Tilbakefall og tilgivelse

Tilbakefall og tilgivelse

Å vende seg vekk fra spesifikke synder er ofte en prosess som går over tid. Og du kan aldri klare det alene.

Tema

Tema for iTro i juni er «Til…».

Har du noen  gang kjent deg fanget i en spesifikk synd? Kanskje har du bestemt deg for hundrede gang at du skal slutte med denne ene tingen som ødelegger så veldig. Det kan være porno, onani, baksnakking, løgn, juksing, eller egentlig hva som helst.

Hverdagen blir en  evig kamp mellom fall og et ønske om endring. Den ene kvelden lover du deg selv og Gud gull og grønne skoger. Du lover at du skal ta avstand fra det som har makt over deg. Men hva skjer? Etter bare timer eller dager er du tilbake i det gamle mønsteret igjen. Du har fått et tilbakefall.

Hverdagen blir en evig kampmellom fall og et ønske om endring

Ordet tilbakefall blir  ofte brukt i sammenheng med behandling av rusavhengighet. En person som er avhengig av narkotika, vil mest sannsynlig få en såkalt «sprekk» i løpet av sin behandlingstid. Å forvente at en rusavhengig skal slutte tvert med narkotika, er svært optimistisk. Målet blir derimot å forberede seg best mulig på sprekkene, å gjøre avstanden mellom disse sprekkene så lang som mulig, og at sprekkene skal bli så små som mulig.

Man kan trekke  en parallell fra dette inn i kristenlivet. I takknemlighet til Jesus, vil man kanskje ønske å bli helt syndfri, slik at man kunne leve et rent liv som ærer Ham i alt. I forhold til andre mennesker, kan man kjenne på et ønske om at andre skal se at man «fikser» kristenlivet. Men det å bli syndfri er dessverre et umulig prosjekt. Dette vet Gud, og derfor sendte han Jesus.

Å bli syndfri er dessverre et mulig prosjekt

Men hva skal  man da gjøre? Skal man bare gi seg hen til alle slags mulige lyster? 2. Timoteus brev 2,22 sier det klinkende klart: «Legg ungdommens begjær bak deg og jag etter rettferd, troskap, kjærlighet og fred, sammen med andre som kaller på Herren av et rent hjerte.»

Å vende seg  vekk fra spesifikke synder er ofte en prosess som går over tid. Denne prosessen krever at du og Gud jobber sammen på lag, for seier over synd kan man umulig klare alene. Heldigvis har Gud sendt oss en hjelper – Den hellige ånd, som kan veilede oss i hverdagen. Den hellige ånd overbeviser blant annet om synd, og sender styrke og mot i kampene man står i. 2. Korinterbrev 4,7 forteller oss at Guds kraft er over det normale – større enn vi kan forestille oss.

Øv deg på å be Gud om kraft før tilbakefallet har skjedd

Når du merker  at fristelsene sniker innpå deg, kan du be om denne kraften. Ofte blir det slik at man først kommer til Gud etter at skaden har skjedd. Øv deg heller på å be Gud om kraft før tilbakefallet har skjedd. Jeg tror du over tid vil bli overrasket over hjelpen Gud vil gi deg.

Og sist, men  ikke minst, skal du vite at den synden du står i allerede er betalt. Alle dine fall og tilbakefall har Jesus allerede betalt på korset. Alt du trenger å gjøre er å bekjenne de. Det er stor kraft i bekjennelse av synd, både ovenfor Gud og andre kristne. Du står langt ifra alene, og gjennom Guds kraft kan du vinne seier.

Ill.foto: 83633410@N07 on flickr