25 JULESANGER – for enhver situasjon

25 JULESANGER – for enhver situasjon

iTro gir deg en guide til julesanger for diverse utvalgte anledninger.

Tips og Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Denne saken ble opprinnelig publisert i 2016.

I adventstiden kan det være vanskelig å finne frem i mylderet av julemusikk og sanger. En godhjerta sjel har derfor vært barmhjertig og laget en julesangspilleliste for alle anledninger.

Nederst i saken finner du den komplette spotify-spillelista

1 Når du vil ha en minimalistisk jul

 Bugge Wesseltoft – In dulce jubilo (Jeg synger julekvad)

Bugge Wesseltoft er en av Nordens beste jazzpianister, men plata «It’s snowing on my piano» er en skole i begrensningens kunst. Ikke noe sted faller han for fristelsen til å brife. Dette er bare nydelig, deilig og fredelig stille.

2 Når du er litt mer maksimalistisk anlagt

Mariah Carey / Patricia Carey – O come all ye faithful/Hallelujah choirs

Begrensningens kunst er ikke akkurat Mariah Careys greie. Her er det wailing og høye toner over en lav sko. Sikkert for mye for noen, men når du både har teknikk og evner å synge over 7 oktaver må det være lov å ta det ut. Noe annet vil være å be Lionel Messi slutte å dra finter på fotballbanen. Så syng i vei, Mariah! På denne sangen har hun også tatt med seg sin mor, operasangeren Patricia Carey, og vi får høre hvor hennes musikalske gener stammer fra. Dette er ikke sangen for deg som er livredd for at sangeren skal ta oppmerksomheten fra teksten, men ta for en gangs skyld en break og kos deg meg verdens beste popvokal – og bli full av beundring og takknemlighet til han som har skapt musikk og stemmeprakt. Come, let us adore him!

 

3 Når du ikke kunne vært mer glad for at det er jul

Whitney Houston – Joy to world

Da Jesus ble født forandret han verdenshistorien og åpnet en vei til himmelen for alle folkeslag. Vi fikk ikke juleevangeliet for at vi skulle holde det for oss sjøl. Noen har gitt det til deg og vi er kalt til å dele julebudskapet til nye folkeslag, nye landsbyer og nye hjerter. «Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket» (Luk 2,10)

4 Når du ikke fikk plass i en overfull kirke på julaften

 Sissel Kyrkjebø – Deilig er jorden

Her kommer backupløsningen: Gå slukøret ut, finn en låve eller et fjøs eller et skjul i nærheten du kan sette deg i, les Luk 2,7 og Joh 1,10-11, kjenn på følelsen av å være avvist. Plugg inn denne sangen i øret, lukk øynene, syng med – og du kjenner at jovisst blir det julaften i år også.

5 Når du blir provosert over at det ikke var husrom for Kongenes Konge

Casting Crowns – While you were sleeping

En deilig politisk ukorrekt julesang. Det er lett å la seg rive med i sinne over mottakelsen Guds sønn fikk da han kom til en verden som ikke hadde plass for sin konge, til en verden som gang på gang forsøkte (og til slutt lyktes med) å ta livet av ham, men hvordan ønskes Jesus egentlig velkommen til vår verden i 2014? «Han kom til sitt eget, og hans egne tok ikke imot ham.» (Joh 1,11)

6 Når du vil kjenne at du er en del av noe mye større enn en liten lokalmenighet i verdens utkant – og gjøre noe som mange generasjoner har gjort før deg

Skruk og Rim Banna – Folkefrelsar til oss kom

Denne eldgamle julesangen skrevet av biskop Ambrosius av Milano på 300-tallet er den eldste salmen vi har fra tidlig kristen tid i norske sangbøker. I 2000 år har mennesker kunnet glede seg over at Jesus ble født og i over 1600 år har kristne sunget denne julesangen. I mye av kirkens historie har mange herskere og politikere forsøkt å styre kirken og hva den skulle tro. Det skjedde også i Milano på slutten av 300-tallet da keiserinne Justina forsøkte å tvinge kirken til å tro at Jesus ikke var Gud ved at de måtte overlate kirkene til arianerne (som ikke trodde Jesus var Gud). Dette nektet biskop Ambrosius og hele menigheten barrikaderte seg i en kirke mens de var omringet av regjeringssoldater i flere dager. Augustin forteller følgende: «Det troende lekfolk holdt vakt i kirken, beredt til å dø sammen med sin biskop (…) Da var det at de begynte å synge hymner og salmer, etter skikk og bruk i østerlandske kirker, for at folk ikke skulle forgå av mismot og tretthet. Fra den tid har skikken holdt seg til i dag. Og mange, ja nesten alle dine menigheter i andre deler av verden har fulgt eksemplet.» (Leiv Kåre Aambø: «Lovsang i advent»). En av sangene biskop Ambrosius skrev var «Folkefrelsar til oss kom».

