The Passion of the Christ

The Passion of the Christ

Hva med å la påska handle om litt mer enn sjokolade i år?

Sett

Regi:  Mel Gibson
Nasjonalitet:  USA
Språk:  Arameisk/Hebraisk/Latin
Lengde:  2 t. 7 min.

Aldersgrense:  15 år (NB: Frarådes yngre)

(Kilde: Filmweb.no)

Påska handler om mer enn sjokolade, ski og krim. Påskebudskapet er et vakkert, gledelig budskap om frelse, om Guds nåde og Jesus som ga sitt liv til soning for alle våre synder.

På korset foregikk  den viktigste hendelsen i verdenshistorien. Det var kulminasjonen av en kjærlighet som er uendelig mye større enn vi mennesker er i stand til å fatte. Det som hendte i påska var fantastisk.

Men det var også ubeskrivelig, ufattelig grusomt.

Er du en  av dem som har gledet seg til påskeferien? Til å slappe av, finne påskeegget som en eller annen gavmild person har fylt til randen med snop, kanskje gå på ski i solskinnet eller bare krølle deg sammen i sofaen med en bok og britisk kvalitetskrim på NRK?

«Den viktigste krimen i historien»

Jeg skjønner deg utrolig godt. Men våger du å sette av et par timer til å se den den viktigste krimen i historien? Det er så lett å la påska fare forbi i et halvsøvnig sukkerkoma, men hva med å bruke litt tid til virkelig å la påskebudskapet synke inn i år?

Filmen  The Passion  Of The Christ er helt og holdent fæl. Den er blodig, grafisk og sjokkerende. Og Mel Gibson, regissøren, tok seg et par kunstneriske friheter fra beskrivelsene i Bibelen, ved blant annet å konkretisere åndskampen mer enn kanskje godt er. Noen vil si at filmen er litt spekulativ, eller at den gjør lidelseshistorien tabloid, unødvendig grotesk og mer til en actionorgie enn en frelsesfortelling.

Men så er faktisk ikke Bibelens historie en kosefortelling. Evangeliene utbroderer ikke med så mange adjektiv, men det Jesus gikk igjennom for vår skyld var faktisk helt og holdent groteskt. Det var en smerte og en kvalmende umenneskelig behandling som moderne mennesker knapt er i stand til å ta inn over seg.

«Ingenting mot det Jesus redda deg fra»

Det kan gjøre  vondt å se. Du kan ha lyst til å skru av. Men du – det du ser der, er ingenting mot det Jesus redda deg fra. Det er i ditt sted han led.

Er du villig til å bruke to timer på å la den sannheten synke inn? Da vil vi gjerne anbefale deg å se The Passion Of The Christ denne påska. Ikke ta alle detaljene helt bokstavelig. Men ta inn over deg hovedsaken: Det Jesus gjennomgikk for vår skyld var helt grusomt. Han gjorde det av kjærlighet til deg. Har du takket ham for det i det siste?

PS:  Da jeg spurte musiker og UL-lovsangsleder Trygve Skaug hva han syntes om filmen, sa han dette:

For meg er dette en viktig film å se. Jeg skjønner godt at noen synes det blir for drøy kost, men for min del blir jeg sterkt berørt hver gang jeg ser filmen. Det har lett for å bli fjernt, dette med hva «Jesus har gjort for deg». Jeg synes nåde kommer sterkt til uttrykk i filmen. Og den vanvittige redningsaksjonen. Han gjorde det for oss. For vår mulighet til å få en himmel! «Straffen lå på ham for at vi skulle ha fred, ved hans sår har vi fått legedom.»

Scanbox

Sett

Regi:  Mel Gibson
Nasjonalitet:  USA
Språk:  Arameisk/Hebraisk/Latin
Lengde:  2 t. 7 min.

Aldersgrense:  15 år (NB: Frarådes yngre)

(Kilde: Filmweb.no)