Suksess hos jentene

Suksess hos jentene

Hva Bibelen har å lære guttene.

Opp igjennom årene har gutter hatt mange ulike interesser. For skikkelig lenge siden var det stas å slå to steiner mot hverandre og fyre opp et bål. Litt lenger frem i tid handlet mye om å være best i tvekamp med sverd, og går vi enda noen år fram ble det sett på som megakult å være god i selskapsdans. I dag er det kanskje ikke disse tingene som er de mest vanlige, men en sak som alltid har vært høyaktuell, er gutters interesse for det motsatte kjønn, bedre kjent som jenter. Dette er et tema som aldri ser ut til å gå av moten, og det ser heller aldri ut for at guttene blir utlært i dette emnet.

Ingen av disse er gode metoder, ifølge mine rimelig sikre, feminine kilder

Jeg verken kan  eller vil forklare de følelsene som går gjennom hodet på en gutt, når han er i samme rom som den jenta han liker aller best. Det jeg derimot kan si, både ut fra statistikk og egen erfaring, er at gutten har store sjanser for å drite seg ut. Av en eller annen grunn ender en forelska tenåringsgutt altfor ofte opp med å enten sende motsatte signaler til den aktuelle jenta (slå/sparke/erte/terge henne), eller å forsøke å fremheve seg selv over de andre guttene (eller «konkurrentene», som gutten kanskje kaller dem). Ingen av disse er gode metoder, ifølge mine rimelig sikre, feminine kilder. De samme kildene forteller at det ikke er om å gjøre at gutten er tøffest, sterkest eller finest mulig. Det som betyr noe, er ikke at gutten setter fokus på seg selv, men at han bruker seg selv til å sette et positivt fokus på jenta.

Du tror det  kanskje ikke, men også i denne sammenhengen kan Bibelen lære oss gutter noe. Vi kan finne tips til diverse «sjekkesetninger», f.eks den rimelig safe «Mange dyktige kvinner finnes, men du overgår dem alle!» (Ordspr. 31,29) og den noe dristigere «Dine tenner er som en flokk nyklipte sauer som stiger opp av badet.» (Høys. 4,2). Men selv om Bibelen inneholder en del slike setninger, tror jeg vi kan lære aller mest av et prinsipp som Paulus skriver om i Efeserbrevet 5,27. Her skriver han strengt tatt til gifte menn, men jeg tror at også de som ikke er gift enda har noe å hente her:

«Dere menn: Elsk deres hustruer, likesom også Kristus elsket menigheten og ga seg selv for den». Ef 5,27

Kanskje du kan lære noe av Jesu måte å sette andre foran seg selv på?

Her blir Jesus  trukket fram som et eksempel på hvordan vi skal være overfor «våre hustruer». Og hva kan vi lære av Jesus da? Jo, han var ikke opptatt av å ha det best mulig selv når han levde her nede på jorda. Han var 100% opptatt av menneskene som Gud hadde skapt, og ønsket at de skulle få en mening med livet. Derfor gikk han så langt som i døden for vår skyld.

Kanskje du kan  lære noe av Jesu måte å sette andre foran seg selv på? Og kanskje dette kan være nøkkelen til større suksess i møte med jentene:)?

Ill.foto:  Dmytro Konstantynov / Fotolia

 

En lørdag i måneden blir det guttesnakk, da med Håvard Østhus her på iTro.

Like ofte blir det jentesnakk.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Håvard om kan du sende en epost til iTro@nlm.no setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!