Var det rom for Jesus i de norske påskeavisene?

Var det rom for Jesus i de norske påskeavisene?

Påsken er den kristne kirkes viktigste høytid. Vi sjekket om Norges tre største aviser fant plass til hovedpersonen selv.

Tema

Tema på iTro i april er «Jesus».

Vi har lagt en fantastisk påske bak oss, sol og skyfri himmel har gledet nordmenn, enten de har vært i byen eller på høyfjellet.

I påsken feirer og minnes vi det Jesus gjorde da han døde og sto opp igjen. Vi sjekket papiravisene til VG, Dagbladet og Aftenposten fra lørdag før palmesøndag til tirsdag etter påske. Vi søkte på ordet «Jesus», og fikk 20 treff.

Her er noen av dem:

Aftenposten hadde en sak om nye måter å stave engelske ord i norsken på, og at noen nå bruker djises i stedet for Jesus. VG en sak om at nordmenns tvangstanker om slit på ski i påsken kanskje kan knyttes til renselse og lidelse i påsken.

Prekenslamen er en hybrid av preken, poesifremføring, hip hopbattle og improteater

Aftenposten hadde en  sak om «påsken som en usalig mix av godis og swix», hvor en faktaboks forklarte at bakgrunnen for påskeeggene muligens var en katolsk legende om at Maria ga egg til de romerske soldatene slik at de skulle behandle Jesus bedre på korset. Tårene hennes ga eggene fine farger.

A-Magasinet hadde en reportasje om hvordan en gruppe prester og teologistudenter prøvde «preken-slam» for å fremføre påskens budskap. Prekenslamen er en «hybrid av preken, poesifremføring, hip hopbattle og improteater». På den måten prøvde prestene å gjøre Bibelens budskap mer tilgjengelig for nordmenn i 2014.

Samme bladet tok også utgangspunkt i måltidet Jesus hadde med disiplene skjærtorsdag. Spørsmålet var «hva ville du valgt som ditt siste måltid?».

Aftenposten har også en lang artikkel om Judas, han som forrådte Jesus. Den handler også om hvordan Judas er blitt sett på i kulturen i etterkant, og nevner blant annet at han i 2006 ble kåret til tidenes superskurk.

I Aftenposten har den nyutnevnte biskopen, Per Arne Dahl en kronikk med tittelen «Nåde på himmelblå resept». Vi lever i en spakultur, og det er ingen grenser for hvor rene, myke og varme vi kan bli ved skrubbing, massasje og aromaterapi. Det er velvære, det! Men hva med hjertets renhet, hva med vår samvittighet og vårt indre liv? Vi betaler hva det koster for å få en sanselig velværeopplevelse. Men er vi villige til å ta den kostnaden det innebærer å få fred i sjelen, spør han i innledningen.

Føler jeg har gått fra livet til døden og tilbake»

Dagbladet har et  intervju med tidligere Turboneger-vokalist Hans-Erik Dyvik Husby, som snakker om hvordan det er å skulle dra på hyttetur igjen. Han slet lenge med store rusproblemer, og var ofte på hytter i avrusningsperioder. Nå er han kvitt problemene.

– Det er gir en del refleksjoner, særlig nå i påsken. Jeg er ikke Jesus, men har alltid vært en spirituell person og føler jeg har gått fra livet til døden og tilbake, sier han. Han kaller seg kristen og står i statskirken, selv om han er blitt et ivrig medlem av scientologikirken, skriver avisen.

Samme avis har en sak om Ari Behns påskeutstilling av seks nye malerier på Geilo i påsken. Ett av dem er av Jesus.

– Det var ikke planlagt, snarere tvert imot. I utgangspunktet er et Jesus-portrett det siste jeg kunne tenke meg å male, det er jo kunsthistoiens mest gjengitte motiv. Men derfor var det heller ikke til å unngå, det malte næmest seg selv, plutselig og spontant, sier Behn.

Ellers dukket ordet Jesus opp i anmeldelser av noen bøker, filmer og konserter.

PS: Artikkelforfatteren jobber også som sportsjournalist i Aftenposten.

Ill.foto:  Doug88888 på Flickr