7 Når du bare ikke kan få nok av å bli ønsket god jul

BarlowGirl – Carol of the bells

#merrymerrymerrymerryChristmas

8 Når du ikke får dratt på slottsballet fordi du må koste gulvet

Karel Svoboda / Film Symphony Orchestra / Stepan Konicek – Drei haselnüsse für Aschenbrödel: Aschenbrödels schweres Schicksal I

Sånt kan fort skje når det drar seg mot jul. Her er en kjekk liten strofe som kanskje kan hjelpe litt på stemninga.

9 Når du skal hjem til jul

   o Med bil

Chris Rea – Driving home for Christmas

 o Uten bil

Maria Mena – Home for Christmas

10 Når du faktisk ikke kommer deg hjem til jul

Jaci Velasquez – I’ll be home for Christmas

*If only in my dreams

11 Når hjemme er nord for polarsirkelen

Moddi – Nordnorsk julesalme

Kanskje det, tross alt, er noen likhetstrekk mellom nord-Norge og Betlehem?

 12 Når du er hjemme, men ikke skulle ha vært der – for eksempel når familien din glemte deg igjen hjemme da de dro på juleferie

John Williams – The house

13 Når du vil høre en sang du ikke har hørt før

Joy Williams – Here with us

14 Når du elsker klassiske kor

Ton Koopman – Wie sol lich dich empfangen (Bach Weihnachtsoratorium)

En bønn om å få være i Jesu nærhet.

15 Når du er lei av at julesanger på død og liv skal være så søte

TobyMac – Carol of the kings

Gode gamle TobyMac fra DC Talk har gitt ut et julealbum det lukter litt mer asfalt og betong av. «We’re thankful for gifts and presents but Give us the gift of your presence»

16 Når du vet du burde ha lest til fransktentamen, men bare har lyst til å høre på julemusikk

Mary J. Blige – Petit Papa Noël

17 Når du akkurat kom for sent til flyet hjem til jul og måtte ta en overfylt buss som brukte 13 timer og du glemte igjen pakkene på bussen og valgte å ta spark til kirka, men oppdager på veien at de nettopp har strødd

Amy Grant – I need a silent night

Om, midt i kaoset, å få høre hva englene virkelig synger.

18 Når det er romjul og du har blitt 5 år eller eldre

D’Sound: Romjulsdrøm

19 Når du ikke kommer på noe du kan ønske deg til jul

 Perry Como – 12 days of Christmas

Her kommer en rekke tips til hva du kan hive på ønskelista. En del av de passer kanskje best et stykke ut på landsbygda.

20 Når du har gått en hel dag mellom julenisser med plastikkmasker, julekrybber av plastikk og kjøpt julegaver av plastikk og har festa ei plastikkstjerne på toppen av plastikkjuletreet ditt

Nichole Nordeman – Real

Nichole Nordeman tror Josef og Maria ville ha fortalt oss noe om at juleevangeliet ikke var en søt, romantisk historie på glansbilder, men noe som var virkelig og ekte.

21 Når du sitter i fengsel

Garness – Fangens julekveld

Under opprydding dukket det opp et dikt som var skrevet av en fange i Akershus landsfengsel på julekvelden i 1932. Her får vi et lite innblikk i noen av lengslene en fange kan ha når en sitter inne på julaften. Garness har laget en nydelig melodi til fangens dikt.

22 Når du må feire jul uten den du elsker mest

Sarah McLachlan – Wintersong

23 Når du er på vei hjem fra julegudstjeneste

Mariah Carey – Hark, now here the angels sing

Her er det ingen grunn til å spare på watten. «I dag er det født dere en frelser» (Luk 2,11).

24 Når du vil finne ut hva jula dypest sett kan bety for deg

Garness – Mitt hjerte alltid vanker

For et par tusen år siden tok Gud selv bolig iblant oss, men han ble avvist – blant herbergene i Betlehem og blant sitt eget folk. Fortsatt går Jesus rundt på jorda og leter etter en bolig. Juleevangeliet handler ikke bare om at Jesus en gang kom til Betlehem, men at han kom til deg – for å banke på din dør og spørre om du har rom for ham. Denne sangen er min bønn for jula 2014:

At opp jeg opp vil lukke mitt hjerte og mitt sinn. Og full av lengsel sukke – kom Jesus dog herinn. Det er ei fremmed bolig. Du har den selv jo kjøpt. Så skal du blive trolig her i mitt hjerte svøpt.

 

God jul!

(25 Når alt du ønsker er en utrolig variert julemusikkspilleliste)

Tips og Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Denne saken ble opprinnelig publisert i 2016.