Baksnakkingens dominoeffekt

Baksnakkingens dominoeffekt

Ødeleggende, sårende og skremmende høylytt.

Tema

Tema på iTro i januar er «Domino».

Du har kanskje hørt om det, eller vært en del av det? Hva er det som gjør at det er så lett å snakke stygt om andre uten at de er tilstede. Er det fordi vi ikke tørr å si det til den det gjelder, og må få det ut? Eller fordi vi føler oss litt bedre selv av å si hva som er dårlig med andre?

«Det er ingenting man hører bedre enn det som blir sagt bak ens rygg»

Jeg hørte et ordtak en gang  «Det er et faktum at man sjelden blir midtpunktet i et selskap før man har forlatt det» – Samuel Butle. Å forlate er sted med den følelsen er ikke godt, det gjør noe med oss.Og baktalelse er ikke usynlig, «Det er ingenting man hører bedre enn det som bli sagt bak ens rygg.» – Lars Saabye Christensen

Etter å ha levd et liv i 25 år vil jeg se på meg selv som heldig, for jeg har fått lov til å være med i vennegjeng hvor baktalelse ikke har hvert et stort problem. Jeg har dessverre tatt oss, og meg selv, i å si ting om andre som ikke burde vært sagt. Men jeg har aldri hvert redd for hva som blir sagt om meg i min vennegjeng når jeg ikke er tilstede. Og grunnen er at nok at dette har vi snakket om og jobbet med.

..en god prat om baktalelse

Da studentlivet startet flyttet jeg inn i kollektiv med flere fra min vennegjeng. Før vårt bofellesskapet startet, satte vi oss ned og hadde en god prat om baktalelse. Det var noe vi ikke ønsket i vårt nye hjem. Vi ble på forhånd enige om blant annet at vi heller skulle si ting vi irriterte oss over i fellesskap, enn å slenge det rundt.

Det var godt å starte bofellesskapet med å sette seg ned på denne måten. Vi har nok gått på noen smeller, men dette har hvert med på å hjelpe oss som vennegjeng.

Det at jeg også har venner i min vennegjeng, som er bedre enn meg på å ikke snakke negativt om andre, har hjulpet meg til å bli mer bevisst på det.

Jeg har hver så heldig at de har veiledet og irettesatt meg hvis jeg har sagt kjipe ting. Og det på ulike måter, av og til har jeg fått høre det rett ut, andre ganger har vedkommende skifta tema. Noen ganger er han bare hvert stille og hatt et blikk som har sagt mye. Dette har hvert med å hjelpe meg til å bli mer bevist over hva jeg sier.

Si ifra!

Baktalelse er noe dritt, men jeg vet det kan bli mindre av det. Er det utfordring i ditt liv, din gjeng, snakk om det. Er du den personen i vennegjengen som kan påvirke gjengen til å slutte å baktale, si ifra!Det kan være kjipt og det er ikke godt å bli irettesatt. Samtidig setter man veldig pris på de vennene som tørr å si ifra og gjøre noe med det. Man vet jo innerst inne, at det blir bare bedre i en vennegjeng om det er mindre baktalelse.

Tema

Tema på iTro i januar er «Domino».