Gjermunds julefavoritter

Gjermunds julefavoritter

"Det e' bærre lekkert!", vakker pianomusikk og åndelig påfyll rommer vår redaktørs julefavorittliste.

Våre favoritter

I en serie frem til julaften presenterer vi hele redaksjonens julefavoritter. Vi har også fått med oss noen venner på laget. Gled dere!

Gjermund Nordhus er redaktør i iTro.no.

Favorittjulesang: Emmanuel fra julealbumet til Anthony Evans har flere år vært en av mine julefavoritter. Slik jeg tolker teksten, starter den med at det var litt ensomt, stille og fravær av glitter og glans i stallen hvor Jesus ble født. Men på tross av det, kjente Maria og Josef på en trygghet og gav Jesus navnet Immanuel (Emmanuel). Det betyr «Gud med oss». I sangen får du det meste: Julebudskap, en dyktig sanger, julelyder og (for de som liker det) en pompøsitet slik bare amerikanere kan få til. Refrenget oppsummerer julebudskapet og har vært til trøst og oppbyggelse for meg flere ganger:

Emmanuel, our God is with us, yes he is with us still.

Emmamuel, he has no left us, and he never will.

(Ut over dette kunne jeg gladelig listet opp 30 andre favoritter, men da anbefaler jeg heller å gløtte på saken Hans Kristian Skaar skrev på iTro i fjor jul. Der gav han tips til 25 julesanger til ulike anledninger.

Favorittjulebibelvers: Jes 9,6

Det har helt siden barneskolen stått som et bibelvers jeg forbinder med jul. Jeg glemmer aldri juleskolespillet da vi skulle imponere foreldre og lærere utkledd som bibelske personer hvor vi struttet frem historier og julebibelvers på en måte som kun foreldre (og lærere?) kan bli imponert av. Særlig navna Underfull rådgiver og Fredsfyrste har på en spesiell måte boret seg fast fra julespillet. Jesus er så mangfoldig i sin storhet at det trengs mange navn for å beskrive ham. Og bare tygg litt på navnet Fredsfyrste. Han er en Fyrste med stor F til å bringe fred mellom oss og Gud, og til å bringe en fred som overgår både tanke og følelser. Mitt i vår hverdag.

Favorittjulefilm: Home Alone 1 og 2 – men særlig 1.

Denne er en av de tingene som går på TV hvert år som jeg bare «må» se. Jeg kan den jo utenat, og ler på akkurat de samme plassene, men den har jo ikke akkurat mye å si oss om julebudskapet. Men det er mange fine kulturelle juletradisjoner som ikke nødvendigvis er så åndelige, men som allikevel har sin plass og sin verdi. Og for min del Home Alone og  flere andre program som går om og om igjen på TV hver jul slike. De hører liksom med akkurat som pinnekjøttet og  kålrabistappa.

Favorittjulealbum: It’s snowing on my piano av Bugge Wesseltoft

…er en vinner også i år. Dette er neddempa instrumental-tolkninger av tradisjonelle julesanger. Kan brukes til avstressing i en hektisk advent, til fremkalling av julestemning, eller til å aktiv lytting og musikalsk nytelse.

Favorittjule TV-kalender: The Julekalender

Jeg ler bare jeg tenker på det. For en tulleserie. For noen klær. For en dialekt. Alt for mye julepynt! Og et komisk plott. Jeg gikk i barneskolen da serien kom på TV2, og jeg ler enda av Olaf og Gjertrud Sand 22 år etter. Det e’ bærre lækkert!

 

 

John Olav Selstø

Våre favoritter

I en serie frem til julaften presenterer vi hele redaksjonens julefavoritter. Vi har også fått med oss noen venner på laget. Gled dere!

Gjermund Nordhus er redaktør i iTro.no.