer det bedre til oss gutta enn skjønnhetskonkurranser? Her er det viktigere å være morsom enn pen. Ideen er i hvert fall mer forlokkende. Jeg liker konseptet. Man kan ha det gøy og kose seg med Snapchat, så lenge man bruker det rett.

Jeg skal ikke leke moralpoliti, men noen huskeregler er greit for oss alle

Misbruk av snapchat. Som alle andre fete sosiale medier, kan også denne misbrukes. Noen blir mer vågale når bildene ikke vises så lenge. En av suksessfaktorene for Snapchat har vært at programmet er perfekt for sexting(meldinger med seksuelt innhold, se tidligere guttesnakk) og mobbing. At bildene du sender bare blir vist i noen få sekunder, fører til at det blir lettere å sende bilder man ellers ikke ville ha lagt ut på facebook. Man tøyer grensene litt ekstra. Jeg skal ikke leke moralpoliti, men noen huskeregler er greit for oss alle:

  • Alt lagres på nett. Bildene du sender kan enkelt lagres hos andre. Man kan jailbreake iphoner, få apper som lagrer bildene eller ta en skjermdump. Det kan medføre at bildene spres på nettet.
  • Spør deg alltid om hva som er det verste som kan skje med dette bilde. Vis du ikke vil ha bilde på facebook, så er det kanskje greit å tenke seg om 2 ganger
  • Tenk alltid på om bilde kan være mobbende. Ikke misbruk sosiale medier til mobbing.
  • Pass alltid på ditt eget ”nettrykte”.

Vi liker sosiale  medier. Det er gøy. Det er sosialt. Men husk alltid å bruke det slik vi tror Jesus ville ha gjort det. WWJD gjelder også på nett.

Ill.foto:  Faksimile fra snapchat.com