Årets juleplater

Årets juleplater

Det er lett å gå seg vill i den uoversiktelige julemusikkjungelen. Vi har sett nærmere på noen av årets nykommere!

Hørt

Marianne Aarskog er en av iTros musikkeksperter. Hun kommer fra Ålesund, og jobber nå som lærer i Oslo.

Adventstida er her! Julemusikk er en viktig faktor for god julestemning. Kanskje har du hørt i hjel de gamle juleplatene og er klar for noe nytt? Her er en anmeldelse av noen av nykommerne i 2013.

Kelly Clarkson – Wrapped in red

 

 

Kelly Clarkson er  ute med sin første juleplate Wrapped in red. Hun føyer seg inn i rekken av artister som velger seg ut de klassisk amerikanske juleslagerne pakket inn i velkjente arrangementer og stemningsfulle julebjeller.

Kanskje noe overraskende for en artist som kaller seg personlig kristen, er det at det er kun to låter (Silent night og O come o come Emmanuel) som viser til julas hovedbudskap, nemlig Jesu fødsel.

Er du glad i tradisjonellefeel good-julesanger i en velkjent popdrakt, er dette plata for deg

Hun har med  seg gjesteartistene Ronnie Dunn på Baby it`s cold outside, og countryartisten Reba McEntire på Silent night, noe som er et positivt bidrag for et mer variert uttrykk. Hvis jeg skal trekke fram et høydepunkt må det være Have yourself a merry little christmas med symfoniorkester som danner et stemningsfullt og solid bakteppe for Kellys stemme. Her får hun også tydelig frem stemmekvalitetene sine.

Jeg får totalt sett likevel en fornemmelse av at jeg har hørt dette før. Hun følger tett på tradisjonen til både Mariah Carey, Christina Aguilera og flere andre som har gitt ut juleplater i samme innpakning. Kelly har en kraftfull stemme, visst kan hun synge, men det blir til tider litt masete og litt lite oppfinnsomt. Er du likevel glad i tradisjonelle feel good-julesanger i en velkjent popdrakt, er dette plata for deg.

Karoline Krüger og Sigvart Dagsland – Jul

 

 

Flere har nok  ventet på at ekteparet Karoline og Sigvart skulle gjøre et samarbeidsprosjekt, og de møter forventningene med den nye juleplata Jul. Apropos forventninger, hadde nok noen også ventet seg en suksess lik Nordstoga og Kyrkjebøs Strålande jul fra 2009, siden produsenten er den samme. Vi kan vel fastslå med en gang at denne plata ikke holder samme nivå.

De har valgt å kombinere norske juleklassikere som O Jul med din glede, Nå vandrer fra hver en verdenskrokog Stille natt, med nyskrevne låter som Stallsang og Lille Messias. De har også valgt å lage norske varianter av engelske juleklassikere: Vær hilset mine frender og Ding Dong, noe som gjør platen helnorsk i uttrykket.

Jeg vil kreditere dem for å ha våget seg på å skrive nye julesanger

Høydepunktet i plata  er den nyskrevne Stallsang med et vakkert trompet-, gitar- og perkusjonsbasert arrangement. Stemmene til ekteparet utfyller hverandre godt her.

Platen varmer heller ikke i like stor grad om deres korister Garness gjorde med sin plate Barnet i krybben fra 2009. Det blir i det hele tatt litt platt og fantasiløst. Et litt kjedelig bidrag, i følge flere anmeldere, inkludert meg selv.

Jeg vil likevel kreditere dem for å ha våget seg på å skrive nye julesanger, flere av dem er et godt bidrag inn i den norske julesangtradisjonen.

Mary J Blige – A Mary christmas

Mary J Blige  er et av flere store navn på årets nobelkonsert i Oslo Spektrum 11. desember. Hun har flere store hits bak seg som Family affair og One, sistnevnte i duett med Bono i U2. Nå er hun altså ute med plata A Mary christmas. Blige er kjent for sin store stemme, en kombinasjon av soul, hiphop, gospel og pop, noe hun på ingen måte legger av seg i denne juleplata.

Hun har med seg en variert besetning bestående av både symfoniorkester, gospelkor, julebjeller og gjesteartister som for eksempel Barbra Streisand og Mark Anthony.

