Farmen-aktuelle Martin: – Aldri lest så mye i Bibelen som inne på Farmen

Farmen-aktuelle Martin: – Aldri lest så mye i Bibelen som inne på Farmen

Martin Hals Johannesen (24) er i skrivende stund aktuell som Farmen-deltaker hvor han er åpen om sin tro på Jesus.

Martin Hals Johannesen

Martin Hals Johannesen (24) er utdannet sosionom og er nå aktuell som deltaker i Farmen.

Farmen er et realityprogram hvor 14 deltakere bor på en gård 100 år tilbake i tid uten moderne hjelpemidler.

Programmet kan du se på TV2 play.

Vi er inne i den femte Farmen-uka og Martin er fortsatt med. I realityprogrammet legger han ikke skjul på sin tro på Jesus. Vi har allerede sett lindesnesbuen be for sine medforpaktere og at han har samtalt om jordens tilblivelse fra et kristent ståsted.

Å ha med seg troen inn på Farmen-gården var helt essensielt for Martin.

– Press var noe jeg kjente litt på som den eneste kristne inne på gården. Som representant for den kristne troen foran hele Norges befolkning, ønsket jeg selvsagt å stå frem som et godt eksempel. Jeg kjente mye på ærefrykt, forklarer Martin til iTro.no.

Fint å være kristen i 1923

Han beskriver Farmen-oppholdet som en reise og det var denne unike opplevelsen av å reise 100 år tilbake i tid sammen med andre personligheter som trigget Martin til å melde seg på.

– Var det utfordrende å være alene kristen på farmen?

– Det var ikke utfordrende å si at jeg var kristen. Jeg har alltid vært tydelig på hva jeg tror på. Men å leve utenfor et kristent fellesskap, var mer utfordrene. Da var det fint å vite om kristne hjemme som støttet og ba for meg. Det var oppløftende, oppsummerer han.

Martin fikk mye tid til å lese i Bibelen da han reiste 100 år tilbake i tid. FOTO: Anton Soggiu/TV2

Martin synes det er mer utfordrende å være kristen i 2023 enn det var i 1923. Han sier det er så mye som forstyrrer oss og ønsker oppmerksomheten vår i dagens samfunn. På reisen hundre år tilbake i tid, fikk Martin mye tid til å søke Gud.

– Hver dag gikk jeg til et berg, satt meg ned og ba og reflekterte i alt fra en halvtime til to timer. Dette var den beste tiden jeg hadde i løpet av en dag. Jeg har aldri lest så mye i Bibelen før som da jeg var på Farmen, forteller han.

– Vokste i troen

Martin synes det var fint å stå alene i troen sammen med Gud inne på Farmen, men erkjenner at man er avhengig av et kristent fellesskap i det lange løp.

– Det var en utfordring å være der alene, men jeg vokste i troen, så det var kanskje en mening med det også. Det var mange ganger at jeg leste bibelord som traff meg virkelig til de situasjonene jeg var i, forteller han og sier at bibelverset i Matteus 7,3 var et bibelvers som gikk igjen.

Høytlesning fra Bibelen

Martin forteller også at han fikk mange spennende samtaler om tro med de andre forpakterne som ikke ble vist på TV.

– Jeg var bevisst på å være åpen og ydmyk overfor de andre sitt livssyn og deres tro. Det var viktig for meg å ikke pushe troen på de.

– Flere ble nysgjerrige på troen min. De lurte på hva jeg leste om i Bibelen. Noen ganger ble det høytlesing, flere ganger fikk jeg dele «dagens bibelord» og flere ønsket å be sammen med meg, sier han oppmuntret.

– Troen betyr egentlig alt

Martin forteller at Jesus har kalt oss til å elske og at det også handler om å være interessert i andre og deres tro.

– Jeg håper jeg fikk vise litt av hvem Jesus er gjennom å være et lys. Det handler om å elske vår neste for den de er, sier han.

Troen betyr definitvt mye for Martin.

– Troen betyr egentlig alt. Den setter et fundament for hvordan jeg møter alt i livet og den påvirker mine verdier og holdninger.

Flere av forpakterne ble nysgjerrig på Martins kristne tro under Farmen-oppholdet. FOTO: Anton Soggiu/TV2

Måtte be om unnskyldning

Martin legger til at som kristne trør man ofte feil og at det kunne være en utfordring på Farmen.

