Thor Haavik ønsker å gi folk en livsgnist – også etter Farmen

Thor Haavik ønsker å gi folk en livsgnist – også etter Farmen

Thor avslører også hemmeligheten bak sitt store smil og oppfordrer kristne ungdommer til å vurdere presteyrket.

Thor Haavik

26 år fra Loddefjord (Mathopen). Studerte teologi ved NLA Sandviken og skrev master om: «Er det historisk troverdig at Jesus stod opp igjen fra de døde?». Deltok på Farmen i 2020 og driver YouTube-kanalen Livsgnisten

Favorittbibelvers: Sal 50,15, 1.Kor 10,33
Favorittbok i GT: Ordspråkene
Favorittbok i NT: Filipperbrevet

I fjor høst var det mange som fikk et gledesfylt møte med Thor Haavik på Farmen. Han skilte seg ut fra de andre; han saboterte ikke ukesoppdragene, stjal ikke mat, og velsignet sine konkurrenter.

Han gjorde ikke bare sterkt inntrykk på meg og resten av kristenfolket, men med sitt store smil og livsglede nådde han inn til et bredt spekter av TV-seerne fra hele landet.

Det er sjeldent Jesus og evangeliet får såpass stor plass i beste sendetid – og det var veldig gledelig å se. Til og med dåp! Men Thor er heldigvis ikke ferdig med å formidle de gode nyhetene. I tillegg til å jobbe som prest driver han YouTube-kanalen Livsgnisten.

I den sammenheng har vi fått stille Thor noen spørsmål.

Vil gi folk livsgnist

– Hva var det som fikk deg til å starte med YouTube?

– Jeg startet YouTube-kanalen i 2017 fordi jeg ønsket å nå bredere ut med fortellinger og taler som jeg holdt. Min morfar var syk i den perioden, og jeg hadde veldig lyst til at han skulle få høre de historiene. Derfor spilte jeg dem inn, lastet dem opp og sendte dem til ham. Jeg ville ikke at det jeg hadde sagt skulle forsvinne når jeg hadde sagt det, men at folk kunne høre det igjen. Også andre steder enn der jeg var.

– Hvor kommer navnet «Livsgnisten» fra?

– Livsgnisten-navnet kom av at jeg rett og slett ønsket å være med å gi folk livsgnist gjennom fortellingene som ble fortalt.

– På skjermen ser det jo ut som du alltid er i godt humør. Hvordan er Thor når han er sliten og trist? Går det an? Hva er hemmeligheten bak smilet?

– Selvsagt! Hehe. Livet går opp og ned – også troslivet. Hemmeligheten bak å ha en god balanse i livet er for meg å sove 8 timer om natten og å ha en bønnestund om dagen. Det er svært viktige nøkler for meg i livet. Det gjør meg til en bedre versjon av meg selv.

Jeg håper jeg kan være et forbilde som peker på Jesus.

(Saken fortsetter under videoen)

 

Håper flere frikirke-ungdom vil bli prest

– «Over natta» ble du hele Norges kjendisprest. Hvordan opplever du oppmerksomheten?

– Det er stort å få lov til å være ‘en kristen stemme’ som når bredt ut. Jeg er svært takknemlig for den muligheten, samtidig som jeg prøver å minne meg selv på hvilket stort ansvar det er å forvalte det riktig. Jeg håper jeg kan være et forbilde som peker på Jesus. Som teolog/prest pleier jeg å si at jeg ønsker å ha: «Hode i skyene, men beina godt plantet på jorden».

– Du har den siste tiden dukket opp i blader, videoer og sendinger fra mange forskjellige kristne organisasjoner og menigheter. Hvorfor velger du likevel å jobbe som prest i Den Norske Kirke? 

– Ja, det er så mange fantastiske kristne organisasjoner og menigheter som jeg gjerne kunne tenke meg å jobbe i og som jeg heier stort på! Derfor prøver jeg å stille opp i det meste.

– At jeg har valgt å jobbe som prest i DNK er fordi jeg anser det som en utrolig fin mulighet til å få fortelle om Jesus og den kristne troen til så mange folk i så ulike settinger. Jeg får rett og slett fortelle om Jesus hver eneste dag, møte mange som er langt borte fra Gud og jeg opplever å få sette gode spor. Jeg håper flere unge i frikirkemiljøene ser denne flotte muligheten og derfor ønsker å bli prest.

Lyset overvinner mørket

– Du har mange «Dagens ord» på Instagram. Hva er dine topp 3?

  • «Du er ikke en tilfeldighet, men en Gudfeldighet»
  • «Mange bekker små blir den store fossen»
  • «Det største man kan gjøre i livet er å sette gode spor i andre menneskers liv»

Med Jesu oppstandelse så seiret lyset og livet, over døden og mørket.

– I mye av det du legger ut gjentas ofte «LYS» som et tydelig bilde. Hvorfor opplever du dette som en så sterk og viktig metafor?

– Godt spørsmål. Jeg vet ikke helt, men Jesus snakker mye om lys, og jeg har den tro at mørket ikke får det siste ordet, at døden ikke seirer til slutt, men at ved Jesu oppstandelse så seiret lyset og livet, over døden og mørket.

–Hvis du skal komme med en siste oppfordring til iTro sine lesere som ønsker å bety en større forskjell for andre. Hva vil du si dem?

– Vær en trofast venn. Velg deg en eller to personer som du bestemmer deg for at du skal være til stor glede for. Følg den opp, inviterer den med på ting, del tro, vis velvilje og vær en velsignelse for den. Å forandre verden er å forandre noen sin verden. Det tror jeg også er den beste måten å utøve kristen innflytelse.

For den Farmen-interesserte

– Per Gunvald, som vant Farmen, slo deg med 3 sekunder på hinderløypa. Hvis du hadde vunnet den, tror du at du hadde vunnet Farmen? Hvorfor/hvorfor ikke?

– Det er vanskelig å si. Jeg hadde trent en del på melkespann (korset som jeg kaller det), så jeg tror at jeg hadde vunnet den semifinalegrenen. Finalen hadde blitt spennende! Det var kjipt å ryke, men jeg var der ikke for å vinne konkurransen. Jeg er glad for at jeg kom så langt som jeg gjorde, og dermed fikk oppleve så mye som jeg fikk og bli så godt kjent med folk.

– Fikk du lov å ha med deg Bibelen din inn på gården? Hvis ikke, fikk du lest noe Guds ord der inne?

– Vi fikk ikke ha med oss noe slikt. Det var bibler der, men de var veldig vanskelig å forstå siden de var på gammelnorsk og bokstavene ble skrevet på en annen måte. Så det ble lite lesing.

– Hvilket øyeblikk skulle du ønske kom med på TV, som gikk bort i klippen? 

– Det var nok noen av andaktene jeg hadde. I uke 2 var alle tolv samlet til andakts/fortellingsstund, og når jeg var ferdig med fortellingen ble jeg spurt om å ta en til. Da jeg hadde fortalt en ny kom kamerateamet inn, og gruppen ba meg på ny om å ta en til. Det var utrolig stort at gjengen gledet seg over det og heiet det fram på en så god måte.

Thor Haavik

26 år fra Loddefjord (Mathopen). Studerte teologi ved NLA Sandviken og skrev master om: «Er det historisk troverdig at Jesus stod opp igjen fra de døde?». Deltok på Farmen i 2020 og driver YouTube-kanalen Livsgnisten

Favorittbibelvers: Sal 50,15, 1.Kor 10,33
Favorittbok i GT: Ordspråkene
Favorittbok i NT: Filipperbrevet