Kaffe til hjemløse

Kaffe til hjemløse

Jason Rich har selv levd på gata som hjemløs. Nå viser han Guds kjærlighet til hjemløse i Oslo.

Serie

I denne serien tar vi opp ulike sider ved evangelisering.

I en drøm så Jason Rich (44) seg selv gående ned Karl Johans gate i Oslo, med en grønn sekk på ryggen. Langs veien serverte han kaffe til hjemløse og delte vitnesbyrdet sitt med dem.

Ikke lenge etter flyttet Jason til Oslo for å gå på Disippeltreningsskole (DTS) gjennom Ungdom I Oppdrag. På fritiden oppsøkte han de hjemløse på Karl Johan, med den grønne sekken sin på ryggen.

Levde selv på gata

I løpet av videregående rotet kameratgjengen seg borti narkotika. Livet etterpå var preget av en omstreifende, vill livsstil og Jason endte til slutt opp på gata i California.

Det var mange som prøvde å evangelisere til ham, som sa at han trengte Gud og at han var en stor synder. Det gjorde lite inntrykk. Det som faktisk gjorde inntrykk på ham, var kristne som var villige til å sette seg ned og bli kjent over tid.

– Evangelisering er ikke en engangshendelse. Det er gjennom relasjonsbygging vi virkelig kan vise mennesker hvem Gud er, mener Jason.

Til slutt kom Jason seg hjem til familien på østkysten av USA. En kamerats mor ga han en lapp der det sto at det som hadde hjulpet henne var å lese i Bibelen. Han tok utfordringen og begynte å lese Bibelen for å teste om Gud virkelig ville få orden på livet hans hvis han gjorde det.

Det stemte.

Blir kjent over tid

I Oslos gater har Jason blitt et kjent ansikt for de hjemløse. I august i fjor ble han kjent med Thomas, som sa han visste om Gud, men ikke var interessert i ham. Gjennom våren oppdaget Jason at han ble mer og mer åpen og i mai ba han om å få en Bibel.

Han ble også kjent med Kim, som lurte på om Gud virkelig kunne tilgi ham. Jason svarte ja, at Jesus har dødd for oss alle.

En lang tid senere møtte Jason ham på nytt, mens Kim solgte =Oslo på gata. Jason fikk be for ham og 20 minutter senere tok Kim tak i ham og fortalte: – Jeg hadde ikke solgt noe på fire timer, men etter at du ba for meg solgte jeg alle sammen!

Kafé for hjemløse

Nå driver Jason et utvidet arbeid blant hjemløse i Oslo, med utgangspunkt i Matteus 25,34-45. Nylig startet han opp en kafé for hjemløse, som er knyttet til et overnattingstilbud for fattige tilreisende uten rettigheter i Norge. Tilbudet finner sted i Misjonskirken på Majorstuen.

Onsdag og fredag morgen deler Jason og teamet ut gratis kaffe til de som har overnattet i kirken. De fleste er østeuropeere som liker å sitte inne i kafeen og romfolk som tar med seg kaffen utenfor og røyker.

Det har vært et tydelig skille mellom de to grupperingene, men Jason ser at dynamikken er i ferd med å endre seg.

– Det var en polsk fyr som ble utestengt fra overnattingstilbudet i to uker for å lage bråk overfor romfolket. Han kommer ofte til kafeen og liker å spille biljard. Jeg foreslo at han kunne spille mot noen av romfolket, sier Jason, som nå har sett dem spille sammen for gøy.

Også romfolket viser tegn til endring. Jason har ofte sett dem legge søppel rundt seg og i hekken utenfor kafeen.

­– For et par uker siden gjorde de et nummer av å vise meg at de hadde ryddet opp etter seg. De var så stolte over å vise meg det. Senere gikk det opp for meg hvor stort dette egentlig er. Det viser at noe endrer seg på innsiden av dem, forteller Jason. Siden da har det alltid vært rent utenfor kafeen.

 

Om du ønsker å ta del i tjenesten eller få råd om hvordan du kan drive kristent arbeid rettet mot hjemløse, oppfordrer Jason deg til å ta kontakt med ham på e-post: jason@ywamoslo.no.     

Marthe Nymoen

Serie

I denne serien tar vi opp ulike sider ved evangelisering.