5 kjennetegn på en optimal host

5 kjennetegn på en optimal host

Gjestfrihet handler om så mye mer enn å invitere noen hjem.

Tema

Tema på iTro i november er ”Gjestfri”

Kjenner du noen som er en skikkelig god host? En du alltid kjenner deg oppløftet etter å ha vært på besøk hos? Hva gjør han/hun riktig? Hva er nøkkelen, eller kjennetegnene på en optimal host?

(Hvis du kjenner du blir stresset av dette, anbefaler jeg deg å hoppe rett til punkt 5. Det er soleklart mitt favorittpunkt).

1. Tid og fokus

Gjestene vil sette stor pris på at du er tilstede.

Når du først har satt av tid for å få besøk kan det lønne seg å også fjerne andre distraksjoner.

Rydd unna skole- eller jobb-ting. La telefonen ligge. Vi har vel alle vært i situasjoner der vi føler oss uinteressante fordi den vi snakker med til stadighet sjekker den. Gjestene vil sette stor pris på at du er tilstede.

2. Mat

Det er ingen hemmelighet at folk er glad i å få noe å spise. Ofte er det kanskje forventet at noe skal bli servert, og heldigvis trenger man ikke gjøre det så komplisert.

For eksempel kan du åpne en pose chips, eller tilby kaffe eller te. Det kan være lurt å si noe om servering på forhånd hvis det er naturlig. Da trenger ikke gjestene bli skuffet fordi de hadde forventet en tre-retters.

3. Gi rom for de besøkende

Det er riktig at man skal gi og ta.

Vis interesse og engasjement for de andres liv. Det er fort gjort å gå i ”meg-fella»; at vi selv har så mye vi vil fortelle at vi overkjører de andre. Lytt aktivt, still gode spørsmål og oppfølgingsspørsmål.

Likevel, det er riktig at man skal gi og ta. Det kan bli et merkelig besøk hvis du selv ikke deltar eller deler noe.

4. Ekstra aktivitet

De fleste liker en uhøytidelig atmosfære der latteren sitter løst. Særlig kan dette være lurt om de besøkende ikke kjenner hverandre eller deg så godt.

Brettspill, ballspill eller quiz er gode alternativ. Man kan også game sammen, eller gå en tur hvis man liker det. Her er det bare å være kreativ.

5. Bli møtt før du møter

Hvis du nå kjenner at kravene for å være en god host virker litt uoppnåelige, er du ikke alene. Vi strekker ikke til, men Jesus kan strekke til gjennom oss.

Dere er verdens lys.

Det betyr at selv om vi er slitne og ikke har alt på stell, så kan vi på forhånd be for besøket. Vi kan be om at det skal få bli til velsignelse, og be konkret for gjestene som kommer og samtalene man får.

”Dere er verdens lys” (Matt 5,14) sier Jesus. Ikke ”Dere burde være verdens lys”, eller ”Hvis dere skjerper dere kan dere være verdens lys”. Nei, vi er lys når vi tror på Jesus. Det skinner gjennom trøtthet, dårlig matservering eller rot.

Gjestfrihet handler om så mye mer enn å invitere noen hjem.

Det er et tankesett som springer ut av kjærlighet. Det er et ”hei” på gata. Et ”hvordan går det?” på bussen. En klem, en invitasjon. Å ta seg tid til noen andre. Både våre venner, bekjente, folk vi ikke kjenner og folk vi kanskje ikke liker.

Rett og slett å se de rundt oss og elske vår neste.

 

twenty20

Tema

Tema på iTro i november er ”Gjestfri”