God Calling

God Calling

Hva er et kall og hvem har fått det?

Tjeneste

I denne spalten kan du lese om misjon sett fra forskjellige perspektiv.

Denne artikkelen ble første gang publisert i juni 2012.

Vi snakker en del om kall. Om å ha et kall. Og vi spør andre, særlig de som vil bli misjonærer «Har du fått kallet?». Bibelen snakker om kall som et verb. Gud kaller. Han kaller oss. Vi er kalt.

Vi er kalt til å leve med Jesus.

 Gud er trofast, han som har kalt dere til fellesskap med sin Sønn, Jesus Kristus, vår Herre.1. kor 1,9

Blant annet i misjonsbefalingen, i Matteusevangeliet: «Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler!», ser vi at alle kristne er kalt til misjon. Det er ikke uten grunn noen sier at man må ha et kall for å ikke ha kall.

Større!

Hva betyr det  at alle er kalt? Det det ikke betyr er at kallet blir mindre. Kanskje kan det føles sånn. Som om vi tenker at det blir delt på alle, og mindre ansvar på hver. Men kallet er heller større. Tenk at det er så viktig at alle er kalt.

«Som om vi tenker at det blir delt på alle, og mindre ansvar på hver.»

Gud kaller også til spesielle ting. Han kan kalle misjonærer til å reise, han kan kalle til oss til en ny arbeidsplass, han kan kalle oss til å flytte til en annen kant av landet. Han kan kalle til hva som helst som ærer ham. Det eneste vi kan være sikre på at han ikke kaller til er det som går i mot det som står i Bibelen.

Skjer det så skjer det

Interesser, egenskaper og  evner kan også ha med kall å gjøre. Men vil det si at Gud aldri vil kalle oss til noe vi i utgangspunktet ikke har lyst til? Jeg tror ikke vi kan utelukke den muligheten helt. Jona ville ikke til Ninive. Moses ville ikke snakke med Farao. Men dette er ikke noe å bruke tid og krefter på å bekymre oss for. Skjer det så skjer det, og da får vi heller ta stilling til det da. Gud gir oss ikke mer enn vi kan takle, vi vil få den styrken vi trenger.

 «Stå opp, gå til storbyen Ninive og rop ut over byen at ondskapen deres har steget opp for mitt ansikt.» Da sto Jona opp for å flykte til Tarsis, bort fra Herren. Jona 1,2-3

 Jeg har aldri vært noen ordets mann, verken før eller nå, etter at du begynte å tale til din tjener. Sen er min munn, og sen er min tunge. 2. Mos 4,10

Vi er allerede kalt

Har man et  spesielt kall er det viktig å ikke sette sin oppgave høyere enn andres. At andre ikke har et kall på samme måte betyr ikke at det de gjør ikke blir gjort i tjeneste for Gud. Det er få som vil hindre andres kall. Derfor er det viktig at man ikke misbruker eller utnytter begrepet.

Vi kan be om at Gud må lede oss, at han må kalle oss til noe spesielt. Men i mellomtiden må vi ikke sitte å vente. Vi er allerede kalt til å leve med Jesus, til å tjene vår neste og til å drive misjon.

Se for deg dette eksempelet: Sett at du har lyst til å reise til Bolivia som misjonær, men du føler ikke at du har et kall til det. Men I Bolivia trenger de misjonærer, og de som skal sende ut misjonærer tror du passer til jobben. Skal du da la være å reise bare fordi du ikke har et spesielt kall? Jeg tror ikke det. Vær frimodig.

Mer om kall, fra arkivet:

Misjonærkall

Ikke kast bort livet ditt

Tjeneste

I denne spalten kan du lese om misjon sett fra forskjellige perspektiv.

Denne artikkelen ble første gang publisert i juni 2012.