Er det å bli frelst et mål eller en start?

Er det å bli frelst et mål eller en start?

Tove Stang Karlsen har erfart hvordan evangeliet skjer i praksis og at kristenlivet er mer enn en himmelbillett.

Tema

Tema på iTro i august er «Next Level».

Hvis du har vært på barneleir eller gått på søndagsskolen har du trolig vært med å synge denne sangen:

Hvor er billetten hvor skal du reise,
jo jeg skal reise til himmelen.
Og hvem betaler for den billetten,
jo det gjør Jesus min beste venn.

– Himmelbilletten er min adgang til himmelen, forteller Tove Stang Karlsen.

– Som synder kan jeg ikke være der, men skjult i Jesus kan jeg det. Og det er ikke noe feil med det. Spørsmålet er bare om himmelbilletten er noe jeg putter i baklomma og venter på å få komme dit, eller om livet med Jesus er noe mer?

Dette er noe som engasjerer Tove når jeg snakker med henne, men det har ikke alltid vært sånn.

Er dette virkelig alt?

Tove lengtet etter en forandring og opplevde at det var mye i livet hennes hun ikke fikk til. Tidligere hadde hun hørt om mennesker som ble totalt forandret da de tok imot Jesus.

Jeg opplevde en boblende og nyfrelst glede

– Men kunne det skje en forandring for meg som tok imot Jesus for mange år siden?

Tove forteller om en åndelig opplevelse hun hadde for mange år siden. Det var etter å ha sett en film på en leir hun var leder på. Da opplevde hun en boblende og nyfrelst glede.

– Men da det skjedde hadde jeg ingen å fortelle det til. Slik jeg opplevde det var det ikke noe man snakket om. Man skulle bare tro på Jesus. Så denne hendelsen glemte jeg igjen.

– Jeg hadde lært at man ikke skal bygge troen på følelser. Og det er sant! Når man er frelst, er man det selv om man ikke føler det. Men hvis jeg ikke erfarer blir det tørr teori. Når jeg møter Gud får jeg erfare at det jeg leser i Bibelen er sant, understreker hun.

Åndelig fødsel og næring

Et annet spørsmål meldte seg for Tove: «Er det å bli frelst et mål eller en start?»

– Å bli frelst er som å bli født på ny. Og når et liv blir født er det veldig hjelpeløst, sårbart og fullstendig avhengig av omsorgspersoner. Da kan vi ikke gå fra det.

– Noen må dekke behovene; stelle og mate. Så går tiden og barnet lærer ting. Det har en indre driv til å ville utvikle seg og komme videre i livet. Likevel er omsorgspersonene helt nødvendig for riktig stimuli og utvikling. Hva om omsorgspersonene svikter? Da kan vi få alvorlige utviklingsmangler.

Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg.

– Dette er sammenlignbart med en åndelig fødsel. Man må få næring, og leve tett på næringskilden.

– Når vi blir frelst blir vi en ny skapning. Som Paulus sier: «Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg.» Den kraften som Jesus er, bor i deg som har tatt imot Jesus. Den kraften som reiste Kristus opp fra de døde, er virksom i deg!

Evangeliet i praksis

Tove nevner et eksempel fra en periode hun slet med vonde følelser og sinne ovenfor et annet menneske. Etter en stund innså hun at hun ikke klarte å bære det alene og la byrden fram for Jesus. Først da ble hun fri fra det.

– Jeg måtte bekjenne synden og si til Gud: Jeg gir opp. Da skjer evangeliet i praksis!

Jesus lærte henne på nytt at vi er kalt til å elske fiendene våre, velsigne dem som forfølger og forbanner oss. Vi skal elske dem og være Guds hånd ut i verden mot dem.

– Nå har vi snakket litt om at Jesus er frelser. Men hva vil se si at Jesus er Herre?

– Se for deg at du er ute og kjører bil. Du mestrer situasjonen, følger trafikken og har et mål. Jesus sitter ved siden av og tilbyr godt selskap. Det er trygt og godt. Men bytt plass med han. La han ta over rattet, slik at det er Jesus som bestemmer.

– Du får være med på det som er Hans plan, Hans vilje og Hans mål. Da mister du litt kontrollen selv, og du vet ikke hvor han skal til enhver tid. Han styrer, leder og kjører. Og Han kan du stole på, da er det ikke noe problem å miste kontrollen.

Bytt plass med Jesus

Den hellige ånd er virksom

–  I 1. Korinterbrev 12,3 står det at ingen kan si at «Jesus er Herre!» uten i Den hellige ånd. Har du noen andre eksempler på hvordan Den hellige ånd virker i deg nå?

Han virker ved at mennesker kan møte Gud når jeg ber for dem eller at bibelvers åpenbares for meg som nye. Jeg har erfart at når jeg føler meg tom og maktesløs så fyller Ånden meg opp.

Tove har også opplevd hvordan Den hellige ånd er virksom i taler, samtaler eller bønn. Når hun spør Gud hva Han har på hjertet og ber Salme 37,5, opplever hun å få de ordene hun trenger i riktig stund.

Jeg har erfart at når jeg føler meg tom og maktesløs så fyller Ånden meg opp.

– Noen ber og taler i tunger, mens andre får et kunnskapsord, noen får bibelvers og andre får bilder. Vi er forskjellige og Gud bruker oss forskjellig. Men alle kan brukes!

– Gud har noe for deg, enten det er på den ene eller den andre måten. Hvis du ikke vet hva Gud gjør i og gjennom deg kan du spørre han. Du kan også ta kontakt med en voksen du kjenner og spørre om forbønn og råd.

– Samtidig skal vi ikke bare være sammen med Gud for å få kraft til å gjøre en mange ting. Det er viktig, men det er sekundært. Jeg skal først og fremst søke Gud fordi han er Gud.

Påfyll av både mat, taler og Bibelen

Å bruke tid med Gud bare for å bruke tid med Gud, uten å oppnå noe spesielt, ble etterhvert viktig for Tove.

– Jeg har i løpet av livet spist mye god mat jeg ikke husker noen ting av. Denne tanken fikk meg til å begynne å lese Bibelen på en måte jeg ikke hadde gjort før.

Jeg skal først og fremst søke Gud fordi han er Gud

Etter flere år hvor hun bare leste i Bibelen for å forberede andakter til andre, startet hun i 2013 startet å lese ett kapittel i Det nye testamentet hver dag. Enten hun husket det eller ikke. Enten det var inspirerende eller ikke. Eller om tankene fløy eller ikke.

– Men da jeg var ferdig med siste kapittel i Johannes åpenbaring fikk jeg en sterk sult etter mer. Det har ikke slutta og har vart i mange år. Den sulten var fra Den hellige ånd. Det er bare Gud som kan gi meg en lengsel etter å bli dratt nærmere han.

Kanskje du kan gjøre som Tove og begynne å lese jevnlig i Bibelen, og være åpen for at Den hellige ånd kan tale til deg gjennom Guds ord?

En forsmak på himmelen

– Helt oppklarende til slutt. Er det slik at vi bare skal slutte å tenke på himmelbilletten, og helst fokusere på kristenlivet her og nå?

– Selv om vi skal ta trossteg, vokse i helliggjørelse og kjempe mot synd, så er det bare en forsmak på hva vi skal oppdage i himmelen og når vi får se Guds trone. Da kan vi ikke ta øynene fra han, vi blir ikke mette og klarer ikke slutte å lovsynge. Der er det ingen over og ingen ved siden av den hellige og allmektige Gud. Han er helt fantastisk!

Hæge Aasmundtveit

Tema

Tema på iTro i august er «Next Level».