Fortellingen Gud skaper i Etiopia

Fortellingen Gud skaper i Etiopia

Kirka drømmer om å utdanne 1 million kristne, og at hver av dem skal føre én person til Jesus hvert år. Det er ville drømmer, men det villeste er at de tror at det vil skje.

Misjon

Misjon er spalten hvor du kan lese om misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland som har tilknytning tilNorsk Luthersk Misjonssamband. NLM ung er organisasjonen som driver iTro.

Hans Arne Sanna erinternasjonal ungdomskonsulent i NLM ung.

«Slik får Afrika 1 milliard kristne innen 2050» leste jeg på forsiden av en avis nylig. Jeg vet ikke om dette vil skje da jeg ikke har evnen til å se inn i fremtiden, men det hadde ikke forundret meg om det hadde skjedd heller. Hvorfor? Fordi fortellingen om kirken i Afrika neppe stopper i dag. La meg forklare.

I februar satte  jeg meg på et fly for å se på mulighetene for hva NLM ung kan bidra med på NLMs misjonsfelt i Etiopia. NLM har vært i Etiopia og drevet misjon siden 1948.

For deg som digger historie; dette er ikke bare spennende fortelling om løver og slanger, og om skoler og sykehus som vokser frem, men en fortelling om hvordan misjonærgruppen vokste fra 9 misjonærer i 1948 til 189 misjonærer 25 år senere.

Bare siden 2012 har kirken i Etiopia vokst med over 300000 medlemmer

NLMs misjonshistorie  i Etiopia forteller om hvordan disse misjonærene hele tiden gikk videre for å fortelle enda flere mennesker og folkeslag om Jesus. Det er så konge det! Likevel er denne fortellingen først og fremst fortellingen om en kirke.

Å starte kirker er alltid misjonens store mål, og nettopp det skjedde i Etiopia. Mekane Yesus-kirken ble grunnlagt i 1959, og var et synlig resultat av det arbeidet NLM og andre gjorde i Etiopia. Videre er misjonens mål å hjelpe kirken til sunn vekst og selvstendighet.

Om det ble vekst spør du? I 1986 hadde kirken 685000 medlemmer. Det er enormt. Og slik fortsatte det! I 2013 hadde kirken 6,3 millioner medlemmer. Det er så vilt det! Bare siden 2012 har kirken vokst med over 300000 medlemmer.

Du lurer kanskje på hva NLM ung gjorde i Etiopia, der det er en kirke på 6,3 millioner medlemmer?

Jeg tok en  liten titt i strategien til Mekane Yesus. De sier om seg selv at de ønsker: «to be a missional Church». Kirken vil gå videre. Fortellingen som startet med noen få misjonærer i Etiopia, er nå fortellingen om en livskraftig og voksende kirke som tar misjon videre.

De drømmer om å utdanne 1 million smågruppeledere og at alle medlemmer skal føre en person til Jesus hvert år. På den måten vil de ha 30 millioner medlemmer i 2017. Det er ville drømmer, men det villeste er at de tror at det vil skje. Jeg gleder meg til å se hva slags fortelling Gud fortsetter å skape i Etiopia.

Du lurer kanskje på hva NLM ung gjorde i Etiopia? Seriøst, det må jo være andre steder i denne verden å konsentrere seg om, der det ikke er en kirke på 6,3 millioner medlemmer? Godt spørsmål. Jeg oppdaget noe i Etiopia. Noe radikalt. Noe som inspirerer meg og NLM ung. Det finnes nemlig fortsatt områder i Etiopia hvor du ikke finner kirker og kristne.

Vi vil at ungdom i Norge på ulike måter skal engasjere seg i arbeidet i Etiopia, sammen med ungdom i Mekane Yesus-kirken

NLMs strategi er  radikal. Vi vil alltid gå til de minst nådde. Derfor er Etiopia et av de landene som NLM har flest misjonærer i, fordi vi vil gå sammen med Mekane Yesus kirken til de minst nådde i dette landet.

NLM ung vil fortelle historier fra Etiopia. Vi vil fortelle om barna som vokser opp i Gisma kan lese bibelen på sitt eget språk fordi noen fra NLM har oversatt Bibelen til dem. Vi vil at fortellingene skal bli fortalt og spre engasjement i Norge.

Vi vil at ungdom i Norge på ulike måter skal engasjere seg i arbeidet i Etiopia, sammen med ungdom i Mekane Yesus-kirken. Men først og fremst vil NLM ung stå sammen med NLM når de tar nye steg i Etiopia, slik at enda flere mennesker får høre om og bli kjent med Jesus.

Foto: Christian Lund Pedersen