Valgets kvaler

Valgets kvaler

Tacokrydret lefse eller fiskepudding i hvit saus?

Tema

Tema på iTro i september er «Valg»

– Hva er favorittmiddagen din?

Det er jo et umulig spørsmål. Hvordan kan man sette en tacokrydret lefse (med rømme, guacomole, kjøttdeig og salat) opp imot fiskepudding i hvit saus (med vårløk, reker, grønnsaker og sukkererter)? Det er umulig.

– Liker du sykling eller bading best?

Vind i håret, spenningen som kommer når man har (litt for stor) hastighet nedover bakkene, adrenalinkicket som kommer når man må tenke kjapt – satt opp mot saltvannshår, hopping fra tre-meteren, oppblåsbar madrass og solfaktor. Det er umulig.

På planen min står det at jeg skal på roadtrip

Og sånn er  livet helt proppfullt av. Av og til skulle jeg ønske at vi kunne fylle ut et skjema, og så fikk vi utdelt en livsplan (som i en ukeplan, som man hadde på barneskolen). ”Se her, ja. I dag ser jeg at Tina skal ha klassefest. Martin i gata spør om jeg vil være med på en kinopremiere, og mamma sier at tante Turid skal ha sin årlige hagegrilling. Men på planen min står det at jeg skal på roadtrip med fire stykker fra fotballen.”Enkelt og greit. Slippe å ta hensyn, vurdere og ta stilling til ting. Valgets kvaler hadde vært fraværende.

Men dette gjelder jo bare hva man skal finne på når man har fritid. Og er det egentlig det man (som i ”Jeg”) lengter etter? Jeg skulle gjerne vært med på den kinopremieren, kan man tenke. Og hva om jeg kunne kombinere grillingsen med klassefesten? Alt dette gjør at valgets kvaler egentlig er en god greie. Man må tenke og vurdere.

Dersom man heller ser på de positive sidene av valgets kvaler – da finner man mye fint!

Hvis vi løfter  blikket opp fra valgets kvaler – som handler om man skal slumre i tre kvarter fremfor åtte kvarter, om man skal se en The Fox fremfor å gjøre norskleksa, eller om man skal shoppe fremfor å spare. Dersom man lar alle disse livsviktige (!) spørsmålene ligge en stund, dersom man heller ser på de positive sidene av valgets kvaler – da finner man mye fint!

Du kan vurdere hvilken utdannelse du vil ta! Vil du jobbe med mennesker? Dyr eller maskiner? Kanskje har du mest lyst til å bli en knakenes god fotograf? Har du lyst til å feriere i Norge med magiske fjell, fjorder, Tusenfryd og NSB? Eller frister Amerika med Gran Canyon, Disney World og hurtigtog? Jeg veit om personer som synes dette er vanskelige valg, og som må vurdere dette nøye.

Et luksusproblem

Poenget mitt er  at du er helt fri! Av og til er det dritt når man står bom fast i valgets kvaler. Men da er du helt fri til å vurdere, tenke og finne ut av hva som passer best akkurat nå. Hvem veit – om en uke eller tre, så passer det ikke så godt lenger. Da tar du bare hele regla om igjen.Og valgets kval? Et luksusproblem, spør du meg!

Foto: Jacob Bøtter @ flickr