Shopping

Shopping

Her i dag var jeg en tur på markedet.

Jeg er ikke kjent for å ha shopping som en stor interesse i Norge, men her i Khovd er det blitt mer interessant. Setter farge på hverdagen, nesten en fritidsgreie! I alle fall hvis jeg har god tid, og bare kan gå og titte rundt omkring i de mange små bodene. Og alt er billig! Vel, i dag fant jeg det jeg skulle. Bare det er jo bra! Her i Khovd vet man aldri hva de er gått tom for eller hva som måtte ha kommet inn av nye varer. I sommer hadde de for eksempel Rema-1000 poser til salgs. Gøy å se sitt eget språk henge rundt omkring: ”De smarte sparer tusener”.

Er det greit om vi leser litt fra Bibelen og synger litt også?

Lite mas  markedet, mest ivrige selgere er på kjøttavdelingen. Der ble jeg i dag straks geleidet i armen av en av mine ”venner” til bordet med oksekjøtt. En blir gjerne kalt for ”vennen min”. Oksehodet lå under bordet så jeg kunne se at det stemte. Knallbra kjøtt der, jeg kjøpte masse og putta i ryggsekken, godt innpakket i poser.

10 kg tyngre gikk jeg til grønnsakene, og lette etter ei jeg kjenner. Ei travel fire-barnsmor som går litt i kirka. Kjøpte gulrøtter av henne og inviterte henne hjem til oss i morgen. Damekveld med middag. ”Er det greit om vi leser litt fra Bibelen og synger litt også?” spurte jeg henne. Hun ser på meg. ”Det ville være skjønt” svarer hun med et takknemlig smil.

Å møte mennesker på shopping er spennende

På tampen av handlerunden min i dag, ringte mobilen og det var en hyggelig invitasjon til bursdagskaffe hos en av misjonærene her. ”Tja, hva kan jeg rekke å finne på 10 min her på markedet før jeg går hjem?” funderte jeg på. Vel, sokker har en gjerne bruk for. I alle fall hvis enpleier å kjøpe sokker i Khovd, de blir nemlig fort hullete! Men billige er de! Med 3 par sokker i en pose tittet jeg litt videre, og hersom strømmen ofte går en tur, er batterilampe tingen. Så da var handelen i boks for i dag.

Å møte mennesker på shopping er spennende. Gleden på en liten nærbutikk over å finne m&m`s sjokolade er barnslig stor! Blir bra pynt på sjokoladekaka det. Men å få spørsmålet ”Hvorfor er dere i Mongolia?” fra de to unge jentene som jobber der, og deretter å få anledning til å si noe om Jesus er helt maks! Disse to unge jentene sier de vil komme på bibelgruppa neste mandag, og i kirka. Hun ene har faktisk en bibel, som hun leser litt i. ”Men jeg er ikke kristen” forklarte hun meg. Underlig hvordan Gud i hverdagen kan lede til mennesker, og gi anledninger til å være et vitne. Midt i gulrot- og sjokolade-jakt.

Foto: Ann-Elin Dyrøy

 

Misjon er spalten hvor du kan lese om misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland som har tilknytning tilNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM),organisasjoenen som står bak iTro.

Åshild Sørhus bor i Khovd, i Mongolia sammen med mann og barn. Her forteller hun om en dag på markedet.