3 tips for å bevare hjertet ditt

3 tips for å bevare hjertet ditt

Følelsesmessig nærhet kan være like intimt som fysisk nærhet.

Dating

I denne serien får du lese om forskjellige perspektiv på dating.

Denne saken ble originalt publisert på Relevant Magazine sine nettsider 7. oktober 2014. Den er oversatt til norsk av iTro med tillatelse.

Debra K. Fielta er en profesjonell terapeut med dating, ekteskap og relasjonsproblemer som spesialfelt. Hun er en fast bidragsyter for Relevant Magazine og Crosswalk.com.

«Hvor langt er for langt?», blir jeg ofte spurt av unge voksne, som ønsker å sette grenser i sitt fysiske forhold.

Som profesjonell terapeut og som kvinne som har vært gjennom dating, tror jeg at spørsmålet om fysiske grenser er veldig viktig. Det er viktig å bruke tid og energi på slike spørsmål og finne sine grenser innenfor et forhold.

Men er den fysiske delen av et forhold virkelig det viktigste?

Det virker som om kristne samfunn kan bli helt oppslukt i den fysiske delen ved intimitet, mens de ser bort fra de følelsesmessige og åndelige delene av den.

Det ligger stor kraft i følelsesmessig intimitet – mer kraft enn vi vanligvis er klar over.

Det er mektigere enn et kyss, mer forførende enn en omfavnelse. Det er skjer noe mellom to mennesker som knytter emosjonelle bånd. Og de kan faktisk overgå det fysiske.  Akkurat som fysisk nærhet, er emosjonell nærhet vakkert og bindende i den rette konteksten. Likevel kan den være like skadelig og hjerteskjærende vond, når en beveger seg ut på dypet altfor raskt.

En viktig ting å huske på når du vil date på en sunn måte: Det er viktig at ditt emosjonelle forhold vokser i takt, og likt, med hvor forpliktet du er til forholdet. 

Det betyr selvsagt ikke at du skal være følelsesmessig avstengt når du dater. Men her får du noen punkter å huske på for å unngå et knust hjerte og å for fort bli følelsesmessig sårbar i et forhold som kanskje ikke ender med at dere gifter dere. 

1. Ikke be sammen

Dette høres kanskje ut som noe som går på tvers av din kristne tro. Hele livet blir vi fortalt hvor viktig bønn er i alle slags forhold. Jeg kjenner mange par som har startet forholdet med å investere tid i dyp, åndelig bønn sammen og å bruke tid i Guds ord sammen. Det høres sikkert ut som en god idé, men jeg tror en burde være forsiktig med det tidlig i et forhold. 

Når du søker Guds hjerte og tømmer ditt eget hjerte og din sjel til Ham gjennom bønn – da er du på ditt mest sårbare. Du er åndelig naken foran Gud og emosjonelt sett gjemmer du deg ikke unna.

Det er viktig å be over forholdet og søke Guds stemme, men det kan være smart å vente med å gjøre det i fellesskap. Bruk tid med Gud på egenhånd først. Tiden for enhet i bønn kommer når dere gifter dere, men den hører ikke hjemme tidlig i en datingrelasjon. 

Tiden dere er sammen og dater er ment å være en tid hvor dere blir kjent med hverandre. Dere skal lære å kjenne de mer overfladiske tingene som en må vite om, før dere tar det neste steget. Ikke gå ut på dypet for tidlig. Den følelsesmessige nærheten som oppstår når dype øyeblikk deles, kan dra dere langt dypere i forholdet enn det som var hensikten. Da kan du ende opp med et såret hjerte og sinn. 

2. Vit når du skal åpne deg og når du skal la være

Dating er noe helt spesielt. En mulighet til å bli kjent med noen og investere i dem. En mulighet til å senke skuldrene litt og begynne å dele sannheter om hvem du er.

Men nøkkelen er: Litt om gangen. Når du går inn i et forhold bør du være på et sted i livet der du er klar til å være åpen, klar til å dele og klar til å kommunisere. Men du må sette grenser. Det vil være stunder der det er rett å dele mer av deg selv og stunder der det er rett å holde litt tilbake.

Jeg anbefaler at dere ikke setter dere ned på første date og forteller hver eneste lille detalj og hemmelighet i livet. Kjæresteforhold burde være en tillitsbyggende reise. Dere bygger litt og litt. Du gir av deg selv litt og litt. Start med grunnmuren.  Byggingen av huset kommer. Vær ekte, genuin og ærlig, men aldri uten visdom og  forankrede grenser.

3. Unngå å snakke om forpliktelser før dere faktisk har forpliktet dere

Fristelsen er stor til å snakke om deres fremtid sammen når dere dater. Dere ønsker å drømme sammen, skue fremover sammen og skape en verden der fremme, som dere kan leve for i fellesskap.

En sånn samtale burde komme på et tidspunkt. Senere i forholdet vil det være viktig at en er på samme sted og har en felles forståelse av hvor forholdet er på vei. Men om vi er ærlige, så skjønner vi at den diskusjonen ikke burde komme tidlig når en bare dater. Når du forplikter deg til en fremtid før du har forpliktet deg til en nåtid, blir det problematisk. 

Bruk tid og la forholdet deres gå gjennom de nødvendige fasene, før dere tillater samtalen å dreie mot fremtiden. Greia er nemlig at hjertet ditt vil følge samtalen ut på dybden, og da er det vanskelig å snu. 

Gud kjenner oss

Mange kristne snakker om å «bevare ditt hjerte». Det har dessverre blitt en klisjé, som har mistet sin betydning.

Gud vet hvor sårbare våre hjerter kan være og han ber oss om å bruke tid på å beskytte dem, å passe på dem og bevare dem. Å vokte ditt hjerte skjer ikke gjennom en magisk formell eller et åndelig språk, men gjennom praktiske valg i hverdagen. Valg om hva du har troa på, hvor mye du vil investere i og hvor mye du vil gi til enhver tid av et forhold.

Bevar ditt hjerte fremfor alt som kan bevares, for livet går ut fra det. Ord. 4:23

Dating

I denne serien får du lese om forskjellige perspektiv på dating.

Denne saken ble originalt publisert på Relevant Magazine sine nettsider 7. oktober 2014. Den er oversatt til norsk av iTro med tillatelse.

Debra K. Fielta er en profesjonell terapeut med dating, ekteskap og relasjonsproblemer som spesialfelt. Hun er en fast bidragsyter for Relevant Magazine og Crosswalk.com.