TobyMac – Eye On It

TobyMac – Eye On It

En elektropopisk eksplosjon.

Hørt

CD:
TobyMac – Eye On It
Forefront Records/EMI CMG (2012)

TobyMac har vært i toppsjiktet i kristenmusikkbransjen i langt over tjue år nå, først i dc Talk og deretter som soloartist. Uten å vise det aller minste snev til slitasje.

Og det gjør  han heller ikke på sitt nye album Eye On It, lansert forbløffende kjapt etter hans standarder – det er bare drøyt to år siden forrige album, Tonight, og han har attpåtil rukket å gi ut en juleplate i mellomtiden.

Eye On It er bare enda et bevis på at TobyMac er en av de mest fleksible, tilpasningsdyktige og banebrytende kristne artistene vi har. Ikke at Toby McKeehan egentlig gjør noe helt nytt med dette albumet, men han kaster seg hodestups og helhjertet midt ut i det helkommersielle musikklandskapet og tar konsekvensen av at fanbasen hans har antennene dypt plantet i hva som rører seg og slår an i popbransjen for tiden.

Pop-, elektropop- og dance-inspirasjonen er godt og vel på plass

Albumet er TobyMacs  kanskje hittil lengste steg vekk fra hiphop/rap-røttene mange fremdeles assosierer ham med, og han leverer en sound solid plantet i hitlistene anno 2012. Med et åpningsspor som – teksten ikke medregnet – like godt kunne vært en ny Katy Perry-singel, og med låter som leder tankene hen på alt fra Jason Castro til David Guetta, kan man trygt si at pop-, elektropop- og dance-inspirasjonen er godt og vel på plass. Avslutningslåta ”Favourite Song” kunne forresten fort vært kjærlighetsbarnet til Jason Mraz og Lily Allen.

Samtidig lar ikke TobyMac sin gamle, mer hiphop-baserte sound ta helt ferie. Både tittellåta ”Eye On It” og ”Forgiveness”, hvor han har fått med seg den respekterte kristenrapperen Lecrae, vil nok falle i smak med fans som foretrekker TobyMac fra tidligere tider.

Kort sagt er  Eye On It musikalsk sett en helstøpt og ultrakommers popplate. Det har da også betalt seg, for albumet spratt rett til førsteplass på ”Billboard 200” og er dermed i skrivende øyeblikk USAs mestselgende album uansett sjanger. Ganske så uhørt, selv i Amerika.

Populær forkynnelse, men ikke populærforkynnelse

Samtidig har det  kommersielle uttrykket og utsikten til salgssuksess på ingen måte hindret TobyMac i å være kompromissløst tydelig og ærlig med innholdet. For bak alle trommene, synthene og dance-rytmene formidler han i låt etter låt en moden, modig og bunnsolid kristen tro. Dette er populær forkynnelse, men ikke populærforkynnelse. Det er Jesus i sentrum, Himmelen i kikkerten og gudstro i bunn.

Om du har  vært, er eller bare bør bli TobyMac-fan er dette et must av en plate. Så gjenstår det bare å se om han klarer å toppe listene her på berget også. Det ville vært en virkelig sensasjon.

Foto: Forefront Records / EMI CMG