Tenåringsbibel som jentemagasin

Tenåringsbibel som jentemagasin

Kanskje er det litt flaut å si det for meg som er en voksen mann: Jeg sitter med et nokså rosa jentemagasin i hendene

Lest

HjerteLivet – det nye testamente fra Hverdagsbibelen br /> Hermon Forlag, 2014
428 sider

Flotte bilder, korte småstykker, fargerike oppslag og lekker lay-out. Riktig nok er det nokså tykt til å være et blad (428 sider), men magasin-sjangeren er kjempetydelig.

Men dette bladet  er altså faktisk et ny-testamente. Her er hele teksten med, fra Matteus til Johannes’ Åpenbaring. Selve oversettelsen er ekstremt fri. Dette er Hverdagsbibelen fra Hermon forlag, en mellomting mellom en barnebibel og en vanlig bibel. Jeg vil tro den passer best for folk tidlig i tenårene.

Selve «oversettelsen» – jeg vil helst kalle det for «gjenfortelling» – er laget av Elsbeth og Sten Sørensen. Pinsevenn-profilen merkes tydelig, både i oversettelsen og i andre oppslag.

Småstykkene handler om alt fra helse, mat, søvn og venner til sykkelhjelm, kviser, benskjørhet, tåreforskning og avocado

Denne utgaven er  rettet mot jenter. En gutteutgave ville vært helt annerledes i farger, oppslagene og lay-out. Småstykkene er plassert spredt utover hele NT. Oftest er det ingen sammenheng med hva bibelteksten på samme side handler om.

Det er kanskje ikke så rart, for småstykkene handler om alt fra helse, mat, søvn og venner til sykkelhjelm (s. 192), kviser (s. 282), benskjørhet (s. 104), tåreforskning (s. 85) og avocado (s. 322). Og hvilke bibelvers er det som naturlig linker til slikt?

Så langt jeg har lest er disse småstykkene helt greie. Mange treffer sikkert godt med tanke på målgruppen. Men noen ganger får jeg litt følelsen av gode råd fra helsesøster. Det er kanskje helt ok. Eller kanskje det egentlig er litt uheldig, for gode råd for livsstilen kan fort bli nokså ensidig loviske? Bibelen er jo nettopp ikke en vanlig religiøs bok med kloke råd for et godt liv. Den er tvert i mot fortellingen om tilgivelse og frelse for oss som ikke klarer å leve opp til alt det gode.

Det er ikke noe mål at Bibelen skal holdes fanget i permer og trykksaker som bare se ut som bibler

Jeg tilstår at  det kjennes uvant å lese bibeltekst sammen med reklame. Men det er kanskje et poeng i seg selv: Bibelen hører hjemme midt i livet. Her er også bokanmeldelser, musikkanmeldelser og filmanmeldelser. Det er spennende og aktuelt, men kan vel nokså fort bli utdatert?

Det er lov til å håpe at slike uvanlige bibelutgaver skaper bibelglede og leselyst. Det er ikke noe mål at Bibelen skal holdes fanget i permer og trykksaker som bare se ut som bibler. Men når selve bibelteksten er så altfor fritt og omtrentlig gjengitt må dette aldri få bli mer enn en litt voksen barnebibel, en førstehjelp til å komme i gang med en nøyaktig og korrekt Bibel.

Foto: Sverre Bøe