Blanke ark for det nye året

Blanke ark for det nye året

Dette velger jeg å ha som fundament i livet mitt i 2019.

Tema

Månedens tema på iTro i januar er «Skapt til».

Her introduserer iTro-journalist Hæge A. Aasmundtveit temaet.

Det er noe med januar som gjør at jeg føler at jeg får en ny sjanse i livet.

Selv om juleferien ærlig talt ikke er den lengste ferien jeg har, er det som om livet mitt før julaften er milevis unna.

Nå er det en ny start. Det er 2019.

Jeg har blanke ark. Alt kan skje.

Skaperen har kontroll

I denne tilstanden av nye begynnelser, ligger også muligheten til å ta et steg tilbake og virkelig fundere på Begynnelsen: Hvor er det vi kommer fra? Hvordan ble verden til? Hvem står bak alt det skapte?

Bibelen forteller oss at Gud skapte verden ved å snakke: «Da sa Gud: ‘Det skal bli lys!’ Og det ble lys.» (1 Mos 1,3)

Whoa.Tenk om han hadde sagt noe helt annet..? Flaks for oss at Gud visste hva han gjorde da han skapte. Det i seg selv tyder på at han er til å stole på. At han har kontroll.

Jeg skal skrive det ned på det blanke arket mitt.

Skapt til å skape

Det står også i Bibelen at Gud skapte mennesket i sitt bilde. Så på samme måte som Gud er Skaper, er også vi skapt til å skape.

Ikke på samme nivå som Gud, så klart. Jeg kan si: «Det skal bli lys!» så mye jeg vil en sen januarkveld, men jeg må fortsatt slå på lysbryteren for å oppnå ønsket effekt. (Med mindre jeg får meg stemmestyrt smart-belysning. Men det blir fortsatt ikke helt det samme …)

Likevel har Gud lagt ned i oss evnen til og en lengsel etter å skape. Det er noe vi må ta på alvor og verdsette. Om det er med hendene, hodene, ordene eller stemmene våre, så er vi alle skapt til å skape noe.

Hva er det du vil skape?

Skapt til mann og kvinne

Og … wait for it… det står videre at Gud skapte oss til mann og kvinne, og han ordnet det sånn at de to kan skape nytt liv sammen.

Det er helt vilt når man tenker på det. Så vilt at Gud etablerte ekteskapet som ramme for å ta vare på alle de involverte.

Så om du har som nyttårsforsett å finne deg en å dele livet ditt med – enten du vil innrømme det eller ikke – så kan du hvile i at dette er lengsler som Gud har lagt ned i deg. Det er ikke skamfullt eller desperat, det er ganske naturlig.

Skapt til fellesskap

Og om det ikke er aktuelt med akkurat den biten, så er du uansett skapt til fellesskap med andre mennesker. Familie, venner, naboer.

Og du er skapt til å ha fellesskap med Gud. Hvordan ser det ut i din hverdag?

Med alt dette skriblet ned på arket, tror jeg forutsetningen ligger godt til rette for en god start på 2019.

 

Du kan lese mer om tema «Skapt til» på iTro i januar.

Tema

Månedens tema på iTro i januar er «Skapt til».

Her introduserer iTro-journalist Hæge A. Aasmundtveit temaet.