Går det an å være kristen uten å delta på «The Voice»?

Går det an å være kristen uten å delta på «The Voice»?

Til slutt måtte jeg spørre to av årets The Voice-deltakere om dette store spørsmålet.

The Voice

Et syngeprogram på TV2 hvor dommerne Ina Wroldsen, Yosef Wolde-Mariam, Espen Lind og Jarle Bernhoft starter med ryggen til og snur seg bare hvis de lar seg imponere og ønsker artisten på sitt lag. Til slutt står bare èn deltaker igjen som vinner.

Det florerer av kristne på The Voice. Sjekker man den kristne avisen Dagen en fredagskveld, er det ikke uvanlig å finne 15 artikler om alle de kristne som opptrådte denne kvelden.

Et betimelig spørsmål å stille seg er om Dagen hadde gått rundt økonomisk, hvis det ikke hadde vært for The Voice, men det er en helt annen sak.

I 2019 vant daværende iTro-journalist, Maria Engås Halsne, The Voice og i 2021 vant kristne Erlend Gunstveit mens Sofie Fjellvang kom på 3. plass, som også er kristen. De kristne har nærmest overtatt det populære syngeprogrammet.

Alt dette førte meg inn i tenkeprosess og spørsmålet kom til meg: «Kan man være kristen selv om man ikke har deltatt på The Voice?»

Vision Vestborg

Spørsmålet kvernet i hjernen min og følelsen av at jeg måtte ta tak trengte seg innpå meg. For sannheten er at jeg ikke er noe flink til å synge.

Jeg var innom tanken å gjøre som «Den unge Fleksnes». Å møte opp på audition som julenisse, og ha med meg noen som er flinke til å synge oppi nissesekken, slik at jeg kunne mime og lure alle. Men tanken på at redaksjonen hadde sett den populære julekalenderen skremte meg bort fra tanken.

Så fikk jeg en annen ide. Jeg legger ut på Instagram at jeg skal være med på The Voice.

Det føltes godt der og da, men planen var ikke særlig gjennomtenkt. Fredagen kom og jeg dukket naturligvis ikke opp på TV-skjermen. Fasaden sprakk og jeg var avslørt.

Intervju med The-Voice-deltakere

I kjølvannet av dette reiste jeg til Vestborg VGS som en del av Vision-teamet. Overraskende nok, er det faktisk bare to (!) i ledergjengen som har deltatt på årets The Voice – Ane Wetteland Braut og Vetle Kleveland.

Ane (22) fra Kleppe røk ut på blind audition, mens kristiansanderen Vetle (22) kom seg videre fra blind audition og røk først ut i duell.

Sjekk ut opptredene deres her:

Blind auditions:

 

Duellen til Vetle:

 

Det forundret meg at Vetle var satt til å spille bass i lovsangsteamet her på Vision. Kanskje han heller egentlig ikke kan synge? Man setter vel ikke en The Voice-deltaker til å spille bass?

Uansett. Jeg måtte komme til bunns i spørsmålet jeg hadde kvernet på den siste tiden, så jeg huket tak i Ane og Vetle og spurte dem rett ut:

– Kan man være kristen uten å være med på The Voice?

– Tror egentlig ikke det går, nei, svarer Vetle.

– Nei, kommer det fra Ane, like kontant.

Jeg blir litt paff, men klarer å stille et oppfølgingsspørsmål:

– Hva vil dere da si til sånne som meg da, som ikke er med på The Voice?

– Meld deg på og syng med den stemmen du har. Alle kan synge, i hvert fall hvis du er kristen, svarer dem nærmest i kor.

Her var det klar tale.

Meldt på av venninne

Jeg blir litt satt ut og prøver å vinkle spørsmålene over på dem og deres opplevelse av å være med på The Voice.

– Det var vel egentlig ingen av oss som meldte oss på selv. Jeg hadde ingen planer om å være med, men ei venninne meldte meg på. Og når da produksjonen hadde troen på meg, så var det jo litt gøy likevel, innrømmer Vetle på spørsmålet om hvorfor han meldte seg på The Voice.

Jeg er litt kvass og direkte i spørsmålene og spør Ane hvorfor hun ikke gikk videre:

– Nei, det er et godt spørsmål. Hvis Gud ikke vil ha meg videre på The Voice, så tenker jeg han har noe bedre for meg. Da kan jeg bruke stemmen min andre steder enn på TV, forteller hun.

– Så du peker altså krokodilletegnet mot Gud fremfor dommerne i The Voice?

– Ja, absolutt, smiler hun.

– Fordel å være oppvokst i kristent miljø

Jeg spør om de tror kristne har en fordel innen sang og musikk siden det finnes så mange ulike arenaer hvor man får prøvd seg på en scene og siden sang er en naturlig del av kristenlivet.

– Det er nok absolutt en fordel å være oppvokst i et kristent miljø, der vokser man opp med musikk og får det inn i blodet, sier Vetle.

I det jeg stiller spørsmålet tenker jeg at det ikke er så rart at kristne er flinke til å synge. For kristne har en grunn til å synge – å lovprise Jesus. Det er vakkert og verdt å synge for.

For hvem skal for eksempel ateistene synge for? «Navnet Dawkins må jeg elske» eller «Darwin spør om du er tøff nok, til å vise hvor du kommer fra», fenger ikke like bra.

Ane følger opp det Vetle sier:

– Det er også en stor fordel å ha vært en del av et miljø hvor alle heier på hverandre og ønsker at du skal lykkes. Et miljø som heier deg frem og ønsker at du skal bruke gavene dine.

Skal lede lovsangen på UL

Ane blir forøvrig å se som leder av lovsangen på UL som arrangeres i sommer, noe hun også har gjort tidligere år.

Ane studerer Musikk, Menighet og Ledelse, mens Vetle er vernepleier-student, begge i hovedstaden. Begge leder også hvert sitt lovsangsteam i Storsalen (Ane) og Misjonssalen (Vetle).

I sitt eget lovsangsteam spiller Vetle bass, og jeg får med det bekreftet min mistanke om at også Vetle bare later som at han kan synge.

Ellers er de begge engasjert i diverse musikkprosjekter utenom.

Til slutt

Fra spøk til alvor. Du har kanskje ikke fått så mye ut av denne flåsete saken, men derfor vil jeg avslutte saken med noen sanne og oppløftende ord;

Det høres for godt ut til å være sant, men Jesus krever ingen prestasjoner, egenskaper eller gjerninger fra oss mennesker. Den kristne tro handler ikke om å ta seg sammen, men å falle sammen.

Det eneste han vil ha er vår tro og tillit til at hans død på korset var nok for oss. Frigjøringen vi har fått av Jesus er helt unik og tilgjengelig for absolutt alle. Vi trenger hverken å være flinke til å synge eller noe som helst annet for å være Guds barn.

Rebecca Boyesen / Håvard Sande

The Voice

Et syngeprogram på TV2 hvor dommerne Ina Wroldsen, Yosef Wolde-Mariam, Espen Lind og Jarle Bernhoft starter med ryggen til og snur seg bare hvis de lar seg imponere og ønsker artisten på sitt lag. Til slutt står bare èn deltaker igjen som vinner.