Hillsong United – Zion

Hillsong United – Zion

Australierne i Hillsong United er tilbake med ny plate. Og denne gangen bruser de med fjøra!

Hørt

CD:

Hillsong United – Zion

Hillsong Music Australia (2013)

Hillsong United er  ute med årets nye album, helt etter planen. Og like oppskriftsmessig er det topp kvalitet, topp innhold og velkjent Hillsong-stil. Zion leverer varene, akkurat som bestilt.

Men hold på hatten, folkens! For joda, det er storslått, mektig, smektende lovsang som bare Hillsong kan få til. Men jammen er det ikke også noen ganske så nye toner og takter ute og går.

Hillsong Church i  Australia produserer så mye musikk at man kan bli matt av mindre. Nå er det nøyaktig to år siden forrige studioplate og ett år siden forrige livealbum fra United-navnet, men i mellomtiden har Hillsong Live også fått to nye album under beltet.

Ingen ville blitt overrasket om den slags storproduksjon hadde førte til slitasje et eller annet sted. Men på magisk – eller velsignet – vis klarer australierne å levere like solide plater gang etter gang. Zion bærer på ingen måte preg av samlebåndsmentalitet eller rutine. Det vil si, det er ingen tvil om at dette er en gjeng særdeles rutinerte musikere, sangere og låtskrivere, men heller enn å levere det samme om og om igjen, klarer de igjen og igjen å vokse og utvikle seg både musikalsk og åndelig.

Det mest varierte og musikalsk spennende Hillsong-albumet på lang tid

Først og fremst  er Zion altså en umiskjennelig Hillsong-plate. Disse folka har mer eller mindre definert lovsangssjangeren de siste årene, og det har de tydeligvis ingen planer om å slutte med. Men samtidig har de denne gangen beveget seg et stykke videre med lydbildet, og resultatet er det mest varierte og musikalsk spennende Hillsong-albumet på lang tid.

Mest påfallende er  den utstrakte bruken av elektroniske elementer. Det bugner tidvis over av synthesizere, og bandet mikser lekent åttitallspop med duggfersk elektronika, alt blandet sammen med den velkjente stadion-stemningen de allerede er eksperter på.

Samtidig tar de det helt ned på flere spor, i deilig, organisk indie-ånd. Og plutselig dukker åttitallssynthene og trommemaskin-følelsen opp midt i indieland også, som på låta ’A Million Suns’.

Ingen tvil om at det her er ekstraordinære låtskrivingsnådegaver ute og går

Men det mest  imponerende med Zion er likevel innholdet. Det er i alle fall ingen tvil om at det her er ekstraordinære låtskrivingsnådegaver ute og går, om man skal dømme ut fra den mengden solide og bibeltro tekster som velter ut fra Hillsongmenigheten år etter år. Låter som ’Oceans (Where Feet May Fail)’, ’King of Heaven’ og ’Mercy Mercy’ beviser til fulle at den gullåren på ingen måte er tom enda.

Enkelt sagt er  Zion en ny bunnsolid og knallbra lovsangsplate. Den er alt du forventer av et Hillsong United-album, men også en musikalsk utvikling som lover godt for fremtiden. Rutine er fint, komfortsone er farlig. Hillsong United har funnet den rette balansen.

Foto: Hillsong Music