Lyden av jul 2014

Lyden av jul 2014

Det nærmer seg 1. desember, og iTro har tjuvstartet adventstiden med en titt på årets ferske jule-CDer.

Hørt

CDer:

Christmas at Downton Abbey (2014)

Michael W. Smtih and friends – The Spirit of Christmas (2014)

Norsk Jul – Tradisjon og Tro (2014)

Tone Damli – Di Første Jul (2014)

Mens noen av oss iherdig har unngått de høytidelige hymnene i flere uker, har andre blæsta Jingle Bells på full guffe siden oktober. iTro presenterer her et utvalg av årets ferske jule-CDer.

 

CHRISTMAS AT DOWNTON ABBEY

Christmas-at-Downton-Abbey

Julian Ovenden, Elisabeth McGovern, Choir of Kings College m. fl.

Er du litt over snittet glad i gamle og tradisjonelle julesanger? Da er høytidssamlingen fra den prisbelønte BBC-serien, Downton Abbey, noe for deg. Med intet mindre enn 45 spor fordelt på to plater, kan julemusikkelskende ører og hjerter fryde seg i timevis.

Christmas At Downton Abbey er for deg som liker mer enn 80 – og 90-tallshitsene på P3s juleliste; her snakker vi godsanger fra 1600- og 1800-tallet (og deromkring), britisk guttekor, og innslag av Vivaldi. De kjente hymnene og julesangene er ikledd en kappe av britisk herregårdsstil, med filharmonisk orkester og strykere som får hjerterøttene til å vibrere i takt med fiolinbuen.

Det er klassisk, det er variert, det er stemningsfullt, og det er mange. Det er JUL med stor J på Downton Abbey, og det er ikke vanskelig å se for seg ensemblet på herregården kose seg foran peisen med denne plata på grammofonspilleren.

 

MICHAEL W. SMITH AND FRIENDS – THE SPIRIT OF CHRISTMAS

Michael w. smith

Michael W. Smith, Amy Grant, Carrie Underwood m. fl.

Lovsangshelten Michael W. Smith har laget jule-CD, og her mangler det ikke på julestemning og juleeffekter. The Spirit of Christmas minner ved første blikk en del om Michael Bubles Christmas fra 2011. Assosiasjonene til Buble skyldes i hovedsak den typiske storband-julemusikken, og coverbildet av Smith iført sølvdress og sleik. 

Ja, vi har hørt det før, i ganske lik bekledning, men hvem er det vi egentlig prøver å lure – vi går aldri lei av de amerikanske klisjesangene. Det gjør heller ingenting at Michael har fått med seg en imponerende samling sangvenner, deriblant Lady Antebellum, Bono og Carrie Underwood.

The Spirit of Christmas er en symfoni av reinsdyrsbjeller, kunstige snøflak som daler fra himmelen og en god dose «Alene Hjemme». Undertegnete hadde kanskje forventet litt mer Jesusbarn og litt mindre julenisse, men stemningen skal det ikke stå på.

NORSK JUL – TRADISJON OG TRO

norsk_jul_tradisjon_og_tro

Hanne Krogh, Inger Lise Rypdal, Sølvguttene m. fl.

For noen av oss blir det ikke skikkelig jul før jul før de gamle og kjære norske julesangene dukker opp på radioen eller Spotify-lista. Norsk Jul- Tradisjon og Tro, kan med andre ord virkelig sette stemningen for noen av oss denne jula.

Dette er CD-en for deg som liker det «trygge og vante», fremført av kjente artister og noen sangere du kanskje ikke har hørt om før. Det står tjueen juleklassikere på lista, der hver og en synges av forskjellige artister. Norsk Jul kan best beskrives som en over snittet trivelig juleavslutning, med juletregang, musikk for alle aldre, forventninger om at julenissen skal dukke opp hvert øyeblikk med godteriposer fulle av mandariner og eventyrsjokolade, og en følelse av at det endelig, endelig er juleferie og julegaver i overskuelig sikte.

(Ikke på Spotify)

 

TONE DAMLI – DI FØRSTE JUL

Di første jul

Di Første Jul er Tones første jule-CD. Alle sangene er på norsk og synges på dialekt. Stemningen er nedtont og rolig, i visepopens beste ånd. Dette er julemusikken for deg som liker det litt enkle. Di Første Jul er myk og behagelig. Her er det bare å ta på seg headsetet og sette seg til rette på toget eller flyet hjem til jul, med easy-going julemusikk på ørene.

Det har blitt rettet mye oppmerksomhet mot Tones bidrag på julefronten, spesielt etter at det blei oppdaget en liten «twist» i den over 300 år gamle og svært kjente salmen Mitt hjerte alltid vanker. Teksten mangler kanskje en siste korrektur, for Tone har byttet ut du Med eg i et av versene, og slik byttet plass med Jesus som i hjertet skal svøpes. Noen blingser til tross, «Di Første Jul» er et fint bidrag til julesamlingen.

 

God julelyd!

 

Rhino/Warner Music/Capitol Records/Eccentric/Sony/Ess Engros/Ess Engros AS

Hørt

CDer:

Christmas at Downton Abbey (2014)

Michael W. Smtih and friends – The Spirit of Christmas (2014)

Norsk Jul – Tradisjon og Tro (2014)

Tone Damli – Di Første Jul (2014)