Vennene eller kjæresten?

Vennene eller kjæresten?

Fotballkveld med gutta eller filmkveld med dama?

Guttesnakk

En gang i måneden er detguttesnakkmedHans Arne Sannaher på iTro.
Like ofte er det jentesnakk med Maria Celine Lundeby.
Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt.

Har dere vært  borti følgende dilemma, gutter? Det er tirsdagskveld, gutta skal samles til Champions League-kveld, stor kamp, gutta skal være gutta. Problemet er bare at du er hodestups forelsket i kjæresten din. Du vil bruke all tid og energi på henne, men så var det de gutta da, og fotball.

Å være forelsket er en deilig følelse for de fleste. Livet handler om når du ser henne igjen, hva dere skal finne på og hvor bra dere skal ha det. Så blir spørsmålet: Hva med vennene mine, har jeg tid til dem? Og hva med meg selv? Har jeg tid til meg selv og mine egne interesser? Så kan det ende opp med at man ikke har tid til venner eller egne interesser.

Jeg skal ikke gi deg et fasitsvar på dilemmaet nesten alle opplever. Fasitsvar vil bli å kaste stein i glasshus, men noen enkle tips på veien kan være bra å ha. Noen tips jeg selv har hatt nytte av. Jeg tror nemlig at om vi ikke reflekterer over dilemmaet, så blir det hopprenn i baksnakkelse, konflikter og drittkasting.

Vennskap er en av bærebjelkene i livet vårt

De fleste kompiser  forstår at når man har fått kjæreste vil man prioritere annerledes. Døgnet har jo faktisk bare 24 timer fortsatt. Man kan forvente at kompiser forstår såpass. Jeg mener at vi som kompiser skal forstå at livet har blitt annerledes når en venn får kjæreste. Det handler om respekt for et forhold. Samtidig er venner en gave gitt oss av Gud selv. Vennskap er en av bærebjelkene i livet vårt, og hvis vi ikke prioriterer venner, så kan vi risikere å sitte igjen med ødelagte vennskap.

Snakk med kompisene. Tanken her er ikke at man skal lage en stor greie ut av ingenting, men jeg tror den enkle(vanskelige) løsningen er å snakke om det. Spørre rett ut om de synes at du bruker nok tid på dem. Om de opplever at du er tilstede osv. La dem komme med ønsker om hvordan vennskapet skal være. Det må selvsagt være rimelige ønsker. Sier en kompis at du skal være med gutta hver kveld, så anbefaler jeg å sette ned foten. Men å se vennene sine, spørre dem hvordan de har det og bruke tid med dem har aldri vært en dårlig greie.

Jeg tror mye kan løse seg med en god prat om tidsbruk og prioriteringer

Snakk med kjæresten.  Jeg tror mye kan løse seg med en god prat om tidsbruk og prioriteringer med kjæresten. Kanskje har forventingene til tidsbruken vært forskjellige eller misforståelser om hva man vil bruke tiden på, ødelegge forholdet. En god prat kan fikse mye. Så tenker jeg at hun forelsket seg jo i deg, med dine interesser og den du er, og jeg tipper hun setter pris på at du fortsatt er den du er, uten at det skal bli en unnskyldning for å ikke prioritere tid med henne.

Poenget med denne guttesnakken er at vi må reflektere over hvordan vi bruker tid med venner. Konfliktene kommer fort om vi ikke gjør det. Venner er gode å ha, i gode tider også. Gud har skapt oss til å være sosiale, det er en vanvittig flott gave. Så prioriter venner og kjæreste, begge er en gave fra Gud.

Ill.foto: © Edyta Pawlowska – Fotolia.com