Talent, prestasjon og kall

Talent, prestasjon og kall

Det er lov å strekke seg langt, og det er lov å prøve å bli best. Men hvor henter du inspirasjon og sammenligningsgrunnlag?

Kommentar

Aage Myksvoll er høgskolelektor vedFjellhaug Internasjonale Høgskole, somdriver bloggen «På sporet av sannhet«.

Det er vanlig at det vi måtte ha av personlige evner og talenter «avsløres» i tenårene.Musikalske og sportslige talenter blir ofte synliggjort enda tidligere. Skrivetalentene kommer gjerne senere, ikke sjelden i begynnelsen av tyveårene.

Flere av dere som leser dette blogginnlegget tilhører en av disse kategoriene. Og dere har noe til felles med de fleste andre mennesker: Dere vil bli sett og hørt.

Vi lever i idolenes tidsalder. Idoler har klart å bli sett og hørt. De beundres og har stor attraksjonsverdi. Det er mange som vil være med og hjelpe dem opp og frem. Det er god underholdning i å se at folk lykkes og andre mislykkes.

Når alt kommer til alt er det jo bra at noen virkelig lykkes og kan være til inspirasjon for andre

Å mislykkes, ja . For det er ingen spøk å bli nummer to og tre. Media dyrker eliten og dem som når toppen. Har du en drøm om å komme dit du også, om virkelig å bli sett og legge Norge og verden for dine føtter? Det er flott. Drømmene skal ingen ta fra deg. Når alt kommer til alt er det jo bra at noen virkelig lykkes og kan være til inspirasjon for andre.

I det sterke fokuset på å lykkes, bli best og mest sett, er det grunn til å spørre om vi taper noe grunnleggende. Konkurranse er bra og det er flott at mennesker kommer seg opp og frem. Verre er det når eliten gjøres til sammenligningsgrunnlag for mine personlige evner og prestasjoner. Da står jeg i fare for å miste noe vesentlig og bidra til en kultur om at det bare er topp-prestasjoner som skal ha gyldighet: Derfor skreller vi bort de «talentløse» underveis, – at de kunne prøve seg!

Gud gir oss ikke sin nåde etter innsats, prestasjoner og evne til å imponere

Det er lov  å strekke seg langt, og det er lov å prøve å bli best. Men hvor henter du din inspirasjon og ditt sammenligningsgrunnlag? Når det gjelder dine evner og talenter skal du få slippe å sammenligne deg med noen andre enn deg selv. Hent gjerne inspirasjon fra andre, men ditt kall skal være et ja til de gaver og utviklingsmuligheter Gud har gitt deg. Da er det ikke om å gjøre å bli eller å være best, men å gjøre det beste ut av det du har fått.

I dette ligger det en stor frihet. Vi skal slippe å fremstå som idoler for Gud og mennesker. Gud gir oss ikke sin nåde etter innsats, prestasjoner og evne til å imponere.

I dette perspektiv skal dine evner og ditt talent få utvikle seg og kanskje ta en retning som du aldri hadde drømt om.

Ill.foto:  vetlesk på flickr

__________________________________________________________________