Sperm og mensen og sånn

Sperm og mensen og sånn

Hvorfor er ikke naturlige ting som sperm og mensen hundre prosent naturlige samtaleemner rundt frokostbordet??

"Hvorfor skal noe så naturlig som sperm og mensen og sånn være så unaturlig å snakke om? Hvorfor kan vi ikke snakke mer om disse tingene? Dette er da helt naturlige ting, på lik linje med svette, og bør være helt dagligdagse temaer! Dere, kan vi ikke bli enige, her og nå, om å gjøre dette til et helt vanlige samtaleemne?"

Jeg ser for meg en litt overivrig helsesøster som prøver å overbevise en ungdomsskoleklasse. De fleste ser ned i pulten. Andre ser på klokka. 43 minutter igjen av timen.

Er det egentlig nødvendig å fjerne alt av unaturlige samtaleemner?

Det er tydeligvis  en del ting vi helst ikke snakker om – av en eller annen grunn… I alle fall ikke med alle, og i alle fall ikke hele tida. Vi prøver å unngå disse temaene dersom det ikke er helt nødvendig at vi tar dem opp.

En del tabuer bør vi fjerne, men spørsmålet det går an å stille seg, er om det egentlig er nødvendig å fjerne alt av tabuer, og gjøre alt til naturlige temaer rundt frokostbordet?

Tabuer har eksistert i alle samfunn til alle tider. De er ikke alltid de samme overalt, men de er der. Dette har gjort at sosiologer som har forsket på dette har kommet frem til at tabuer antageliger nødvendige i et samfunn, og en del av menneskets kultur og vesen. Og når ett tabu forsvinner, ser det ut til at det eneste det gjør er å gi plass for nye.

Vi må kjempe mot tabuer som gjør det vanskelig å være vitner for Jesus

Et eksempel på  dette er når nakenhet og seksualitet har blitt mindre og mindre tabubelagt i vår kultur de siste tiårene. Samtidig som dette har skjedd har det oppstått nye tabuer, for eksempel knyttet til kropp og kroppens funksjonalitet.

Så hva bør vi gjøre i møte med tabuer og tabubelagte temaer?

Vi må selvsagt kjempe mot tabuer som hindrer nødvendig åpenhet i samfunnet vårt, eller som gjør det vanskeligere åvære vitner for Jesus. Et eksempel på et slikt tabu er kanskje det å snakke om at det finnes en absolutt sannhet som er gyldig for alle uansett, som at Jesus er eneste vei til frelse for alle.

Men kanskje betyr  ikke dette at vi trenger å kjempe for å gjøre alle temaer vi kan komme på til verdens mest naturlige samtaleemner. Jeg kan godt tenke meg å innta frokosten uten å måtte snakke om temaer som sperm og mensen. Eller svette for den saks skyld. Ikke fordi jeg frykter temaene, men fordi jeg gjerne kan la dem ligge.

Foto: greekadmin på flickr.com