Michael W. Smith – Sovereign

Michael W. Smith – Sovereign

Nok et solid album fra Smith - en farsfigur i lovsangsverdenen. 

Hørt

Michael W. Smith – Sovereign

Capitol/Sparrow (2014)

Helt siden 1983 har Michael W. Smith vært en tydelig stemme i lovsangsbildet. Han har på denne tiden solgt mer en 13 millioner album, hvorav fjorten har solgt til gull, og fem til platinum. Nå er han ute med “Sovereign”, og for en 56 år gammel rocker er det et veldig ungdommelig giv i denne plata.

“It’s the most freeing record that I’ve done in terms of not trying to impress anybody and just being who I am.” (Michael W. Smith)

 

At Ånden har tatt bolig i oss, er en tematikk som går igjen

Albumet åpnes med  pianospill, noe som alltid har kjennetegnet musikken hans. “You Won’t Let Go”, bygger på Rom 8:38-39 og handler om at ingenting kan skille oss fra Gud. “You are the anchor for my soul, you won’t let go.”

Denne følges opp  med “Heaven come down”, en bønn om at Gud må tenne en ild i våre hjerter. “Oh, we are broken here before You now. God we’re cryin’ out, bringing You a heart that’s open. Come and light a fire.” At Ånden har tatt bolig i oss, er en tematikk som går igjen i mange av sangene på plata.

Her er vi, etter min mening, inne i albumets klimaks

Selv om det  også er fokus på Ånden i oss, er aldri tekstene selvsentrerte. “Miracle” som starter i kjent Kutless-stil, er en av de sangene Michael er mest fornøyd med selv. Den har etter min mening en av de beste strofene på hele plata, inspirert av et sitat fra U2 vokalist Bono: “He [Jesus] still does miracles, and I am one.” Dette resulterte i refrenget: “Your miracle is burning bright in me. I was a slave, and now I’m free. I’m lifting high these broken chains. You always find a way … I am a miracle”.

Her er vi , etter min mening, inne i albumets klimaks. “Miracle” etterfølges av “Sky Spills Over”, en annen av hans personlige favoritter. En veldig annerledes låt som kunne glidd rett inn på en Avicii-plate. Den huser et litt mer poetisk språkbruk, men siste halvdel av låta er litt av en fest. En flerstemte accapella-del på broa som ender opp i tidenes oktavsprang. Er det én sang du må få med deg så er det denne.

Sammen med de  to foregående utgjør “All Arise” kjernen av albumet. “All, all arise At the name Of our Savior Who is worthy.” En lovprisning som bare vokser i intensitet, og når strykerpartiet lader opp til siste refreng kribler det i alle bein etter å bokstavelig talt få reise seg.

Alle skal få se den Ånd som har tatt bolig i oss

“You Are the  Fire” drar oss tilbake til språkbruken om Guds flamme i oss, noe vi ikke skal holde for oss selv. Det er et misjonsfokus her, noe vi ser tydelig i broa: “Fan the flames ’til the whole world sees us burn. You are the fire.” Alle skal få se den Ånd som har tatt bolig i oss.

Refrenget på “The  Same Power” oppsummerer på mange måter den helthetlige tematikken i albumet: “Mighty Savior, lifted high. King forever, Jesus Christ. Crowned in glory, raised to life. The same power lives in us”. Jesus står i sentrum hele tiden, men det er også fokus på at Ånden har tatt bolig i oss.

 

En farsfigur i lovsangsbildet

Michael sier at han føler seg litt som en farsfigur i lovsangsbildet, at en del av hans kall er kunne være mentor for den neste generasjonen av låtskrivere og artister. Etter å ha hørt gjennom dette albumet, ser jeg at det fortsatt er ting å lære fra Mr. Smith. Han er ikke den som fornyer seg mest stilmessig, men tekstene er solide og står i en helhetlig sammenheng. Et album verdt å få med seg. Topp tre: “Miracle”, “Sky Spills Over” og “All Arise”.

Foto: MichaelWSmith.com