Sankthans!

Sankthans!

Det er midtsommer, sola snur og herfra går alt nedover. Best å gå ned i flammer!

Tips & Triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.
Tips & triks er spalten hvor vi hjelper deg å karre deg gjennom den grå hverdagen.

Du tenker kanskje jeg er i overkant pessimistisk? Langt derifra! Det er et halvår til jul, et helt år til neste gang du virkelig kan nyte følelsen av å få ferie, naturen har allerede begynt å forberede seg på å kollapse i et sammensurium av regn og døde blader – og på toppen av det hele er det huggormår i år, så de nærmeste ukene, mens du gjør ditt ytterste for å nyte sommeren mens du ennå har den (husk, den norske sommeren er latterlig kort), må du bare tilbringe tiden med å holde utkikk etter potensielle skadedyr.

Du kan selvfølgelig holde deg inne. Det er jo gøy, og da gjør det ikke så mye at dagene bare blir kortere.

Men enn så  lenge, mens sola fremdeles er på stigende kurs og håpet lever i oss, kan vi i det minste gjøre det meste ut av denne siste frydefulle lyskvelden! Tradisjonen tro bør man slå til med et bål, men hvor spennende er egentlig en liten brennende busk i lengden? (Med mindre du heter Moses. I så tilfelle: Husk å ta av deg sandalene.)

Derfor vil iTro hjelpe deg til å friske opp feiringen, så du kan nyte årets lengste dag og korteste natt til fulle.

I fyr og flamme:

Et bål er ikke bare et bål. Mange vil sikkert si at du trenger tørr, god ved og en god stableteknikk – men ikke vi! Hva er gøy med det, liksom? Den slags moro kan man jo ha i peisen midtvinters. Dette er natta for å være kreativ. Det er mange muligheter: Du kan for eksempel hente inspirasjon fra de gamle grekerne, finne noen plankerester og bygge en liten trojansk hest (eller et annet dyr). Fyller du den med våt mose og dusjer den i litt tennveske får du både stilige effekter og en (slags) historietime på kjøpet.

Alternativt kan du bygge et fugleskremsel, av strå og gamle filler. En smule morbid, kanskje, men du verden så godt det brenner! Og om du heller er typen som liker en utfordring, kan vi anbefale fersk, saftig ved eller kanskje å ta et bad med veden på slep først. Da vil nok du og fyrstikkene ha nok å ta dere til resten av natta.

Bålrelaterte aktiviteter:

Men hva er moroa med et bål hvis det bare skal brenne? Ikke skal det gi oss lys (det er jo midtsommer!) og ikke skal det gi oss varme (det er jo midtsommer!), så da gjelder det å utnytte anledningen for lek og moro. Her er et knippe potensielle aktiviteter:

  • Mat er aldri feil. Men pølser er jo litt kjedelig. Hva med å fiske din egen nattmat? Eller å grille alternative ting? Som for eksempel pinnekjøtt. Fiskeboller? Har du forsøkt kotelett på pinne? Eller hva med pinne-skillingsbolle? For ikke å snakke om de blå og rosa flaskene du finner i smågodtet. De smaker forbløffende godt oppvarmet.
  • Vannballongkasting (omtrent som volleyballkasting) i en sirkel over bålet er spennende og aktiviserende.
  • Tilføy våt mose og annet grønt til røyken velter opp som en gjærdeig i sommersol. Hvem kan stå lengst i røyken uten å hoste?
  • Og når dere først har fått til en solid røyksøyle, finn frem et pledd og øv dere på røyksignaler. Dere kan for eksempel signalisere ”Hjelp det brenner”.
  • Når så kvelden går over i de virkelig små timer, søvnen siger på og bålet er redusert til glør, er det på tide med litt allsang. ”Flammen er tent”, ”Tenn lys, et lys skal brenne” og ”Wheels on fire” er naturlige kandidater.

Og så er det bare å traske hjem og grave frem vinterklærne. For nå stunder det mot natt.

(NB: Selvfølgelig vil vi i iTro også påpeke viktigheten av å utvise bålvett. Vær forsiktig når det gjelder ild, tenn bare opp der du har lov (hold deg i strandsone e.l.), ha vann innen rekkevidde og følg bålvettreglene.)

Foto: wili_hybrid på Flickr.com