13 tips til eksamenslesingen

13 tips til eksamenslesingen

Det kan være fristende å legge seg på en seng av bøkene og satse på å få inn kunnskapen ved hjelp av osmose. Det er dessverre ikke sånn det fungerer.

Tips & Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Her får du servert råd og tips om hvordan du kan håndtere eksamen- og tentamenslesing i sommerværet.

Selv når sola skinner ute og de litt eldre studentene ved høgskoler og universiteter har fått ferie, og spiller volleyball og spiser is rett på utsiden av vinduet ditt, er det ikke slik det fungerer. Eksamener og tentamener kommer uansett. Og så er det jo sånn at vi alle ønsker å gjøre det greit på dem.

Her er iTros tips til hvordan du kan gjøre eksamenslesingen litt bedre i sommerværet.

1: Innta nok væske

Lag en sommerlig smoothie – med paraply!, og ta den med inn i studiehula di.

2: Ha en stabil studieplass

Studiehula5322259063_220d6d9a35_z di er selvsagt fortet du har laget av puter og laken – stablet opp med bøker og lommelykter – for du skal jo lese hele natten (neida, du skal ikke det, det tar for hardt på kroppen i en slik stressende periode. Men det er gøy å lese i et slikt telt til en forandring).

3: Sov eller vær søvnig

Når du ikke leser hele natten må du selvsagt sove. Og selv om kaffe kan virke mer genialt enn å danse ute i regnet (unngå dette i eksamenstid – det er fare for forkjølelse), og du helst vil få denne sorte magien i væskeform intravenøst, kan det være lurt å kutte den ut etter klokken 19:00. Her er det ikke snakk om skjønnhetssøvn, men helt nødvendig søvn for å klare å konsentrere deg om lesingen neste dag.

4: Ta en pust i bakken

Pauser er viktige. Noen ganger trenger hjernen er real fritime fra endeløse læreplanmål og pensumbøkenes høylytte jammer. Stikk ut i sola og spis en is. Men bestem hvor lang pausen skal være på forhånd – ellers kan det fort bli for fristende å slikke enda mer sol og is når du faktisk må lære mer.

5: Bøy og tøy – som om du skal leve til du blir 100

Innfør lesegymnastikk. Om du øver med venner eller sitter alene på rommet, er det viktig å bevege seg litt og få litt bedre sirkulasjon i blodomløpet. Det er jo ikke bra å sitte dagen lang. Dette burde for øvrig gjelde året rundt – ikke bare i semesterinnspurten.

6: Reflekter over egen situasjon

Forsøk å fokusere på hvor privilegert og heldig du er som kan få en utdannelse. Det er langt fra alle forunt her i verden. Da blir plutselig den historieboka litt tynnere og mer lettlest.

7: Syng en sang

Lag en pensumsang! Med tilhørende dans. Det er moro og kreativt og lærerikt. (For oss umusikalske – få en venn til å lage en sang eller gå for en rap).

8: Kle deg etter omstendighetene!

Så vel som den intravenøse kaffen kan det være fristende å ta på seg bula-buksa og hettegenseren – men mitt tips er: dropp det! Ta deg heller en god dusj, spray på litt parfyme og da en sommerkjole eller finskjorte på. Dersom du behandler hele deg bedre, kan det hende du er mer skjerpa og fokusert, og klarer å prestere bedre.

9: Husk på å ha med Jesus – hele veien

Send en bønn til Han der oppe. Fold dine lanker og ha samvær mer Jesus. Det finnes ikke noen bedre avkobling. La Han få fokus og glem skoleoppgavene et øyeblikk. Gå gjerne ut i solen og nyt Hans flotte skaperverk i samme slengen.

10: Ta opptak

Apropos flott skaperverk – ta deg en joggetur (eller gåtur for oss tre hakk latere) ute i skogen. Dersom det virker helt fjernt å ta seg en så lang pause midt i lesinga, kan du passe på å ta opp den siste oppsummeringstimen og spille den av på Mp3-spilleren din mens du løper (dersom du ikke vet hva en Mp3-spiller er kan du google det. Jeg tipper du får en relativt billig på Claes Olson. Du kan eventuelt bruke smarttelefonen din).

11: Bruk regnbuen

3108121178_4cf5e71bcb_zFarger. Masse farger. Bruk dem alltid. De kan brukes til fargekoding i notatbruk eller til å tegne vakre fugler som flakser så lett av sted mot solnedgangen.

12: Gå for den instrumentelle løsningen

Det kan være vanskelig å konsentrere seg om studiene dersom en hører på musikk med tekst – da er instrumentell løsningen. Du finner den innen alle sjangre – jazz, klassisk, elektronika, funk. Og sikkert pop også.

13: Tell nedover

Last ned en nedtellings-app. Skriv inn klokkeslettet du får ferie. Følg klokkens fascinerende reise nedover. I snilefart. Omtrent like fengende som ”Hurtigruta minutt for minutt”.

SMIL

Vi i iTro har troa på deg. Stå på og jobb hardt. Unn deg en pause. Og en is. Og en paraplysmoothie. Og masse, masse farger. Husk at den som hviler når han hviler, slår rekorder når han iler. Hvil ekstra godt i fortet du har bygd og fremfør sangen for familien. Gjerne med eksamensgymnastikken ved siden av for å levendegjøre det hele. Spring en tur rundt huset (det teller som joggetur i det fri), ta deg en varm dusj, vær takknemlig for hvor heldig du er, send en takk til Han der oppe – smil du har gjort en knallgod deal!

Tips & Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Her får du servert råd og tips om hvordan du kan håndtere eksamen- og tentamenslesing i sommerværet.