Tilfreds med eget speilbilde?

Tilfreds med eget speilbilde?

Jeg fikk det tommere og mørkere følelsesmessig jo mer jeg strevde for å nå idealet. Gud ble mitt eneste håp.

iLivet

iLivet er en serie der vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet.

NOVA har gjennomført en ny undersøkelse som viser økt misnøye blant unge mennesker når det gjelder forholdet til kropp og utseende. Sosiale medier får mye av skylden. De fleste ønsker å legge ut vellykkede bilder av seg selv fordi man ofte blir dømt etter utseende.

Dette gir grobunn for en negativ sammenligning med andre, og et jag etter det «perfekte». Ifølge undersøkelsen går dette spesielt utover unge jenter da de i tillegg møter et enormt press på utseende fra media.

Desperat etter hjelp

Selv vet jeg veldig godt hvordan det kan oppleves å ha et negativt bilde av egen kropp. Som ung jente strevde jeg med spiseforstyrrelser. Jeg foraktet kroppen min og kjempet en kamp som var umulig å vinne. Jeg forstod ikke at uansett hvor mange kilo jeg gikk ned, eller jo strammere lårene ble, kom jeg aldri til å bli tilfreds. Når du er fanget i et slikt kroppshysteri kommer du aldri helt i mål med drømmekroppen, idealet flytter seg lengre og lengre bort fra deg selv.

Desto mer jeg strevde mot å nå idealet, desto tommere og mørkere hadde jeg det følelsesmessig. Det er vondt å ikke være glad i seg selv. I bunn og grunn handler en tilfredshet rundt eget utseende om en respekt og kjærlighet til seg selv.

Min egen kamp resulterte i tomhet og meningsløshet. Livet ble så tøft at jeg til slutt ble helt desperat etter hjelp. Lenge hadde jeg skjøvet bort Gud, men Han ble mitt eneste håp. Gud fikk meg til å innse at jeg måtte gi opp den endeløse kampen, og sakte men sikkert begynne å elske den Han hadde skapt meg til å være.

Jeg er underfullt laget

Samfunnet vårt skriker etter unge mennesker som vet at de er verdifulle og vakre selv om de ikke passer helt inn den samfunnsskapte malen for det perfekte utseendet. Dette vil kunne ha positive ringvirkninger ved å redusere det usunne kroppsfokuset og skape en større aksept for mangfoldet av menneskelige fasonger og særtrekk.

Du lurer kanskje på hvordan du kan begynne å være glad i deg selv og gjennom det være en positiv rollemodell? Først og fremst så utfordrer jeg deg til å be Gud gi Hans blikk på deg selv. Dette kan åpne opp øynene dine for alle de vakre særtrekkene du er skapt med. På sosiale medier kan du være bevisst på å legge ut bilder som avspeiler virkeligheten og ikke bare «flotte» og retusjerte bilder.

«Jeg takker deg for at jeg er så underfullt laget. Underfulle er dine verk, det vet jeg så godt (Salme 139:14).»

iLivet

iLivet er en serie der vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet.