Tom Read – Compass

Tom Read – Compass

Enkel, naturlig og ærlig lovsang fra en engelskmann i Hong Kong.

Hørt

CD:
Tom Read – Compass
Kingsway (2012)

Det er alltid bra med folk som kan si gamle sannheter med nye ord. Tom Read gjør nettopp det. Med sin klare, lavmælte stemme og ujålete musikkstil er singer/songwriter Read et friskt nytt pust i lovsangssjangeren.

Compass er en  ærlig, nedstrippet og deilig lovsangsplate i visepop-sjangeren, med et rent og organisk, akustisk lydbilde og tekster som tar for seg klassiske lovsangstemaer som Guds storhet og kjærlighet og liv som blir forvandlet – men sagt på klisjéfrie og nye måter.

En stemme som presterer å være både kraftfull, klar, småhes og lavmælt på en gang

Tom Read er  egentlig en studie i kontraster. Han er født i England, men har bodd mesteparten av livet i Hong Kong, og er lovsangs- og kreativ leder i The Vine, en stor engelskspråklig kirke i den kinesiske storbyen. I tillegg er han koordinator for Worship Central i regionen. Han reiser rundt i hele Asia og leder lovsang sammen med bandet fra kirken, The Vine Band, men gir ut soloplate. I England. Og han har en stemme som presterer å være både kraftfull, klar, småhes og lavmælt på en gang.

Compass er altså Reads første soloplate og første utgivelse på et plateselskap, men det er åpenbart at verken lovsang eller plateinnspilling er noe nytt. The Vine Band har gitt ut flere plater på egenhånd, og Compass føles på mange måter ikke som en debut, men heller som et nytt album fra en rutinert artist.

En ganske lavmælt plate

Dette er en  ganske lavmælt plate, men ingen balladesamling. Read oppleves mer som en litt renere og muntrere Damien Rice, med et og annet innslag av Fleet Foxes-aktig lydbilde og koring. Han veksler mellom det helt rene, råe og nedtonede, og en mer lagvis og fyldig sound – og både Tim Hughes og Ben Cantelon har vært med på å skrive flere av låtene.

Noen dager vil  man bare lene seg tilbake og nyte lovsang – av den enkle, naturlige og ærlige sorten. Da er Compass av Tom Read grei å ha. For han leverer.

Compass er blant annet tilgjengelig i iTunes.

Foto: Kingsway