Valg som stjeler Guds plass

Valg som stjeler Guds plass

Dersom noe får makt over oss kan vi ende opp med å velge bort Gud. 

Ny dag, nye muligheter. Når du våknet i dag stod du ovenfor en rekke valg. «Hva skal jeg ha på meg? Hva skal jeg ha til frokost? Hva skal jeg ta med på jobb / skole? Kjører jeg? Tar jeg bussen? Sykler jeg eller går jeg?» Hver eneste dag må vi ta mange slike valg, og ofte gjør vi det automatisk uten å tenke over det. Det er blitt rutine. Men noen valg kan komme i veien for vårt forhold til Gud.

«Jeg har lov til alt, men ikke alt tjener til det gode. Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg. » (1 Kor 6:12)

Vi har fått  en frihet som kristne, men vi må være forsiktige så vi bruker denne friheten riktig. Lar vi noe få makt over oss? Er vi blitt avhengige av noe som vi ikke klarer å kvitte oss med? Nøyaktig hva dette er varierer fra person til person. Men det kan for eksempel være ting som dataspill, TV eller film, facebook, kjendisnyheter osv. Det trenger ikke nødvendigvis være synd, men plutselig kommer man til det punktet at man har blitt avhengig av det. Det har fått makt over deg, og da kan man møte problemer.

Gud må først ned i glasset

Du kjenner kanskje  til bildet med glasset som skal fylles med steiner og sand og vann. Dersom man først legger i de store steinene (det viktige i livet vårt), deretter sanden (det litt mindre viktige) og til slutt vannet (det minst viktige) så får man plass til alt. Men hvis man begynner i feil ende slår det skeivt ut. Da blir det ikke plass til alt og man må velge bort en eller to av de store steinene. Dersom en av disse steinene er merket «Gud» har vi et problem.

«Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.» (Matt 6:33)

«Gud» må først  ned i glasset – vi må begynne med det viktigste først deretter andre ting. Hvis ikke kan vi ende opp med at hverdagslige ting stjeler Guds plass i våre liv.

I Surrender All"

Judson W. Van DeVenter  har du sikkert aldri hørt om, men sangen han skrev «I Surrender All» er kanskje mer kjent for deg. Judson var en meget dyktig musiker. Han behersket hele 10-15 instrumenter og hadde ønske om (og ferdigheter til) å kunne arbeide som profesjonell artist. Samtidig var han veldig engasjert i menigheten sin, hvor han ble stadig mer oppfordret til å tjene som evangelist. Dette valget kjempet Judson med i hele 5 år, før han til slutt overgav seg til en livslang tjeneste for Gud. I forbindelse med dette valget skrev han sangen «I Surrender All». Dette er Judson sitt vitnesbyrd om sitt valg. Lytt til teksten. Hvilke valg står du ovenfor? Hva trenger du å overgi til Gud?

Foto: John Olav Selstø