Fra helt til forbilde

Fra helt til forbilde

De store heltene er viktige, men de ekte, nære forbildene er nødvendige.

Tema

Tema på iTro i februar er «Helter»

Jeg tror personer som har gjort store ting er viktige for oss. Nelson Mandela viste at det var mulig å skape fred uten våpen. Polfarere viste at det var mulig å gå til både nord– og sørpolen. Det er helter som gir oss håp om å få til det som virker umulig. Derfor liker vi nordmenn å hylle våre idrettshelter, spesielt de som klarer å vinne med snø under beina. Vi hyller våre idrettshelter fordi de gjennomfører store bragder.

Hva som er virkelig for oss

Problemet med disse heltene er at jeg aldri har pratet med dem. Jeg kjenner dem ikke. Jeg tror at det er først når helter går fra å være helter til å bli forbilder at dem virkelig blir viktige for oss.

Men hva betyr det å ha et forbilde?

1. Forbilder lærer oss noe. Å ha forbilder betyr at vi erkjenner at vi ikke klarer alt på egen hånd, men innrømmer at vi kan lære noe av andre om tro, liv og tjeneste.

2. Forbilder er levende tilstede. Vi trenger forbilder som er tilstede i våre liv, slik at de kan gi oss konkrete råd og korrigere oss. Forbilder er noen som kjenner oss, og som vi kan rådføre oss med. Det betyr at forbilder er levende tilstede i våre liv.

3. Forbilder er ikke perfekte. Det er lett å tenke at forbilder må være perfekte, men hvem er det? Ekte forbilder er dem som til tross for sine svakheter og feil har noe å lære oss. Hvem er vel et bedre forbilde enn dem som nekter å gi opp, samtidig som de innrømmer sine nederlag?

 

Hjelp på trosreisen

Forbilder er altså viktige for oss, ikke minst trenger kristne trosforbilder. Vi trenger kristne erfarne forbilder rundt oss. Personlig har mine trosforbilder betydd mye for meg når jeg har formet mitt eget selvstendige trosliv. De har utfordret meg til å tenke selv, ta egne valg. De har latt meg kunnet stille dem ærlige spørsmål og jeg har fått ærlige svar. De har hjulpet meg til å lære Gud å kjenne på min egen trosreise. De har ikke vært perfekte og vært ærlige på det.

Vi trenger store helter i våre liv og i vårt samfunn. De viser at det umulige er mulig og bygger en felles identitet. Samtidig trenger vi mer enn helter, vi trenger forbilder. Dem som kjenner oss og veileder oss.

For meg er de ekte helter!

Tema

Tema på iTro i februar er «Helter»