Ta vare på jentene

Ta vare på jentene

På kvinnedagen er det naturlig å stille spørsmålet: Har vi gutter et spesielt ansvar?

Guttesnakk

Denne månedens guttesnakk er skrevet av Ole Kristian Sindland (26).

Ole Kristian bor i Bergen og er engasjert i Salem Bergen. 

«My mama always said…». Slik begynner Forrest Gump når han skal si noe klokt. Hovedpersonen i filmen med samme navn var ikke utstyrt med den største intelligensen, men hadde til gjengjeld ei klok mor. Ei klok mor som gjennom oppveksten hadde foret unge Forrest med visdomsord.

Respekt for grenser

Kloke mødre skal man høre på. Ei av de klokeste jeg kjenner sa alltid: «Ta vare på jentene, gutter».

Å ta vare på jentene kan bety mye forskjellig. Det kan være å følge ei jente hjem når det er mørkt. Det kan være å vise respekt for grenser. Det kan være å hjelpe til med å skru sammen den hylla. Det kan være å vise litt ekstra tålmodighet når du synes jenta er i overkant irritert eller lei seg. Det kan være å si hei når man treffes. Det kan være å vise tydelig, både med ord og handling, at jenta du kjenner er god nok akkurat slik som hun er.

– Pass munnen din

Jeg vil imidlertid trekke frem en ting spesielt, nemlig hvordan vi gutter snakker om jenter. Både når vi er samlet kun oss gutta, men også når det er jenter tilstede. Jeg tror det er en viktig del av det å ta vare på jentene.

Som unge i Norge i dag er vi, både jenter og gutter, utsatt for en medieverden som forteller oss hvordan ting skal se ut, hvordan vi skal være, hva slags klær vi bør bruke og hvordan kroppene våre skal se ut.

– Tenk på hva du kan oppnå

Å ikke bli påvirket er helt umulig, men hvor mye og i hvilken retning kan vi faktisk gjøre noe med selv. Vi kan også ta makten i egne hender, og selv bestemme hvilken retning vi skal gå i.

Tenk hva vi kan oppnå som gutter og menn dersom vi sammen bestemmer oss for å snakke om jenter på en annen måte enn hva som er vanlig i dag!

– Er det greit å gi karakterer på en kropp?

Det er særlig noen temaer jeg tror vi som gutter skal være ekstra obs på når vi snakker om jenter eller når jenter er tilstede. Her er noen eksempler det kan være greit å tenke gjennom: Er det greit å kaste kommentarer om at noen er overvektig? Er det greit å bruke tall for å beskrive utseendet? Er det greit å gi karakterer på en kropp eller kroppsdel? Jeg tror ikke det, tvert imot, jeg vil si at dette er det motsatte av å ta vare på hverandre.

– Se etter de gode egenskapene

I stedet synes jeg vi gutter skal bruke fine og respektfulle ord om jenter. Hvordan vi snakker om dem påvirker gjerne hvordan vi ser på dem, og kanskje til og med hvordan jenter ser på seg selv. Det er bra å se etter gode egenskaper og snakke om disse. Vis omsorg når jenter trenger det og vær tålmodig, særlig når det ikke kan kreves.

Kort sagt, ta vare på jentene, gutter!

Sashaw / Flickr1

Guttesnakk

Denne månedens guttesnakk er skrevet av Ole Kristian Sindland (26).

Ole Kristian bor i Bergen og er engasjert i Salem Bergen.