– Jeg er jo ikke feilfri. Så hadde jeg jo uttalte verdier som jeg stod for, og da kan det være ekstra utfordrende når man trør feil. Man blir ekstra bevisst når kamera tok opp alt vi gjorde. I 2023 blir ikke alt vi gjør filmet, forteller han, og fortsetter:

– En gang baksnakka jeg, og da gikk jeg bort til vedkommende og sa akkurat hva jeg hadde sagt og ba om tilgivelse. Det satte vedkommende veldig stor pris på, forklarer han.

Venner for livet

Martin kan se seg tilbake på et innholdsrikt Farmen-opphold. Han føler seg litt som en ny mann. Nå med et enda mer ekte og bevisst forhold til Gud.

Han hadde noen forventninger til hvordan det å være Farmen-deltaker ville se ut, men noen overraskelser ble det for Lindenesgutten.

– Jeg hadde aldri trodd oppholdet skulle ha så stor innvirkning på livet mitt. For Farmen er helt annerledes enn hvordan det ser ut på TV. De filmer 17 timer hver dag og viser kanskje 10 min. Vi delte de dypeste og personligste ting med hverandre og jeg har fått venner for livet, forklarer han.

Björk (t.v.) var ei av forpakterne Martin ble bedre kjent med inne på gården. FOTO: Anton Soggiu/TV2

Mest utfordrende

– Hva var det mest utfordrende med å delta på Farmen?

– Mye var utfordrende, men jeg tror faktisk at jeg må svare maten. Jeg spiser mye til vanlig og har høy forbrenning. Da kan det være litt irriterrende når maten deles likt, men med et fokus på å tjene andre, så tar man ikke mest mat, ler han.

I andre enden av skalaen, hva det gøyeste han opplevde på Farmen, svarer Martin opplevelsen av å «leve i nuet». Han forteller at han likte godt det å ikke ha kontakt med omverdenen, bare være og oppleve.

Den største utfordringen Martin kjente på med å leve i 1923 var maten. Små porsjoner og lite variert kosthold. FOTO: Anton Soggiu/TV2

Måtte sy elleve sting

I dette klippet ser man at Martin måtte sy elleve sting etter å ha skjært seg på kniv da han møtte på et sterkt og glatt albueskjell. Forpakterne ble nødt for å heise det røde flagget.

– Jeg måtte vente tre-fire timer før legen kom. Det blødde helt sykt mye og det var faktisk mer dramatisk enn det så ut som på TV. Jeg så bare scener og bein i det dypet arret jeg hadde fått, forklarer han, og legger til:

– Det positive var at jeg fikk spise mye honning mens jeg ventet, for jeg måtte holde blodsukkeret oppe. Det var digg med litt honning, ler han.

Mini-kjendis i egen bygd

Martin sier det er rart å være hjemme i bygda si – Lindesnes. Han blir gjenkjent rett som det er. I disse dager vet «alle» de lokale hvem «Farmen-Martin» er.

– Bare jeg går på den lokale pizzabakeren kjenner de meg igjen. Det er hyggelig at folk følger med, men for min del var det først og fremst opplevelsen som var stor, ikke det å bli kjent. Jeg er den sammen gutten som jeg alltid har vært, smiler han.

Martin utelukker ikke at dette er siste gangen vi har sett han på TV-skjermen.

– Det er jo nå det peaker, så om jeg blir spurt, sier jeg nok ja. Om et par år er det ingen som husker dette. Men jeg blir nok ikke med på reality igjen. Det kostet og krevde mye, selv om det var en stor opplevelse, smiler han.

Følg med hvordan det går videre med Martin på TV2. Hvor langt greier Lindesnesbuen å komme?

Hvor langt tror du Martin kommer i årets sesong av Farmen? FOTO: Anton Soggiu/TV2
Anton Soggiu/TV2

Martin Hals Johannesen

Martin Hals Johannesen (24) er utdannet sosionom og er nå aktuell som deltaker i Farmen.

Farmen er et realityprogram hvor 14 deltakere bor på en gård 100 år tilbake i tid uten moderne hjelpemidler.

Programmet kan du se på TV2 play.