the Brilliance – Brother

the Brilliance – Brother

the Brilliance leverer et uvanlig helhetlig album. Forsoning og nestekjærlighet står i sentrum, ikledd en fyldig musikalsk drakt.

Hørt

the Brilliance – Brother

Integrity Music (2015)

Er du klar for litt annerledes lovsangsmusikk? Hvis “ja”, les videre. Brother, den siste utgivelsen til The Brilliance er lovsangsmusikk litt utenfor den såkalte boksen. Dette er ikke enda et lovsangsalbum som minner om arena-rock. Brother byr på et intimt, men ekstremt komplekst lydbilde.

«I hope our music doesn’t give anyone simple answers or dogmas, but opens their hearts to something more beautiful than they could possibly represent with words.»

Dette er målet til the Brilliance. Pompøst, sier du kanskje? Ja, muligens, men etter å ha hørt albumet gir uttalelsen mening. Albumet ble sluppet 17. Februar, i tide til fastetiden – en tid for meditasjon. Som navnet på albumet hinter til, handler albumet om forsoning og den nestekjærlighet kristne brødre (og søstre) skal ha til hverandre.

Konseptalbum

Albumet er en så sjangermiks som du kan få det. Med inspirasjon fra bl.a. J.S. Bach, Phillip Glass, Sufjan Stevens, The Beatles og Paul Simon så skjønner man at resultatet må bli noe utenfor normalen. Det tar litt tid å venne seg til, og første gjennomhøring er ikke nødvendigvis overbevisende – men det er et album som vokser på en. Særlig hvis man hører det i sammenheng, og følger med på teksten. Albumet er ekstremt helhetlig og liturgisk oppbygd. Dette er ingen kommersiell utgivelse sammensatt av tilfeldige hit-låter, dette er selve definisjonen på et konseptalbum.

Tittelsporet Brother, setter standarden for albumet, en mektig musikalsk opplevelse, med en tekst som bygger på Luk 6:27: “Elsk deres fiender…”. Neste spor, Now and at the Hour, er en låt som er lett å like. En nydelig akustisk låt – med en fantastisk tekst – en bønn om tilgivelse, med en nærmest liturgisk oppbygning. Lytt nøye til denne teksten!

Yahweh fortsetter med en bønn i nøden, og – i samsvar med budskapet – akkompagneres den av en mørkere musikalsk drakt som når et heftig klimaks. Does Your Heart Break er en sterk låt om et følt fravær av Gud. “Cannot feel it in my soul / Cannot see You, I’m alone”. Tanken går naturligvis automatisk til salmer om samme tematikk.

Deretter skifter tematikken litt, til en stadfestelse av Guds trofaste kjærlighet. Your Love Remains, er down-beat og melankolsk, en seig og tung låt – men en god overgang til det som følger. Noe som fører oss til kjernen av albumet. Breathe. Absolutt en av de beste låtene på albumet musikalsk sett. En veldig klassisk-inspirert låt. Det herlige strykertemaet litt uti låta, sammen med et møysommelig konstruert pianospor, skaper en utrolig god dynamikk. ”Breathe, breathe on us now / Fill us with Your love / Send us with Your power / Spirit of God”.

Med Dust We Are and Shall Return, er vi tilbake til en akustisk gitar-låt etter en lang rekke piano-baserte sanger. Vi er tilbake til feelingen fra Now and at the Hour. Prayers of the People fortsetter med en upbeat liturgisk bit. “You hear us calling / Abba Father / Lord have mercy / Christ has mercy” – Og ja, det utgjør faktisk hele teksten.

Så har vi nådd det punktet hvor det blir veldig tydelig at dette er et forholdsvis sært album. Make Us One, virker nærmest tilfeldig sammensatt musikalsk sett, og er hakket mer abstrakt enn resten av sangene, både rytmisk og melodisk. Dette er en låt for de spesielt interesserte. Likevel finner man her et av de bedre musikalske opplevelsene på albumet, et fantastisk parti! Så hopp til 2:47 hvis du kjenner at det blir litt voldsomt.

Den siste låta, May You Find a Light, runder av albumet på en behagelig måte, og taler til den vandringen som lytteren har foran seg. Vandringen gjennom livet, sammen med Gud. “May you find a light / To guide you home”. Låta bygger seg etter hvert veldig opp, rytmisk sett, og gir en følelse av at man løper mot det lyset man har fått se. “A light shone down on us / A star of hope shines bright”.

Organisk, intimt, kaotisk og liturgisk

Helhetlig sett en fantastisk plate. Musikalsk sett organisk og intimt, men samtidig kaotisk til tider – på en kontrollert og hensiktsmessig måte. Tekstmessig liturgisk oppbygd, med ledd som følger hverandre på en ekstremt god måte. Et konseptalbum som må behandles som nettopp det for å forståes. Jeg gir det en varm anbefaling, gitt at du gir helheten en sjanse.

Mine topp tre: Brother, Breathe og Now and At the Hour (+ May You Find a Light) 

the Brilliance

Hørt

the Brilliance – Brother

Integrity Music (2015)