– Når noe må gjøres, må jo noen gjøre det

– Når noe må gjøres, må jo noen gjøre det

Sondre Egeland er han som får ting gjort. Og ikke blir han lei av å gjøre det heller.

Serie

Dette er den første av flere intervju i serien «Frivillig». Det er mange som bruker mye av fritiden sin på å trofast hjelpe andre og til å ta i et tak. Alle verdt heder og ære – her vil du bli kjent med noen av dem.

Tresker du om dagen? Ikke? Ikke jeg heller. Men det holder Sondre Egeland på med. Sondre er den fantastiske praktikeren, som du alltid skulle ønske at var med når noe skulle arrangeres. Han fikser ting. 

Å intervjue noen som  tresker, som altså sitter i traktoren og tresker, mens han blir intervjuet, er kanskje ikke det gunstigste. Men Sondre er en mann med mange jern i ilden, og for å få til intervjuet måtte det bli sånn.

To gode grunner

I hverdagen jobber Sondre på en gård i Østfold. Han er både tømrer og bonde, og gjør stort sett det som trengs å gjøres på gården. Tresker og snekrer og mye annet. 

På fritiden er han med på og driver et ungdomslag i Spydeberg. Der er han med i nattcaféen og i bibelstudier. I feriene sine er han med som tekniker på UL og har vaktmesteransvar på SommerTreff på Drottningborg. Dette gjør han helt frivillig.

…og da er det viktig at jeg gir noe tilbake til de som kommer etter meg.

Når jeg spør om hvorfor han bruker så mye av fritiden sin på alt dette, svarer Sondre:

– Det er vel to grunner til å holde på med det. For det første gir det en mulighet til at ungdommer skal få høre om Jesus og bli bevart hos ham. Og for det andre så var det noen som stilte opp for meg da jeg var ung, og da er det viktig at jeg gir noe tilbake til de som kommer etter meg.

En tålmodig mann

Sondre er en tålmodig mann. Er en dør låst, en bil feilparkert eller en grill borte på SommerTreff, da ringes Sondre. Og det synes han er helt greit.

– Hva gjør du når du er sliten, trøtt og lei –og noen spør om du kan fikse noe?

– Jeg blir egentlig ikke lei. Det er klart det kan være mye å gjøre, men når det er noe som må fikses, så må jo noen bare gjøre det.

– Hvorfor er det viktig at du har et fast ansvar og er med fra gang til gang?

– Det er jo en fordel at ungdommene veit hvem som er på ungdomslaget når de kommer dit. Noen de er trygge på, og som de kjenner.

Mange viktige oppgaver

Sondre mener også at det er viktig å huske på at vi er en del av et stort fellesskap, hvor alle oppgaver er like viktige. Doer må vaskes. Kanskje det kan være litt irriterende at noen skal vaske når en må på do. Men det er litt sånn at folk ikke ser at det faktisk blir gjort en jobb, men det sees fort om det ikke blir gjort. Og da er det jo greit at det er gjort.

– Min oppfordring til deg er: alle mennesker er forskjellige, og derfor trives vi bedre med forskjellige oppgaver. Finn ut hva du vil tjene Gud med.

Bård Bøe/Utsyn

Serie

Dette er den første av flere intervju i serien «Frivillig». Det er mange som bruker mye av fritiden sin på å trofast hjelpe andre og til å ta i et tak. Alle verdt heder og ære – her vil du bli kjent med noen av dem.