Det eldste møter det nyeste

Det eldste møter det nyeste

11 salmer er Kraftverkets musikalske selfie anno 2016. Og det funker som bare det.

Hørt

Kraftverket: 11 salmer
2016, Den Evangeliske Lutherske Frikirke Kraftverket menighet.

Kristine Kleveland er religionsstudent og går i Kraftverket menighet.

Kraftverket er en menighet som i sin musikalske profil alltid er nyskapende, samtidig som de holder fast ved noe av det eldste – salmer. Tolkningene av det vakre felleseiet vårt, salmene, er bestandig forfriskende og fengende. Og nettopp dette er nå puttet på plate.

Tre ulike band har bidratt med hver sine arrangement, sine sjangre og sine fokus. Det er dermed klart at salmene får ulike uttrykk og at plata er sjangermessig bred. Det gjenspeiler helt klart musikernes intensjon og innstilling: «Den musikken vi hører på i hverdagen skal prege hvordan salmene blir fremført».

Lenke til plata ligger nederst i saken.

Spor 1: Himmelske Far, Du Har Skapt Oss

Glimrende start med svevende sang og musikk. Arrangementet er preget av en teknisk sound, men denne brytes brått da det som må være et kor av den fantastiske vokalisten, Jenny, overtar hele lydbildet i andre del av tredje vers, før sangen fortsetter i en solo av teknikk og lek. Fantastisk!

Spor 2: Jeg Er I Herrens Hender

Sangen er en av de få som alltid er behagelig og givende. I løpet av det første døgnet jeg hadde plata i min besittelse, ble dette sporet blitt spilt gjentatte ganger til alle døgnets tider. Den virker usminket og ærlig – noe jeg er svak for.

Spor 3: Nærmere Deg, Min Gud

Et dragsug kjennes dypt i magen, og jeg raser tilbake i tid i musikkverden. Jeg blir instinktivt skeptisk, og må konkludere med at den nok faller utenfor min horisont, selv om jeg forstår at den inngår hos andre.

Spor 4: Jesus, Din Søte Forventning Å Smake

Fengende og med god driv. Jeg synes likevel den kan bli litt flat og tam, men den tar seg opp mot slutten. Bassen er deilig, der den ligger og lurer i bakgrunnen. Jeg er fan.

Spor 5: Slik Som Eg Var

Sterk fortelling fra cowboyene, ridende inn i solnedgangen. Med et fantastisk utgangspunkt, teksten, har musikerne her gjort en strålende låt med god driv. Takker og bukker for fin avslutning.

Spor 6: Ikke En Spurv Til Jorden

Dette er nok sporet som har satt seg mest i øregangene mine. Det har et hyggelig og varmt lydbilde, og kjennes litt som en sen sommerkveld på verandaen hjemme. Vakkert samspill mellom de to stemmene som likesom flyter sammen i skarp magi.

Spor 7: Sorgen Og Gleden De Vandrer Til Hope

En sterk tekst, som her kommer tydelig frem. Vokalisten formilder godt, og teksten settes i fokus. Sporet skiller seg ut da det føles mer folkelig i melodikken og gjennom formidlingen. Dramatisk, dynamisk og deilig.

Spor 8: Lær Meg Å Kjenne Dine Veie

Den sterke bønnen får igjen nytt liv gjennom Fonneland og Heltzers arrangement, og ved både skarp og behagelig sang. Sangen er megakul og har kaotisk befriende mellomspill. Her har perkusjonisten svettet.

Spor 9: I Dine Hender, Fader Blid

Denne sangen blir kjedelig i forhold til mange av de andre sporene, men skaper også dermed dynamikk. Hele sangen er en kontinuerlig oppbygging som ender i et herlig hav av cymbaler, før en dempet avslutning.

Spor 10: No Stig Vår Song, Vår Takk Til Gud

Vokalen, og egentlig hele lydbildet, er som en himmelseng flytende i en elv av melk og silke. Behagelig og formidlende fremlegging av Edvard Hoems nydelige salme. JA til nynorsk og JA til Jenny.

Spor 11: Ingen Vinner Frem Til Den Evige Ro

Etter Susanne Sundførs versjon av denne salmen, trodde jeg ikke det kunne gjøres bedre. Bandet gjør dog en strålende versjon, og setter et glimrende punktum på plata. Foruten om en tekstforskyvning i tredje vers, sin jeg ikke synes fungerer, synes jeg virkelig at sangen er kul. En av mine favorittsalmer.

Glimrende!

Helhetlig synes jeg plata er glimrende, til tross for at den er mer preget av pop enn jeg hadde ventet. Den er variert og eksperimentell i forskjellige retninger- noe som er musikernes intensjon, og som er kjempekult. Det er godt at salmene våre blir tatt godt vare på.

Hørt

Kraftverket: 11 salmer
2016, Den Evangeliske Lutherske Frikirke Kraftverket menighet.

Kristine Kleveland er religionsstudent og går i Kraftverket menighet.