Et år i Mongolia

Et år i Mongolia

Sondre har bodd i Mongolia det siste året, et år han definitivt ikke ville vært foruten.

Misjon

Misjoner spalten hvor du kan lese om misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland som har tilknytning til Norsk Luthersk Misjonssamband.

Kunne du tenke deg å bli ettåring i Mongolia? Send en mail til Kari Margrethe Solvang (ksolvang@nlm.no)for å få vite litt om hva det går i.

– Det har uten tvil vært et fantastisk år! Veldig lærerikt, og jeg kommer til å sitte igjen med mange gode minner fra alt jeg har fått oppleve. Det er merkelig hvor mye en får med seg i løpet av et slikt år. Jeg har fått se at opplevelser faktisk kan stå i kø og vente på deg!

Sondre Hugdal forsøker  å oppsummere året som ettåring for Norsk Luthersk Misjonssamband i Mongolia. I tillegg til reiselysten trives han godt med barn og unge, så da stillingen som ettåring ble utlyst i fjor skyndte han seg å søke.

For å ha det bra må du trives med folket, og der scorer mongolene meget høyt

 

– Hva har oppgavene  dine som ettåring vært?
– En av hovedoppgavene mine har vært misjonærbarna. Jeg har hatt ca 20 timer i uka på den norske skolen. I tillegg har jeg bibelgruppe, barnelag og andre sosiale happenings med ungene. Jeg har også vært med som leder for en allidrettsgruppe vi driver i samarbeidskirken vår.

I tillegg har han hatt mye fritid som ettåring, og har hatt god tid til å være med venner, dra på turer og gjøre det han ellers har hatt lyst til.

– Mongolia er et  unikt land med fantastisk natur, dyreliv og et veldig gjestfritt folk. For å ha det bra må du trives med folket, og der scorer mongolene meget høyt. Det er alltid noe å se og oppleve, og for meg har det aldri vært kjedelig.

Tenk om de hadde hatt Jesus i hjertet, for et lys det ville vært

 

– Hva har vært  høydepunktene dine dette året?
– For meg har nok høydepunktene vært alle de fine turene jeg har fått med meg i løpet av året. Det har vært fjellturer, landsbybesøk og andre utflukter, som har fungert som fine avbrekk fra hverdagen. I vinter har jeg fått noen overnattingsturen til en nomadefamilie ca 10 mil herfra, som har gitt mange gode inntrykk og opplevelser. Der har jeg fått vært med å leve det enkle livet, som veldig mange mongolere lever. Teltliv, slakting, hesteridning, ulvejakt og gjeting er hverdagen. For en nordmann er det minner man ikke glemmer.

– Hvorfor er misjon  i Mongolia viktig?
– I Mongolia er det fra gammelt av mye sjamanisme og buddhisme ute og går, og det preger land og folk på sin måte. Mange mennesker har aldri hørt navnet Jesus, og det er vår oppgave å nå ut med Bibelens budskap til de unådde. I et fattig land som dette ser du ofte rett inn i nøden og problemene i mange menneskers liv. Tenk om de hadde hatt Jesus i hjertet, for et lys det ville vært.

Det er fine erfaringer, utrolige opplevelser og god utdanning på sin måte

Sondre tror året  som ettåring antagelig har lært ham en god del.

– Man utvikler seg jo på mange områder i møte med nye oppgaver og utfordringer, men for min del har jeg nok lært en del i forhold til organisering, arbeid med barn og unge og jeg har fått utviklet kreativiteten min. I tillegg blir man jo automatisk mer selvstendig i løpet av et slikt år.

Og Sondre nøler ikke med å anbefale den som kanskje er i tvil om å bli ettåring i Mongolia til høsten.

– For de som  ønsker ett annerledes og uforglemmelig år, er nok ettåring tingen. Ett slikt år er alt annet enn bortkastet. Det er fine erfaringer, utrolige opplevelser og god utdanning på sin måte.

Kanskje tenker du at dette er noe det hadde vært spennende å høre litt mer om med tanke på hva du skal gjøre til høsten? I så fall er det bare å sende en mail til Kari Margrethe Solvang (ksolvang@nlm.no), så får du vite litt mer om hva det går i :)

 

Foto: Privat