Mary briljerer medsin utsøkte stemmeprakt

Platen har et  tydelige julepreg med stemningsfulle låter. Hun velger som flere før henne også de tradisjonelle amerikanske juleklassikerne. En kan også føle her at dette er et musikalsk julelandskap en har besøkt før, men jeg synes hun mestrer uttrykket og variasjonen på en bedre måte en både Kelly Clarkson og Jewel.

Mary briljerer med sin utsøkte stemmeprakt i et variert register, akkompagnert av store, mektige arrangement.

Mitt høydepunkt er åpningslåten Drummer boy som er ikledd et flott arrangement med symfoniorkester og et nydelig korarrangement som løfter sangen et nivå opp.The first Noel viser også Marys lekenhet og dyktige sangtalent i samklang med gospelvokalgruppen The clark sisters. De klarer å føre denne klassikeren inn i et nytt og spennende spor. Alt i alt en god, stemningsfull juleplate, uten at jeg tror den skriver seg inn i historien som ekstraordinær.

Jewel – Let it snow

Jewel er ute  med sin andre juleplate etter den første som kom for 14 år siden. Hun biter her over mange musikksjangre i løpet av de tolv sporene på den nye plata. Den åpner med et countrybekledd tittelspor Let it snow let it snow let it snow og går videre via en jazzet Have your self a merry little christmastil en klassisk, latinsk Panis Angelicus. Hun har ellers med flere amerikanske julesanger med såkalt korrekt besetning av bjeller og strykere for å sette oss i riktig stemning.

b>Totalt sett er  dette likevel et rotete uttrykk der det rett og slett musikalsk spriker i for mange retninger. Hun tilfører intet nytt til et litt oppbrukt julemateriale. Er du glad i julecountry og litt svulmende standardjazz, er kanskje plata likevel så vidt verdt en liten gjennomhøring.

Hanne Sørvaag – Christmas lights

Hanne Sørvaag er  ute med sitt femte album, det andre i countrysjangeren og det første i juledrakt. Det spennende med denne cd-en er at ti av elleve spor er nyskrevne sanger. Hanne har nemlig igjen vært på besøk i Nashville, USA, for å få skrivehjelp og inspirasjon. Vi kan dermed ane uttrykket på platen, nemlig countrystyle.

Den formidler lite av det julen faktisk handler om

Det er vanskelig  å få den riktige julestemningen etter å ha lyttet på platen, først og fremst fordi låtene er fremmede og nye. Sangene har heller ingen spor av juleevangeliet, bortsett fra platas eneste klassiker LittleDrummer boy. Plata formidler mer et budskap om juletradisjoner og julefølelser. Besetningen til Sørvaag er i hovedsak gitarbasert med ellers tradisjonelle bandinstrumenter, men har også med typisk julesound.

Plata er på ingen måte noen innertier. Den formidler lite av det julen faktisk handler om, og er et kjedelig og ensporet bidrag til julecountryen. Men bevares, det er jo ikke lett å lage ny julemusikk! Lytt og bedøm selv.

Garness – Barnet i krybben (2013-versjon)

Garness høstet flotte  kritikker i 2009 da de kom med juleplaten Barnet i krybben. Den ble av blant annet Dagbladet kåret til årets juleplate dette året. I år har Garness kommet med ny utgave, både digitalt, på CD og vinyl. Her finner vi tre nye spor siden forrige utgivelse: O come o come Emmanuel, Det hev ei rose sprungeog Kling no klokka.

Og duoen fortsetter uttrykket fra sist. De briljerer med variert besetning (trommer, perkusjon, bass, piano, akustiske og elektriske gitarer, mandolin, harper, klokkespill, blokkfløyte m.m) og tar låtene fra varme, rolige partier til store, mektige drag som gir sangene og ikke minst budskapet den plassen det fortjener!

Så kan jula bare komme.Jul med verdig og rett fokus

Dette er en must have–plate! Den er fullt opp ladet med julestemning og har en unik kombinasjon av store, spennende arrangementer av tradisjonelle julesanger, via nyskrevne låter til nedstrippete julevuggeviser. Har du mulighet til en julekonsert med Garness i nærheten av deg, benytt sjansen. Samtidig er det jo gledelig å se frem til at duoen m/gjesteartister er å se på NRK1 på selveste lillejulaften. Da er det bare å lene seg tilbake og nyte nydelig musikk. Så kan jula bare komme. Jul med verdig og rett fokus.